10 bani 1906 aluminiu?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

banivechi

Re: fals

Mesaj de banivechi »

roantichitati scrie: Se spune metal alb pentru ca nu are un nume , si nu are un nume pentru ca ceea ce se denumeste a fi " metal alb" de fapt inglobeaza o grupa de metale care au un aspect vizual asemanator . Aceste metale au compozitii destul de complexe ( exemplu Ni 83%, Cr12,9%- Fe1,7%-C0,19%- Mn - 1,27%- Si - 0,9% ) puncte de topire relativ mari (comparativ cu cositorul , plumbul ...) si densitati variabile in functie de compozitie mai mici decat ale plumbului si mai mari decat ale aluminiului . Aceste metale insa nu sunt usor de turnat si desi realizarea matritei este una proasta (in cazul nostru) moneda nu a fost facuta in nici un caz de un potcovar ...ci intr-o turnatorie ...parerea mea !
83% Nichel... Apai cel care avea acces la nichel suficient ca sa isi permita un aliaj atit de bogat nu era fraier sa toarne monede cu valoare faciala mai mica decit a metalului.
Nichelul era (si num-ar mira ca inca sa mai fie) un metal strategic - sa nu uitam ca dupa WWI Germaniei i-a fost interzis sa proceseze acest metal - singura portita fiind monedele de 1 reichsmark si 50 pfennig, care au si fost retrase si topite odata cu inceperea razboiului).
12,9% Crom...Alt metal ieftin si usor de obtinut...
Totusi aliajele pe baza de staniu, plumb, zinc sau chiar argint ramin dupa mine materia prima a monetarului amator.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Cel care mi-a trimis imaginea nu mi-a mai raspuns, deci nu cred ca o sa vedem imagini mai bune cu piesa. Mai avea niste piese mai bunicele de argint pe care vrea sa le vanda si mi-a zis sa-i fac o oferta. Eu i-am raspuns ca nu-i fac nici o oferta, pentru ca atat timp cat el vinde si nu eu, el trebuie sa zica un pret. Se pare ca s-a suparat ca nu mai raspunde.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

ar trebui sa ma pun si eu pe scanat cateva piese...
:)
roantichitati

Re: fals

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie:
roantichitati scrie: Se spune metal alb pentru ca nu are un nume , si nu are un nume pentru ca ceea ce se denumeste a fi " metal alb" de fapt inglobeaza o grupa de metale care au un aspect vizual asemanator . Aceste metale au compozitii destul de complexe ( exemplu Ni 83%, Cr12,9%- Fe1,7%-C0,19%- Mn - 1,27%- Si - 0,9% ) puncte de topire relativ mari (comparativ cu cositorul , plumbul ...) si densitati variabile in functie de compozitie mai mici decat ale plumbului si mai mari decat ale aluminiului . Aceste metale insa nu sunt usor de turnat si desi realizarea matritei este una proasta (in cazul nostru) moneda nu a fost facuta in nici un caz de un potcovar ...ci intr-o turnatorie ...parerea mea !
83% Nichel... Apai cel care avea acces la nichel suficient ca sa isi permita un aliaj atit de bogat nu era fraier sa toarne monede cu valoare faciala mai mica decit a metalului.
Nichelul era (si num-ar mira ca inca sa mai fie) un metal strategic - sa nu uitam ca dupa WWI Germaniei i-a fost interzis sa proceseze acest metal - singura portita fiind monedele de 1 reichsmark si 50 pfennig, care au si fost retrase si topite odata cu inceperea razboiului).
12,9% Crom...Alt metal ieftin si usor de obtinut...
Totusi aliajele pe baza de staniu, plumb, zinc sau chiar argint ramin dupa mine materia prima a monetarului amator.
Salut Mircea (desi ne cunoastem , nu ma recunosti dupa id`ul de pe acest site ), imi pare rau , dar trebuie sa te contrazic . Vad ca nu ai fost atent la expunerea mea . Metalul la care faceam referire acolo , (in mod clar nu a fost cel mai potrivit ) era unul pentru a exemplifica faptul ca acele METALE ALBE sunt metale care au in compozitia lor mai multe metale care au o intrebuintare restransa si care de obicei sunt compuse pentru un scop . Relativ sunt destul de rar intalnite si pretentioase ( punctul de topire fiind unul mare ) . Sunt mai usoare cu cat procentajul de magneziu si aluminiu este mai mare si sunt mai grele atunci cand predomina zincul , staniul si fierul …combinatiile dintre ele fiind multiple fara a fi nevoie de Cr sau Ni . Ideea e ca e un metal care nu e la indemana unui potcovar si care are punct de topire mare ! Moneda la care ne referim nu e nici usoara ( la fel ca aluminiul ) si nici grea ( si aici intra metalele obisnuite din care se faceau falsurile ) . Sunt de acord cu tine ca materialele “monetarului amator” sunt pe baza de staniu , plumb , zinc ( mai putin argintul) - dar acestea sunt metalele cu densitate mare ceea ce nu e cazul monedei la care noi faceam referire .
Referitor la Ni si Cr nu au fost metale asa restrictive din ceea ce eu stiu , aliajele Wipla (aliaje Fe-Ni-Cr ) au fost elaborate de firma Krupp (Germania ) la inceputul anilor 1920 si au avut diverse utilizari in domeniul armelor si utilajelor care le produceau si au fost exportate in toata Europa .
roantichitati

FALS 5 LEI 1901 ARGINT

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie: Si am mai vazut un 5 lei 1901 din argint pe care eu nu am reusit sa-l depistez ca fiind fals (fara sa cintaresc moneda) decit dupa ce proprietarul mi-a dat un indiciu: relieful prea inalt.
.
Nu-ti fa probleme , pana acum nici unui colectionar caruia i-am aratat acea moneda nu a depistat-o ca fiind un fals . Desi circulata moneda arata foarte bine(VF) si ineditul ei consta in faptul ca metalul din care a fost realizata este argintul , un argint insa de slaba puritate .Are undeva pe cerc doua mici goluri de turnare , este un pic mai bine reliefata decat cea originala !!! putin mai mare , insa restul detaliilor sunt perfecte si daca aceste argumente in fata tuturor celor carora am aratat-o au fost destul de neconvingatoare
….in momentul cand am “sunat-o” (adica am lovit-o usor cu o alta moneda ) prin comparatie cu una autentica si-au dat seama de diferenta . Desi are sunetul argintului , cristalin … este diferit …si nu are acelas ecou prelungit precum cea autentica .MBR`ul aminteste de un fals 5 Lei 1901 dar nu mai da nici un alt detaliu ...nu stiu daca se referea la aceasta moneda .
Scrie răspuns