variante 5 lei 1880-1906, 1978

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Pai am tras cancluzia ca e eroare destul de des intalnita din linkul dat de dumneavoastra, in care dl roantichitati spune ca se intalneste la mai multe monede de argint din perioada. Cum nimeni nu l-a contrazis, probabil este adevarat, si un unghi oarecare intre fate se gaseste la multe monede, deci nu ar fi ceva special.
capa

Mesaj de capa »

Alnaibii scrie:Pai am tras cancluzia ca e eroare destul de des intalnita din linkul dat de dumneavoastra, in care dl roantichitati spune ca se intalneste la mai multe monede de argint din perioada. Cum nimeni nu l-a contrazis, probabil este adevarat, si un unghi oarecare intre fate se gaseste la multe monede, deci nu ar fi ceva special.
Majoritatea au erori de rotire de pana in 15 grade, cateva intre 15 si 30 de grade, si extrem de putine peste 30 de grade.

La 50 bani 1873, eroarea de rotire "perfecta", asezare medalistica, este cotata de 6-8 ori mai bine decat piesele "normale".
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Optimvs

Mesaj de Optimvs »

Eroarea de rotire la unghi mare (90 de grade in cazul de fata) este rara, dar starea monedei o facea interesanta strict pentru colectionarii de erori de batere.

In plus, o eroare de rotire este oricum mult mai frecventa (si mai putin spectaculoasa) decat o matrita miscata/sparta samd.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Optimvs scrie: In plus, o eroare de rotire este oricum mult mai frecventa (si mai putin spectaculoasa) decat o matrita miscata/sparta samd.
Din punctul meu de vedere, tine de gusturi (pt erori) si de spirit de observatie. Pe mine m-a amuzat cand am aratat prima data eroarea unor prieteni. Nu i-au gasit nici un cusur ...
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Optimvs

Mesaj de Optimvs »

Din punctul asta de vedere ai dreptate, evident.

Eu ma refeream la faptul ca, dpdv tehnic, eroarea de rotire era mult mai probabila intr-o monetarie din sec XIX/inceputul sec XX decat erorile de batere propriu-zise (rondeaua sarita partial din matrita, matrita sparta samd).
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

In cazul monedei din link-ul de mai jos poate fi vorba tot de rotatie ?

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... highlight=
Optimvs

Mesaj de Optimvs »

N-as crede sa fie vorba de rotatie. Nu e 100% imposibil, dar in orice caz e foarte improbabil, atat din cauza ca fetele sunt rotite exact la 180 de grade, cat si din cauza ca mai exista alte mici diferente, chiar daca subtile.
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Pentru ca am mai discutat cu persoane care erau la fel de nelamurite ca si mine, postez acest tabel si astept comentariile voastre-daca este complet sau e ceva gresit.

1880
- Kullrich sub efigie
- Kullrich pe cerc

1881
-Carol Domn + varianta riduri la ureche
+ varianta B-R

-Carol rege

cu Romania pe avers- G lat
- G subtire

fara Romania pe avers
- 5 stele cu 5 raze
- 5 stele cu 5 raze, steaua de dupa cuvantul PATRIA sta pe o raza
- 6 stele cu 5 raze
- 6 stele cu 5 raze, ultima stea din grupul de 5 sta pe o raza
- 6 stele cu 6 raze

1882

1883 (toate piesele de 5 Lei 1883 au 6 stele cu 5 raze)
-romb la coroana
- Kullrich pe 6 mm
- Kullrich pe 6,5 mm
-patrat la coroana

-axa scutului dreapta
-axa scutului deviata

1884

1885

1901

1906

1978

-picioarele trepiedului egale
-piciorul din stînga mai scurt
-piciorul din dreapta mai scurt

-pe revers cerc perlat din 64 perle mici cu diametrul 0.8mm
-pe revers cerc perlat din 64 perle mari cu diametrul 1mm
-pe revers cerc perlat din perle mici, din dreptul varfului cifrei 5 pana in dreptul bazei stalpului de inalta tensiune, in rest din perle mari (34 perle mici si 30 perle mari).

Si doua intrebari:

1. La 5 lei 1883 axa scutului dreapta si axa scutului deviata caror variante le corespund: romb la coroana (Kullrich pe 6 sau pe 6.5 mm) sau patrat la coroana?

2. La 5 lei 1978 variantele referitoare la picioarele trepiedului se combina cu cele referitoare la dimensiunile perlelor?

Rog abtinerea de la comentarii pe marginea subiectului erori-variante.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Din cate stiu eu varianta cu partat la coroana corespunde cu axa scudului deviata deci nu sunt doua variante diferite . Cerd ca asa ar fi corect :

1883
- Varianta 1 - romb la coroana unde Kullrich are 6 mm si axa scutului este dreapta
- Varianta 2 - romb la coroana unde Kullrich are 6,5 mm si axa scutului este dreapta
- Varianta 3 - patrat la coroana si axa scutului deviata ( nu stiu ce dimensiune are numele gravorului )

La 5 lei 1978 am doar varianta cu piciorul din stînga trepiedului mai scurt şi varianta la care piciorul din dreapta trepiedului este mai scurt . La cele doua monede corespund variantele :
- piciorul din stînga trepiedului mai scurt si pe revers cerc perlat din 64 perle mici cu diametrul 0.8mm
-piciorul din dreapta trepiedului este mai scurt si pe revers cerc perlat din 64 perle mari cu diametrul 1mm
Mai sunt multe alte diferente intre cele doua monede . Amandoua sunt necirculate .

In ce priveste 5 lei 1881 varianta B-R analizand monedele de pe romaniancoins tind sa cred ca se trateaza de o matrita sparta nu de un R in locul B - ului la monetarie . Daca o matrita ar fi avut aceasta greseala ar fi aparut si monede cu R la monetarie intreg . Analizand si forma literei R de pe monedele din acea perioada si considerand si gradul de uzura a monedelor in discutie ma conving ca nu se trateaza de un R , deci poate s-ar putea vorbi doar de o matrita sparta si asta in cazul in care ar aparea si o moneda cel putin XF cu aceasta eroare .
Ultima oară modificat 14 Aug 2010, 02:53 de către ovidiu^, modificat 1 dată în total.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

capa scrie: La 50 bani 1873, eroarea de rotire "perfecta", asezare medalistica, este cotata de 6-8 ori mai bine decat piesele "normale".
La 50 bani 1873 un lot de monede a fost batut cu avers-revers medalistic , nu este o eroare de batere , pretul mai ridicat (nu sunt de acord cu "cotatia" la care faceti referire ) deriva din raritatea variantei , care este cunoscuta , nu datorita faptului ca ar fi o eroare .
ferdinand scrie: ....... astept comentariile voastre.........Rog abtinerea de la comentarii pe marginea subiectului erori-variante.
Domnule , inainte de toate cred ca ar trebui sa revenim la un limbaj care este folosit pe acest forum , sau sa ne tutuim cu totii pentru ca altfel o sa vorbim pe mai multe tonuri si o sa facem un mic Babilon . Daca dumneavoastra treceti erorile de batere (despre care s-a vorbit pe acest forum si lucrurile au fost clarificate ulterior , link`ul postat de dumneavoastra e din 2006 iar lucrurile atunci erau destul de neclare ) in randul variantelor cel putin nu indicati ca lucrurile sa ramana incurcate " Rog abtinerea de la comentarii pe marginea subiectului erori-variante " . Va sugerez pe viitor sa nu mai trasati astfel de indicatii , exprimarea pe forum nu trebuie constransa intr-un fel sau altul si in alta ordine de idei in cazul in care cineva incurca borcanele trebuie sa fie altcineva care sa le descurce si astfel e nevoie de "comentarii". Ca o paranteza "comentariile" varianta-eroare fac obiectul subiectului , pericolul de a confunda o varianta cu o eroare ....vad ca se accentueaza pe zi ce trece si devine alarmanta situatia .

Variantele la monedele 5 Lei 1880 - 1906 sunt cele stiute :

5 Lei 1880 Kullrich pe cerc
5 Lei 1880 Kullrich sub gat

5 Lei 1881 DOMN
5 LEi G latit
5 Lei G ingust
5 Lei 1881 - 5 stele pe muchie - fara ROMANIA
5 Lei 1881 - 5 stele pe muchie ( steaua dupa cuvantul PATRIA sta pe o raza ) - fara ROMANIA
5 Lei 1881 - 6 stele cu 5 raze - fara ROMANIA
5 Lei 1881 - 6 stele cu 5 raze a cincea sta pe o raza - fara ROMANIA
5 lei 1881 - 6 stele cu 6 raze ( posibil proba ) - fara ROMANIA

5 Lei 1882

5 Lei 1883 - patrat la coroana , axa scutului inclinata
5 Lei 1883 - romb la coroana , Kullrich scris pe 6 mm
5 Lei 1883 - romb la coroana , Kullrich scris pe 6,5 mm

5 Lei 1884

5 Lei 1885

5 Lei 1901

5 Lei 1906

Numitele 5 LEI cu riduri si 5 LEI B-R sunt simple erori de batere care apar la mai multe piese de 5 lei (ani diferiti acelas tip de eroare ) !

In cazul monedelor 5 Lei 1883 , axa scutului inclinata apare doar la monedele cu patrat la coroana .
ovidiu^ scrie:In ce priveste 5 lei 1881 varianta B-R analizand monedele de pe romaniancoins tind sa cred ca se trateaza de o matrita sparta nu de un R in locul B - ului la monetarie
In procesul baterii uneori o particica din metalul unei monede se desprinde si ramane in matrita . Ca urmare acestei fapt apar litere intrerupte , diverse elemente lipsa ....chiar cuvinte intregi daca acestea au un volum mic ( ex 100 000 lei 1946 fara "semnatura" ) .

.
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

O mica scapare si deja v-ati revoltat. Voi pune tonul dvs. agresiv pe seama orei tarzii. Dar la urma urmei fiecare este liber sa diferentieze erorile de variante dupa cum crede de cuviinta si dvs. nu aveti puterea de a dicta cuiva cum trebuie sa gandeasca. Tocmai din aceasta cauza am rugat sa nu mai existe abateri de la subiect dupa modelul deja stiut, care au dus la inchiderea unui topic foarte util. Nu am trasat niciun fel de indicatii, ci o simpla rugaminte. Nu cred ca am constrans pe nimeni astfel. Cine vrea sa se abtina, se poate abtine, iar cine nu, n-are decat sa elaboreze teorii nocturne. Iar cine doreste sa mai "descurce borcanele", este asteptat cu noi completari.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

roantichitati scrie:
ovidiu^ scrie:In ce priveste 5 lei 1881 varianta B-R analizand monedele de pe romaniancoins tind sa cred ca se trateaza de o matrita sparta nu de un R in locul B - ului la monetarie
In procesul baterii uneori o particica din metalul unei monede se desprinde si ramane in matrita . Ca urmare acestei fapt apar litere intrerupte , diverse elemente lipsa ....chiar cuvinte intregi daca acestea au un volum mic ( ex 100 000 lei 1946 fara "semnatura" ) .

.
Probabil ca e mai plauzibila explicatia d-vs . Ce am vrut eu sa subliniez era ca pana nu apare o moneda cu un detaliu clar , gen R intreg si nu B ,sau un exemplu mai concret 1 leu 1870 B si C la monetarie , nu se poate vorbi de varianta .
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

ferdinand scrie:O mica scapare si deja v-ati revoltat. Voi pune tonul dvs. agresiv pe seama orei tarzii. Dar la urma urmei fiecare este liber sa diferentieze erorile de variante dupa cum crede de cuviinta si dvs. nu aveti puterea de a dicta cuiva cum trebuie sa gandeasca. Tocmai din aceasta cauza am rugat sa nu mai existe abateri de la subiect dupa modelul deja stiut, care au dus la inchiderea unui topic foarte util. Nu am trasat niciun fel de indicatii, ci o simpla rugaminte. Nu cred ca am constrans pe nimeni astfel. Cine vrea sa se abtina, se poate abtine, iar cine nu, n-are decat sa elaboreze teorii nocturne. Iar cine doreste sa mai "descurce borcanele", este asteptat cu noi completari.
In primul rand v-am atras atentia ca postati pe un forum care se respecta si atata timp cat vi se vorbeste la persoana a doua ar trebui sa folositi acelas mod de abordare . Sunteti departe de a putea sa-mi acordati circumstante atenuante , orele tarzii n-au nici o relevanta pentru mine , comportamentul unora da .Prin ceea ce spuneti si modul in care o faceti pot sa-mi dau seama fara prea mare greutate ca sunteti la o varsta la care ar trebui sa invatati de la altii , inclusiv RESPECTUL , iar daca dati cu batul in balta puteti eventual sa aveti un ton decent . " Va rugam nu calcati iarba " desi e o rugaminte de fapt reprezinta o interdictie , nuanta frazei dumneavoastra prin cuvinte si adresarea apersonala " rog a se abtine de la comentarii" este imperativa si cat se poate de nepoliticoasa (asta ca sa fiu bland ) . Tonul face muzica .Referitor la variante n-am dictat nimic , am spus ca ele sunt cunoscute si asa este . Despre erorile cu pricina s-a discutat pe forum , ambele apar la mai multe monede de 5 Lei (ani diferiti ) in forme diferite , riduri apar si la monede de 1 si 2 lei , iar B-R`ul apare cu B`ul spart mai mult sau mai putin asa cum am mai spus si la alti ani . N-am interzis , nu pot si nici n-as vrea sa fac o eradicare a aprecierilor "dupa ureche" , sau dupa cum vrea fiecare , insa in nici un caz eu nu sunt persoana care sa le incurajez . E plin site`ul okazii cu UNC`uri dupa "cum cred domiile lor de cuvinta" , chiar daca n-au nici in clin nici in maneca cu starea ce corespunde standardului ....pentru ca ... asa cred dansii , noi nu trebuie sa-i combatem ... pt ca e dreptul lor ........
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

ovidiu^ scrie:
roantichitati scrie:

.
Probabil ca e mai plauzibila explicatia d-vs . Ce am vrut eu sa subliniez era ca pana nu apare o moneda cu un detaliu clar , gen R intreg si nu B ,sau un exemplu mai concret 1 leu 1870 B si C la monetarie , nu se poate vorbi de varianta .
In cazul unei matrite sparte materialul apare in exces , nu in "lipsa" , deci B`ul ar fi avut ceva in plus nu in minus , iar ceea ce ati vrut sa subliniati este corect , este vorba de o eroare nu o varianta .
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

roantichitati scrie: In primul rand v-am atras atentia ca postati pe un forum care se respecta si atata timp cat vi se vorbeste la persoana a doua ar trebui sa folositi acelas mod de abordare.
Am tot vazut formularea asta "adresarea la persoana a doua" cand de fapt este vorba de "adresarea la plural", persoana a doua fiind adresarea intr-o discutie/dialog, astfel persoana a doua este tu la singular.
Scrie răspuns