Pai destul de multe din monedele de aur romanesti care le vedem pe la targuri au sursa de provenienta ebayul. Altele au sursa de provenienta vanzatorii straini. Asta explica si unele preturi, comparativ cu cele de afara.Cite piese din aur romanesti vedem pe la tirguri in tara si cite sint pe ebay? Si care e pretul lor aici comparativ cu cel de afara?
Am o nelamurire.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Aici vroiam sa ajung. Ce valoare mai are catalogul pe langa o piesa pe care o intalnesti o data? Cine are bani si o doreste da si sume mai mari decat valoarea considerata "normala".Aldor scrie:daca vrei neaparat-neaparat sa cumperi o piesa, nu te mai uiti cat e in catalog si ajungi sa dai pe ea cat cere vanzatorul, chiar daca stii ca in mod normal face doar jumatate, sa zicem. [/i]
Aici cred ca e ceva psihologic la mijloc: te duci la tirg ca sa cumperi (eu cel putin...).Aldor scrie:Eu de ex. pana acum nu am vazut nici o moneda de 5 lei Carol I in stare UNC.
aUNC am vazut cateva, dar cred ca le pot numara pe degete. Ma refer strict la piese pe care le-am avut in mana.
Piata e destul de greu s-o cunosti bine. Te duci la un targ la Timisoara si vezi preturi. Te duci la Brasov si vezi alte preturi. La Bucuresti din nou, alte preturi. Te plimbi pe ebay - vezi alte preturi.. Plus ca in general oscileaza nu de la an la an, ca de la targ la targ. Iar in plus, daca vrei neaparat-neaparat sa cumperi o piesa, nu te mai uiti cat e in catalog si ajungi sa dai pe ea cat cere vanzatorul, chiar daca stii ca in mod normal face doar jumatate, sa zicem. Cel putin eu asa fac. Nu de putine ori am cumparat ceva la un pret enorm de mare pentru piesa respectiva, doar pentru ca vroiam s-o am atunci pe loc, chiar daca stiam ca daca mai astept o vreme, cateva luni, un an, doi.. atunci puteam s-o iau la un pret mult mai apropiat de cel normal. Si sunt convins ca mai sunt destui care procedeaza la fel. De aceea suntem considerati unii din noi maniaci
Vezi un pret, ti se pare mare, te mai invirti, nu gasesti nimic comparabil ca si calitate, incepi sa te obisnuiesti cu ideea, mai dai doua trei tircoale, apoi te intorci iar, iti spui ca daca inca nu s-a vindut, inseamna ca pretul e intr-adevar mare. Mai pe la sfirsit, mai intrebi odata pretul, ultimul pret, si daca vinzatorul e constient ca a cerut mult, sint sanse sa obtii o reducere. Daca piesa insa s-a vindut deja, inseamna ca am gresit, iar pretul nu era prea mare, si e bine de tinut minte. Ideal e sa fi gasit moneda vinata in alta parte mai ieftin, si sa vezi apoi si ca cea scumpa s-a dat...
Referitor la manie, nu zic nimic, ca sigur cei din familiile noastre duc aratatorul la timpla si il rotesc cind e vorba de hobby-ul acesta
In strainatate 20 lei 1883/90 in stare BU (sa fie clar delimitata de UNC) mi s-a oferit cu 200 euro. Fata de preturile si calitatea multor piese din tara este o diferenta enorma... Starile prezentate la aur de multi comercianti, mai ales cei care nu se axeaza in principal pe aur sunt total eronate. Monedele de aur erau tezaurizate de populatie, spre deosebire de cele de argint., motiv pentru care asa zisul aunc la vanzare este VF cel mult dupa mine. Gradatia se accentueaza mai mult comparativ cu starea la aur. Nu e acelasi lucru polul de aur cu 5 leiul de argint in evaluarea starii. Personal nu am vazut pana acum nici o "saiba" la piesele aur.
Mai sus am dat exemple de monede din argint care au fost tezaurizate: 1, 2 lei 1914, 500 lei 1944 etc. Iar "saiba" inseamna moneda agatata? Am vazut un 50 lei 1906 agatat printre ducati austrieci la o salba, fiind chiar moneda centrala.florin232 scrie: Monedele de aur erau tezaurizate de populatie, spre deosebire de cele de argint., motiv pentru care asa zisul aunc la vanzare este VF cel mult dupa mine. Nu e acelasi lucru polul de aur cu 5 leiul de argint in evaluarea starii. Personal nu am vazut pana acum nici o "saiba" la piesele aur.
Explicatia e logica de ce nu se vad multe monede romanesti in salbe: salbele sint facute din monede cu tiraj mare, care au ajuns si in mina taranilor: mahmudele, napoleoni, cocosei, ducati, etc. Leii din aur au intrat pe mina clasei de sus si de mijloc de la oras, care i-a pastrat in fisicuri, si asta fiindca acestia au aparut tirziu, cind piata era inundata deja de argint si de bancnote.
Nu ma refeream la salbe ci la denumirea pe care multi colectionari o dau unei monede pe care nu se mai vede aproape nimic (buna sa fie folosita pe post de "saiba").
Asa ceva ca grad de uzura:
http://www.okazii.ro/catalog/2286365/ob ... #div_photo
Si moneda mea a ajuns subiect de comparatie...florin232 scrie:Nu ma refeream la salbe ci la denumirea pe care multi colectionari o dau unei monede pe care nu se mai vede aproape nimic (buna sa fie folosita pe post de "saiba").
Acum la modul sincer, nu ai sa vezi multe monede de aur (si aici ma refer la orice tara) ajunsa in starea monedei pusa de mine pe okazii. Asta datorita faptului ca cele de aur chiar daca erau destinate circulatiei efective, aveau totusi o "piata" limitata, putini avand totusi acces la ele, avand o valoare intrinseca enorma.
Revenind la "piesa" data drept exemplu, este mai mult o incercare. Macar am avut bunul simt de a descrie acea saiba intr-un mod mai ilar. Poate doar titlul creeaza confuzie. Dar o sa-l schimb si pe asta.
Imi cer scuze pentru folosirea licitatiei dumneavoastra ca exemplu, fara sa va cer permisiunea inainte. Am tinut minte titlul ei si de aceea am apelat la ea. Nu vad de ce ar fi nevoie sa o schimbati. Este un pret foarte bun cel pe care il cereti si in plus ca ati fost corect si ati subliniat faptul ca pretul se datoreaza gradului ridicat de uzura.
Inca o data imi cer scuze.
Inca o data imi cer scuze.
Nu e absolut nici o problema.
De altfel poti vedea la inceputul postarii tonul usor amuzant. Cat despre schimbat, ma refeream doar la titlu. A fost pus ca atare doar in scopul de a vedea cam cati vizitatori se inghesuie sa vizualizeze "o moneda" moka. Din pacate nu am ajuns la rezultatul pe care l-am vrut, nr. de vizitari dublandu-se dupa postarea linkului, fiind astfel ajutata la nr de vizitari.
Revenind la subiect, in Legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale din 1867, este stipulat:
Art. 19. Monedele nationale uzate se vor strange, topi si se vor inlocui prin altele. Cheltuiala acestei operatiuni se va trece in bugetul statului.
La monedele de aur, asa cum ai spus si tu, au fost repede tezaurizate (si aici ma refer indiferent de natura lor; fie frantuzesti, austriece, rusesti sau germane, etc). Lumea le ascundea repede in bocceluta si le scotea doar la greutati mari. Tot greul circulatiei monetare pica pe moneda de argint. Cat despre monedele de arama, aveau prin lege o limitare la plati (insa nu stiu daca se si respecta acest lucru).
De aici rezulta saibele gen cea pusa de mine pe okazii (la fel ca multe alte monede postate acolo), si lipsa saibelor din aur.
De altfel poti vedea la inceputul postarii tonul usor amuzant. Cat despre schimbat, ma refeream doar la titlu. A fost pus ca atare doar in scopul de a vedea cam cati vizitatori se inghesuie sa vizualizeze "o moneda" moka. Din pacate nu am ajuns la rezultatul pe care l-am vrut, nr. de vizitari dublandu-se dupa postarea linkului, fiind astfel ajutata la nr de vizitari.
Revenind la subiect, in Legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale din 1867, este stipulat:
Art. 19. Monedele nationale uzate se vor strange, topi si se vor inlocui prin altele. Cheltuiala acestei operatiuni se va trece in bugetul statului.
La monedele de aur, asa cum ai spus si tu, au fost repede tezaurizate (si aici ma refer indiferent de natura lor; fie frantuzesti, austriece, rusesti sau germane, etc). Lumea le ascundea repede in bocceluta si le scotea doar la greutati mari. Tot greul circulatiei monetare pica pe moneda de argint. Cat despre monedele de arama, aveau prin lege o limitare la plati (insa nu stiu daca se si respecta acest lucru).
De aici rezulta saibele gen cea pusa de mine pe okazii (la fel ca multe alte monede postate acolo), si lipsa saibelor din aur.
Re: Am o nelamurire.
http://www.okazii.ro/catalog/2298380/ob ... rgint.htmlbaloo scrie:GLV scrie:
Incercati sa cautati pe internet si sa imi gasiti si mie o astfel de moneda care sa fie de vanzare. Am incercat sa caut pe tot felul de siteuri dar nu am gasit nici una de vanzare.
Cele bune, Daniel
Daca nu ma insel se vede si un 50 de bani 1885 in acest lot.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Lotul ma intereseaza si pe mine insa va propun ceva. Haideti sa nu mai licitam acum pentru ca din cate imi dau seama acest radu numis care momentan este pe primul loc creste aiurea pretul. Cred ca ar fi mai bine daca ne-am pastra ofertele pentru untimele 3-4 minute cand, teoretic, nu ar mai avea nimeni timp sa creasca pretul.
-
Exodus
Aveti ocazia de a miza pe un 50 bani 1885 si inca multe altele, un link util e mai jos si din cite vad parca o multitudine din membrii de aici mizeaza pe aceste monede:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... &rd=1&rd=1
domnul care este cu miza actuala e unul din milionarii in $ a Romaniei si din cite ii cunosc obiceiurile, cred ca si-a pus o miza de vreo $3-400 usor deci, bafta tuturor.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... &rd=1&rd=1
domnul care este cu miza actuala e unul din milionarii in $ a Romaniei si din cite ii cunosc obiceiurile, cred ca si-a pus o miza de vreo $3-400 usor deci, bafta tuturor.