Emisiuni BNR 2017

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Florian

Re: Emisiuni BNR 2017

Mesaj de Florian »

Iertati-ma,dar cred ca atunci cand ati scris link-ul,s-a lipit "aici" de "http" si pagina refuza sa se deschida.Puteti sa mai incercati o data sa trimiteti adresa,va rog!
Florian

Mesaj de Florian »

popoviciliza scrie:O observaţie: singura monedă cu potenţial să atingă un public ţintă la nivel naţional este cea din seria desemnată aiurea ca monede de circulație cu caracter comemorativ. Aici intră, cum ştim cu toţii: Aurel Vlaicu 2010, Mircea cel Bătrân 2011, Neagoe Basarab 2012, Vladislav I Vlaicu 2014, 10 ani de la denominare 2015, Iancu de Hunedoara 2016 şi 10 ani de la aderarea României la UE 2017 (7 în total). Tirajele sunt relativ în regulă (1.000.000 piese pe tip). Materialul nu este în regulă (a se vedea materialul pentru bicentennial coinage), dar, la limită, merge şi aşa. Cel mai deranjant este situaţia acestei serii: am în colecţie toate aceste monede perfect UNC, dar din ce în ce mai puţine pe tip. Dacă, spre exemplu, am selectat foarte multe la Mircea cel Bătrîn (multe dintre ele dintr-un automat care dădea rest la răcoritoare şi senvişuri), m-am chinut luni de zile să rezolv Iancu de Hunedoara şi nu am decât 1 la 10 ani de la aderarea României la UE. Motivul este banal: pe măsură ce au trecut anii, BNR a instituit reguli tot mai aberante cu privire la intrarea pe piaţă a acestor monede. Acum, ultima dintre ele se găseşte în băncile comerciale şi nu în circuitul accesibil populaţiei. Dacă se va face la fel cu moneda pentru centenarul Marii Uniri, putem să ne luăm gândul că va avea vreun rol jubiliar / educativ pentru mase. Aceste monede trebuie să circule, că de aia le privim cum le privim şi nu ca simple metale de tezaurizat.
Am inteles!Vom vedea(vorbesc de toti românii,nu de colectionari) jubiliara de 50 de bani cu Unirea in 2020,si tot fara coroana pe capul acvilei! :D
Florian

Mesaj de Florian »

popoviciliza scrie:Finlanda 100

Dar benereul lor este exact pe dos: al nostru comemorează anemic (ca tiraje, dar şi ca valoare: 500.000 lei la monedele de 50 de bani pentru aproape 20 de milioane de locuitori) la luni de zile după eveniment, al lor lansează emisiuni cu tiraje care influenţează masa monetară (10.000.000 de euro la monedele de 2 euro pentru circa 4,5 milioane de locuitori) cu multe luni înainte de data istorică în discuţie.La 90 de ani au emis tot 2 euro (noi nu am avut nimic de circulaţie la 90 de ani)
Cinste Finlandei!Jos pãlãria!Poate invatam ceva...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

sorin70 scrie:Pe 6 septembrie s-au aniversat 200 de ani de la nasterea lui Mihail Kogalniceanu.
Oare vor ignora complet aniversarea unui personaj cu o asemenea greutate ?

Sau se va onora post festum asa dupa cum s-a creat un ( urat ) obicei ?
Florian

Mesaj de Florian »

N-am vazut nimic nici pentru 100 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu(18 iunie 1917).

„În aparenţă, după statistica formelor din afară, românii posedă astăzi aproape în treaga civilizare occidentală. Avem politică şi ştiinţă, avem jurnale şi academii, avem şcoli şi literatură, avem muzee, conservatorii, avem tea tru, avem chiar o constituţiune. Dar în realitate toate aceste sunt producţiuni moarte, pretenţii fără fundament, stafii fără trup, iluzii fără ade văr, şi astfel cultura claselor mai înalte ale româ nilor este nulă şi fără valoare şi abisul ce ne desparte de poporul de jos devine din zi în zi mai adânc. Singura clasă reală la noi este ţăranul român, şi realitatea lui este suferinţa, sub care suspină de fantasmagoriile claselor superioare. Căci din sudoarea lui zilnică se scot mijloacele materiale pentru susţinerea edificiului fictiv ce-l numim cultură română." Titu Maiorescu, In contra directiei de astazi in cultura românã(1868).

"Nu mă miră că aniversarea bicentenarului naşterii lui Mihail Kogălniceanu a trecut complet neobservată în societatea românească, şi în special în mediul politic. Nu este prima „uitare“ vinovată, şi cu siguranţă, nu va fi nici ultima..." Asa incepe articolul "O aniversare uşor stânjenitoare..." al lui Ionuț Vulpescu.
Va trimit link-ul,daca doriti sa-l cititi!Cine stie daca si printre motivele "uitarii" de catre BNR,n-o fi si una dintre motivatiile de mai sus!?
http://adevarul.ro/cultura/istorie/o-an ... index.html
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Academia Romana si Romfilatelia au omagiat exact pe 6 septembrie personalitatea lui Mihail Kogalniceanu :

http://romfilatelia.ro/ro/marca-postala ... alniceanu/

Cu aceasta ocazie am aflat si ca Muzeul Brailei a emis o medalie aniversara. Felicitari !
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

popoviciliza scrie:Eu am dat doar trimiteri la opiniile altora, pentru că nu fac decât să motivez de ce privesc cu pesimism anul jubiliar 2018. Aşa cum avem acum un mausoleu pe moneda jubiliară 1917-2017, tot aşa mă aştept să avem un 100 supradimensionat pe moneda jubiliară 1918-2018. Sunt semne...
Iată și un articol, cred, interesant, legat de cum reacționează participanții la eveniment față de modul în care monetăria îl tratează (se poarte extrapola la cum ar fi reacționat cei care nu mai sunt printre noi la producția BNR / MS), sublinierile[/u] îmi aparțin:

Veteranii văd o mare problemă la moneda care onorează „Bătălia” de la Dieppe
Jesse Ferreras, Mike Armstrong, Global News, 7 iunie 2017
coin.jpg
„O nouă monedă canadiană emisă acum două săptămâni a aprins furia acelora pe care tocmai se presupunea că-i onorează. Dieppe Military Veterans' Association cer ca Royal Canadian Mint să retragă și să rebată moneda care comemorează raidul de la Dieppe. Mike Armstrong explică de ce.
Luna trecută, Royal Canadian Mint a emis o nouă monedă de argint care onorează 75-a aniversare a raidului de la Dieppe.
Există doar o problemă: moneda etichetează raidul ca fiind o „bătălie”. Și acum veteranii vor ca monetăria să retragă moneda și să o corecteze, chiar dacă costă o mulțime de bani.
Moneda a fost produsă ca parte a seriei „Second World War Battlefront Series”.
Este menită să onoreze sacrificiile trupelor canadiene care au aterizat pe plaja din Dieppe, Franța, pe 19 august 1942.
Canadienii au suferit pierderi grele în raid, care a fost efectuat într-un efort de a străpunge apărarea inamicului.
Membrii Dieppe Military Veterans’ Association, care se află în Dieppe, New Brunswick, se opun etichetării date Dieppe ca „bătălie” în loc de „raid”.
„[Pentru] toți cei cu care am vorbit vreodată, este raidul de la Dieppe”, a declarat, pentru Global News, Nils Liljemark, președintele asociației.
„Nu a fost niciodată cunoscută ca o bătălie sau o luptă de la Dieppe, așa că asta ne-a displăcut cu adevărat, [pentru că] într-adevăr, nu avea nici o noimă”.
Veteranii cer ca monetăria să-și retragă monedele și să le corecteze, astfel încât raidul să fie amintit cu exactitate.
Dar monetăria și-a apărat moneda, spunând că „bătălie” este un cuvânt potrivit.
Istoricul militar David O'Keefe nu vede lucrurile la fel.
„Luptele au loc pe durata a zile, săptămâni, luni, în timp ce un raid, cum a fost cel de la Dieppe, se petrece în câteva ore”, a declarat acesta pentru Global News.
„Intri și ieși. Și în acest caz, a fost incredibil de costisitor.”
Monetăria a spus că schimbarea numelui monedei ar fi imposibilă, deoarece au fost deja vândute mii de piese.
Dar acest lucru îi preocupă în mică măsură pe veterani care spun că ar fi doar costul de a fi respectuos și de a se asigura că este corect
.”

https://globalnews.ca/news/3508411/batt ... eppe-coin/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Raidul_de_la_Dieppe

Nu îmi pot imagina o astfel de poziție tranșantă din partea cuiva legat de emisiunile BNR / MS.

În articol este un filmuleț cu părțile interesate.
Florian

Mesaj de Florian »

"Din contingentul de aproape 5.000 de soldați canadieni participanți la operațiune, 3.367 au fost uciși, răniți sau luați prizonieri, ceea ce rezultă într-o rată a pierderilor excepțional de ridicată – 68%.Britanicii au pierdut 247 oameni dintre cei 1.000 de luptători de comando. Royal Navy a pierdut 550 de morți și răniți, distrugătorul HMS Berkeley și 33 de vase de debarcare. RAF a pierdut 106 avioane, față de cele doar 48 pierdute de Luftwaffe. Germanii au pierdut la rândul lor 591 de oameni.

În ciuda hotărârii și vitejiei de care au dat dovadă soldații canadieni în fața inamicului, soarta lor a fost decisă în cele din urmă de factori asupra cărora nu au putut interveni în niciun fel. În ciuda criticilor aduse lipsei experienței de luptă a canadienilor, trebuie subliniat că planificatorii aliați nu aveau niciun fel de experiență în domeniul debarcărilor amfibii. Niciunul dintre ei nu a prevăzut o rată a pierderilor atât de ridicată. Datorită noutății absolute a atacului, comandanții superiori au decis efectuarea unor preparative minime, iar erorile strategice și tactice au dus la pierderea unui număr atât de însemnat de vieți omenești, în special în rândurile canadienilor."(Wikipedia)

1.Nu cred ca raidul asta batalie ar fi trebuit onorat in vreun fel,mai ales printr-o batere de moneda.A fost un eveniment tragic si rusinos(pacat de morti,raniti si prizonieri),care ar trebui amintit cat mai rar posibil.E ca si cum noi am tine morțiş sa comemoram batalia de la Turtucaia...

2.E exagerata reactia veteranilor in privinta termenului batalie/lupta/raid.Cred ca cei care au gandit moneda au luat in calcul atacul aliatilor,vazandu-l ca pe un complex de forte(infanterie,aviatie,naval).Raid,neraid,o batalie in diferite campuri tot a avut loc.(imaginea monedei e ok si nu i se poate aduce nici o critica!)

3.Nici eu nu vad o reactie transanta din partea cuiva impotriva emisiunilor BNR,MS,pentru ca ,asa cum bine ati sesizat,lipsesc martorii de la 1918,iar pe colectionarii si numismatii din Romania nu-i va baga nimeni in seama.Totusi,Canada e Canada...
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Ironia situației este că victoria în această confruntare (indiferent cum este numită) este de partea celor care nu o aniversează (Germania).
Rețin trimiterea la Turtucaia, mai ales că una dintre problemele pe care le văd la emisiunile BNR din 24.07.2017 referitoare la Mărăști, Mărășești, Oituz este reprezentarea Mausoleului de la Mărășești. Astfel, jubileul primelor victorii din istoria Armatei Române moderne http://transylvanian-numismatics.com/ph ... rii#p93799 este transformată într-o comemorare. Aici este cert că o parte dintre piese (poate 50%?) a ajuns la cadrele din Armata Română, respectiv la asociațiile de veterani, cele mai îndreptățite să pună în discuție această situație.
Asociația Națională a Veteranilor de Război are ca membri veteranii de război, „persoanele care au participat la primul sau al doilea război mondial în armata română” conform Legii nr. 44 / 1944 https://lege5.ro/Gratuit/he2dgmi/legea- ... -de-razboi, astfel încât, ca și Armata Română, reprezintă o voce semnificativă în ce privește reprezentarea adecvată a actelor din Primul Război Mondial.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

sorin70 scrie:1 ban 2017 anuntat pe Allnumis :

https://www.allnumis.ro/catalog-monede/ ... 2017-41436
Totusi a mai gasit cineva in circulatie ?
Eu inca nu am primit rest si vad ca nici pe okazii nu au aparut.
La BNR nu am avut cum sa ajung sa verific daca au.
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Nu am găsit în circulație, dar am dat de mai multe ori ca plată la supermarket fișicuri în care nu am găsit moneda perfectă de 1 ban. Nu cred că se vor găsi curând așa cum se găsesc celelalte monede pentru că diviziunea de 1 ban este văzută rău de către casieri... nu seamană cu ce știm despre 1 eurocent, care ți se dă totdeauna ca rest unde este cazul.
Florian

Mesaj de Florian »

sorin70 scrie: Totusi a mai gasit cineva in circulatie ?
Mi-a adus cineva in Italia 4 monede de 1 ban 2017,primite rest la supermarket in Suceava.
Starea lor era destul de buna.Una am oprit-o pentru albumul meu(a carei fotografie v-am trimis-o),iar celelalte 3 le-am dat baietilor din oras care colectioneaza si ei monede romanesti...
Ca amator,sunt foarte multumit de starea in care se gaseste! :D
1506973137108.jpg
Florian

Mesaj de Florian »

Se aude ceva despre Setul de Monetarie 2017?Stie cineva cand apare,carui eveniment îi e dedicat si ce contine?
Din 2000 incoace a aparut in fiecare an! :roll:
Multumesc!
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Florian scrie: Din 2000 incoace a aparut in fiecare an! :roll:
Singura exceptie a fost anul 2001. Setul emis in 2001 a fost tot cu anul 2000.

http://bnro.ro/EmisiuniDetails.aspx?idd ... PageId=726
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Laureați ai Premiului Nobel originari din România – Elie Wiesel :

http://bnro.ro/page.aspx?prid=13876
Scrie răspuns