Care e mai rara?
Mie, valorile mari de la 1996 mi se par foarte comune. Cel putin daca intrebati pe cineva care strange moneda de ceva tip,veti vedea ca le au toti... Oricum, chiar daca in ultimul an au fost destule la vanzare, ca si raritate, mult mai greu intalnesti 20 Lei decat 1 Leu (desi chiar si astea sunt cam prin toate colectiile).
Despre pozitia scrisului de pe muchie fata de av.-rv., le intalniti la toate monedele cu deviza pe muchie (incepand de la 5 Lei 1881). Din punctul meu de vedere nu se poate considera varianta, deoarece mai intai se realizeaza muchia monedei si apoi are loc baterea fetelor. Iar ebosa nu prea tine cont cum intra sub presa
.
Despre pozitia scrisului de pe muchie fata de av.-rv., le intalniti la toate monedele cu deviza pe muchie (incepand de la 5 Lei 1881). Din punctul meu de vedere nu se poate considera varianta, deoarece mai intai se realizeaza muchia monedei si apoi are loc baterea fetelor. Iar ebosa nu prea tine cont cum intra sub presa
"parerea mea!"
... interesanta discutie !!!
... intamplator sau nu, am si eu cateva monede interesante din perioada postdecembrista, si parerea mea este ca "domnii" de la monetarie fac pentru diversi negustori si colectionari tot felul de "ciubucuri" si astfel stanteaza orice bucata de tabla le iese in cale !!!
..... asa a aparut 5 Lei 1993 octogonala si pentagonal, ambele variante fiind din tombac (piesa reala e din nichel)
http://www.geocities.com/romaniancoins/ro5lei1992.html
..... tot asa a aparut si 100 Lei 1991 care pe muchie nu are deviza sau are doar o linie sinuoasa (piesa autentica avand pe muchie deviza "ROMANIA")
..... ca sa nu mai zic de multitutinea de probe din tombac si aluminiu care tot apar pe eBay !!!!
.... ca ultima noutate in domeniu este moneda de 1 Leu 1992 (proiectul Rugina - diam = 32 mm.) care de prima data a avut 2 variante; prima din argint cu monogram BNR pe revers, iar a doua cu stema Romaniei pe revers, piesa care initial a fost batuta din argint, apoi au aparut si variante din nichel .... pana acum totul e ok !!!! ..... problema e ca in ultima vreme au inceput sa apara REBATERI ale piesei de nichel .... e destul de simplu de depistat daca ai piesa originala pentru ca, datorita uzurii stantei, noua piesa nu mai are relieful atat de inalt ca predecesoarea sa iar unele detalii de finete nici nu mai apar !!!!
http://www.geocities.com/romaniancoins/ro1leu1993.html
..... probabil ca va veni vremea cand vom cataloga ERORI si VARIANTE ale "PROBELOR" facute de "prietenii" de la Monetarie !!!!
cu stima,
adrian
... intamplator sau nu, am si eu cateva monede interesante din perioada postdecembrista, si parerea mea este ca "domnii" de la monetarie fac pentru diversi negustori si colectionari tot felul de "ciubucuri" si astfel stanteaza orice bucata de tabla le iese in cale !!!
..... asa a aparut 5 Lei 1993 octogonala si pentagonal, ambele variante fiind din tombac (piesa reala e din nichel)
http://www.geocities.com/romaniancoins/ro5lei1992.html
..... tot asa a aparut si 100 Lei 1991 care pe muchie nu are deviza sau are doar o linie sinuoasa (piesa autentica avand pe muchie deviza "ROMANIA")
..... ca sa nu mai zic de multitutinea de probe din tombac si aluminiu care tot apar pe eBay !!!!
.... ca ultima noutate in domeniu este moneda de 1 Leu 1992 (proiectul Rugina - diam = 32 mm.) care de prima data a avut 2 variante; prima din argint cu monogram BNR pe revers, iar a doua cu stema Romaniei pe revers, piesa care initial a fost batuta din argint, apoi au aparut si variante din nichel .... pana acum totul e ok !!!! ..... problema e ca in ultima vreme au inceput sa apara REBATERI ale piesei de nichel .... e destul de simplu de depistat daca ai piesa originala pentru ca, datorita uzurii stantei, noua piesa nu mai are relieful atat de inalt ca predecesoarea sa iar unele detalii de finete nici nu mai apar !!!!
http://www.geocities.com/romaniancoins/ro1leu1993.html
..... probabil ca va veni vremea cand vom cataloga ERORI si VARIANTE ale "PROBELOR" facute de "prietenii" de la Monetarie !!!!
cu stima,
adrian
-
cartelcoserv

-
cartelcoserv

Re: "parerea mea!"
Cred ca acest catalog va fi de vreo doua ori mai gros ca "Buzduganul" la cate "probe" am vazut noi in ultimii 15 ani.simaky scrie:... interesanta discutie !!!
cu stima,
adrian
vot
... si eu votez tot pentru 2 LEI 1951 !!!
Ati postat bine, dar am deviat noi subiectulcartelcoserv scrie:am gresit locul postariicartelcoserv scrie:eu votez pentru 2 lei 1952.in atatia ani,nu mi-a trecut niciuna prin mana.pe cand,3 bani 1954 am avut cel putin 5,de-a lungul timpului.
Iata ca a trecut aproape 1 an de la acest topic, iar in acest an am achizitionat intamplator 3 Bani 1954, si am mai vazut inca 1-2 de vanzare la licitatii sau aici in Iasi, dar 2 Lei 1952 am vazut in acest timp numai una singura. Votez pentru 2 Lei 1952 (dar oare au si fost puse in circulatie ?
-
cartelcoserv

Re: vot
simaky scrie:... si eu votez tot pentru 2 LEI 1951 !!!
bun vot
Yu_L.Yan scrie:Mie, valorile mari de la 1996 mi se par foarte comune. Cel putin daca intrebati pe cineva care strange moneda de ceva tip,veti vedea ca le au toti... Oricum, chiar daca in ultimul an au fost destule la vanzare, ca si raritate, mult mai greu intalnesti 20 Lei decat 1 Leu (desi chiar si astea sunt cam prin toate colectiile).
Despre pozitia scrisului de pe muchie fata de av.-rv., le intalniti la toate monedele cu deviza pe muchie (incepand de la 5 Lei 1881). Din punctul meu de vedere nu se poate considera varianta, deoarece mai intai se realizeaza muchia monedei si apoi are loc baterea fetelor. Iar ebosa nu prea tine cont cum intra sub presa.
Eu sunt de parere ca totusi pot fii considerate variante diferite monedele care au pozitia diferita fata de av-rv; astept si alte pareri
referitor la care e mai rara
am primit un scan dintr-o revista(o sa aflu care) in care se spune ca monedele de 3 bani 1954 au fost [exportate] de romania in SUA fiind vandute masiv la pretul de 20 dolari.
o sa revin cu amanunte[/i]
o sa revin cu amanunte[/i]
- PRONUMISMATICA
- Site Admin