Emisiuni BNR in 2011

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Sorin , si Mircea in setul legat de Atheneu este la fel de ilogic ca si Vlaicu
Ajungea moneda obisnuita de 50 bani
Sau faceai un set care sa il comemoreze pe Mircea cel Batran
Poate in 2015 vor scoate un set care comemoreaza al doilea razboi mondial, cu monede comemorative Traian si Decebal...
Sincer, nu vad legatura intre Mircea cel Batran si tematica setului.la opera nu a prestat, la constructia Atheneului nici atat.Si nici nu este vreo opera sau opereta cu subiectul Mircea cel Batran in program.
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Indiferent de tematica setului, pana acum acestea au cuprins TOATE monedele de circulatie.
Pe siteul BNR, cele 2 monede sunt trecute cu caracter comemorativ, dar sunt monede de circulatie :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Pina in 2010, nu s-a pus problema existentei monedelor comemorative de circulatie, deci nu putem face o paralela
Oricum, opinia mea ramane acceeasi, este absurd sa introduci intr-un set cu o tema monede care nu au legatura cu tema respectiva
Pentru ca, invariabil, se va ajunge la situatii comice.
skortzy

Mesaj de skortzy »

Din cate stiu, moneda de 10 lei cu FAO din 1995 a fost destinata (si) circulatiei. Cu toate acestea, ea nu apare in seturile din perioada 2000 - 2003 alaturi de moneda "obisnuita" de 10 lei.

La fel se poate spune despre moneda de 500 de lei cu eclipsa. Ar fi fost interesante emisiuni cu eclipsa in 2000 - 2006 ;).
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Monedele comemorative FAO nu au fost emisiuni circulatorii
Singura moneda circulatorie comemorativa, pina in 2010, a fost numai cea cu eclipsa
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

skortzy scrie:Din cate stiu, moneda de 10 lei cu FAO din 1995 a fost destinata (si) circulatiei. Cu toate acestea, ea nu apare in seturile din perioada 2000 - 2003 alaturi de moneda "obisnuita" de 10 lei.

La fel se poate spune despre moneda de 500 de lei cu eclipsa. Ar fi fost interesante emisiuni cu eclipsa in 2000 - 2006 ;).
Asa cum spunea si Gabi, monedele FAO nu au fost destinate circulatiei (desi asta ar fi fost rolul tirajului mare - dovada aparitia ulteriora pe ebay in saculeti BNR).
Pentru "eclipsa", aveti dreptate. Din pacate nu am salvat comunicatul de presa a acestei monede, dar probabil atunci i-au oferit "o alta incadrare" fata ce cele de acum - "cu caracter jubiliar". Pe siteul BNR, comunicatele sunt incepand cu anul 2000.
Ce ma surprinde, e importanta data de BNR acestei monede, pt ca ea nu apare nici la monede iesite din circulatie pe pagina oficiala. Nu am cunostinta de un comunicat de retragere din circulatie a acestei monede (cum a fost si la bancnota aceluiasi eveniment).

Si o mica istorioara legata de moneda eclipsa.
Se pare ca la aparitia pe piata a monedei, s-a lasat si cu o demitere (nu retin daca din BNR sau MS), deoarece, din neglijenta, monedele au patruns pe piata inainte de 11 August (data eclipsei si respectiv a lansarii monedei)
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
skortzy

Mesaj de skortzy »

Eu cred ca moneda cu eclipsa si-a pierdut puterea circulatorie odata cu celelalte monede din vechea emisiune monetara si se aplica circulara 24 din 28.11.2006.

Circulara 19 din 11.08.1999 precizeaza clar ca exista o varianta destinata circulatiei si una destinata colectionarilor.

Despre cea cu FAO - cred ca am ramas gresit cu impresia ca a fost destinata circulatiei datorita saculetilor pe care i-am vazut prin diverse locuri :).
operator59

Mesaj de operator59 »

skortzy scrie:Din cate stiu, moneda de 10 lei cu FAO din 1995 a fost destinata (si) circulatiei. Cu toate acestea, ea nu apare in seturile din perioada 2000 - 2003 alaturi de moneda "obisnuita" de 10 lei.

parerea mea e ca un set de monetarie trebuie sa cuprinda monedele batute in acel an, indiferent daca tematica nu e aceeasi. Intr-un final nu stiu sa fie batute in acelasi an moneda de 50 bani clasica dar si cea cu Aurel Vlaicu/Mircea, etc

sa luam exemplul Poloniei, care emite foarte multe monede de 2 zloti in fiecare an iar tematica e diversificata: istorie, personalitati, cultura, etc.

totusi, existand doar o moneda de circulatie care are o tematica speciala, BNR ar putea emite acele coin-card-uri care se poarta tot mai des in alte tari!
http://www.ebay.com/sch/Coins-World-/25 ... 6.c0.m1538
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

Cred ca monedele de 10 lei FAO au avut doua tipuri (cu sau fara litera "N" in rombul din dreapta de pe avers). Cele fara litera "N" cred ca erau destinate circulatiei dar probabil au fost "tezaurizate" si de asta nu au aparut in circulatie.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Monedele FAO, 1995 sau 1996, NU au fost destinate circulatiei
-FAO 1995 , KM117.1 , fara litera N , au fost ambalate in saculeti de banca de 500 monede
-FAO 1995 , KM117.2, cu litera N , IN CAPSULE , au fost ambalate in cutii a cate 500 bucati
-FAO 1996 , WFS Rome , KM 126 (daca nu ma insel) au fost ambalate in saculeti de banca, 500 monede/sac
vladmario

Mesaj de vladmario »

Conform cu "Catalogul bancnotelor, monedelor si medaliilor emise de Banca Nationala a Romaniei 1990-2004", Bucuresti, 2005 (catalog editat de BNR), p. 69, despre monedele de 10 lei FAO din 1995:

"Monedele din aceasta emisiune au fost realizate in doua variante, una cu finisare normala, destinata circulatiei monetare, si una cu grad superior de finisare, destinata in principal numismatilor. Pentru diferentiere, moneda cu finisare superioara are inclusa pe avers litera N, in rombul din dreapta."

(sublinierea imi apartine).
operator59

Mesaj de operator59 »

intrebare:

nu contest experienta celor de la BNR sau MS in privinta "ideilor de tematica" privind monedele jubiliare, dar daca s-ar face un memoriu catre aceste institutii, semnat de asociatiile reprezentative de numismatica din Romania cu propuneri de emisiuni monetare cu anumite tematici, oare am primi raspuns favorabil?

intr-un final noi sunt cumparatorii acestor monede si mai mult, experienta noastra ar putea aduce un plus valoare.

mai mult, sunt colegi de forum (si nu numai) care pot oferi informatii foarte importantede la aspecte culturale (caracteristice Romaniei), informatii comerciale/ de marketing specifice acestui domeniu, etc

de ce ar deranja astfel de opinii? sunt gratis! decizia e tot la ei!
iar lucrul facut din placere are rezultate mai bune! parerea mea!

o astfel de actiune are creste profitabilitatea bancii (un volum mai mare) iar noi colectionarii am fi dispusi sa investim in astfel de monede. Iar nu in ultimul rand, se promoveaza cultura.

luati exemplu: SUA, Canada, Polonia, Ucraina, Rusia, Mexic, etc, care bat monede cu tematici diverse, in tiraje de zeci de milioane.

ce ziceti?
Timis

Mesaj de Timis »

Ideea unui memoriu adresat Guvernatorului BNR in care sa fie facute propuneri atat cu planul tematic al emisiunilor comemorarive ,precum si alte sugestii venite din partea colectionarilor care in fond sant adevaratii benificiari si este normal sa se tina cont de sugestiile facute.
Planul emisiunilor pentru anul in curs sa fie dat publicitatii la inceput de an,asa cum este normal si cum se procedeaza in majoritatea statelor din lume. Nu este normal ce se intampla la BNR ,unde cei care hotarasc politica emisiunilor comemorative ;tematica,tiraj, pret etc sant o mana de oameni din CA si care nici macar nu sant numismati!?,dar le cumpara ca sant valoroase....
Planul ptr urmatorul an se aproba la sfarsit de noiembrie cand se definitiveaza si se inainteaza Guvernatorului ptr aprobare,in forma finala.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Repet , monedele FAO, indiferent daca sunt cu N sau nu, nu au fost nici o secunda in circulatie normala.Si nici nu au fost tezaurizate de populatie (cum s-a intamplat cu moneda cu eclipsa).
Inainte de trecerea la noul sistem monetar, singurul loc unde le puteati achizitiona era BNR (si evident, la un pret mai mare decat 10 lei nominal).
Mai mult , daca nu ma insel, ani buni monedele NU s-au putut cumpara separat, ci numai la set.
Nu stiu care a fost intentia initiala a BNR referitor la aceste monede, eu stiu ce s-a intamplat practic.Iar eu iau in considerare pe faptele, nu pe intentiile
Cat despre "calitatea superioara" a piesei cu N, cred ca e o gluma buna.Singura diferenta este ca unele au fost ambalate in capsule,iar celelalte nu
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Scrie răspuns