Ce ar trebui facut?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
banivechi

Mesaj de banivechi »

vlahul scrie:si " nu avem fonduri", replica care mi se pare impamantenita de foarte multi ani.
Atit timp cit nu exista publicatii, si atita timp cit nu se incaseaza bani de la multi membri nici nu vor fi. ANA (American Numismatic Association) e in miezul unui mare scandal acum, de exemplu, au pierderi de milioane de dolari, desi se pare ca este SINGURA asociatie non-profit sustinuta de statul american, in afara de Crucea Rosie. Acolo se pare ca e altceva la mijloc, si situatia aceasta e doar in anul acesta fiscal. Americanii au avut un boom al inscrierilor in ANA dupa aparitia State Quarterilor, ceea ce a dus si la cresterea veniturilor societatii, deci eu zic ca ar fi un bun model de urmat: aparitia unor monede frumoase, cu incarcatura istorica sau culturala, care sa trezeasca hobby-ul in romanul mediu, si alimentarea acestui hobby regulat (anual sau chiar mai des) dar cu monede de valoare mica si diversitate mare.
Cu 100 noi membri in SNR nu se poate face nimic, dar cu citeva mii de noi entuziasti eu zic ca se schimba situatia, si apar si fondurile.
Pe de alta parte ma bucur tare mult ca va exprimati parerile...
dorelb

Mesaj de dorelb »

nu cred ca revitalizarea SNR este o solutie pentru noi. Multi dintre colectionarii tineri sunt pasionati de numismatica contemporana romaneasca sau straina si acestia am mari indoieli ca-si vor gasi locul in SNR chiar si resuscitata. cred ca solutia sta in a ne grupa chiar si numai cei de pe acest forum (chiar si asa cum suntem acum, in mediul virtual) si a ne face cunoscute opiniile si pasiunea prin diverse mijloace, asa cum am mai spus. Trebuie sa facem ceva care sa atraga atentia: siteuri bine realizate si popularizate in mijloacele mass-media, forumuri cu larga participare si cu subiecte de calitate, reviste (chiar si electronice) cit mai profesioniste si de ce nu carti si articole de calitate ori expozitii colective. va trebui sa stim sa ne facem simtita prezenta, si noi suntem pasionati de numismatica, chiar daca unii dintre noi nu sunt membri ai SNR.
florin232

Mesaj de florin232 »

banivechi scrie: Pe de alta parte ma bucur tare mult ca va exprimati parerile...
Intradevar e o schimbare buna aceasta verva asupra subiectului.
Ca sa raspund si unei intrebari adresata de aurelius: nu cred ca este relevant cine mi-a propus solutia lui Bachus. Atitudinea si josnicia modaliatatii m-au deranjat. Daca era sa imi faca cineva o favoare ar fi baut o bere fara sa fie nevoie sa imi ceara. Ar fi fost chiar placerea mea...
Legat de SNR, sincer sa fiu, nu prea vad o solutie concreta. Am fost si eu prea dur, lasand sa se inteleaga ca ar fi bine sa se desfinteze, insa daca eventuala asociatie nou formata ar reusi pe parcursul unui an, spre exemplu, sa isi faca o baza de date si prin programele, atitudinea si de ce nu, buletinul ei numismatic sa atraga noi oameni in acest domeniu, in acel moment noua asociatie ar putea fuziona cu actualul SNR, astfel revitalizandu-l.
Printr-o astfel de fuziune s-ar rezolva si problema "fosilelor". Conducerea noii Societati Numismatice Romane ar fi astfel impartita intre experienta actualilor numismati ("fosilele") si vitalitatea si initiativa celor de aici.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

sorin70 scrie: Sunt de aceeasi parere !
Eu nu sunt membru SNR dar imi permit exprimarea opiniei personale.
Trebuie pastrata SNR , dar activitatea trebuie revitalizata si extinsa pentru a se adresa unei palete mai largi de numismati.
Elitismul este bun dar calitatea nu se poate naste decat din cantitate. Asa ca daca nu exista o "baza de masa" ( scuzati expresia demonetizata de ideologia comunista) nu au de unde sa fie cultivate si sa se ridice virfurile.
SNR acum este la nivel de sfarsit de secol XIX ( fara pagina de internet, cu un buletin ce apare la 3 ani , fara posibilitati financiare, fara politica de extindere, cvasiabsenta in peisajul expozitional si comercial ) si trebuie adusa in secolul XXI acolo unde ii este locul.
Nu ne putem debarasa de fundamentul atat de valoros dar experienta trebuie impletita cu dinamismul.
Perfect de acord cu tine. Ar fi totusi pacat de asanarea a ceea ce se cheama SNR. Are o istorie destul de buna, de-a lungul timpului facand parte din ea oameni si o conducere de exceptie. Insa de cand e domnul Preda la conducere, Societatea merge cam ca dumnealui. Nu am nimic cu el. Dar cred ca e timpul sa faca loc si la altii mai tineri. Poate cei mai tineri vor reusi sa revitalizeze activitatea si respectiv (in timp) sa adune si fonduri. Este pacat de ceea ce se intampla acum cu SNR. Eu personal am nr de legitimatie aproape de 3200. Sunt sigur ca membri activi sunt mai putin de jumatate. Acum o jumatate de an, Simaky a incercat sa obtina de la Bucuresti o lista completa a mebrilor activi (cotizanti) din Iasi. Domnul Ionita, bine intentionat, a trimis o lista cu ce membri aveau trecuti prin "cataloagele" lor. Se regaseau pe acolo vreo 2 persoane decedate, vreo 10 care nu mai stia nimeni de ei de cativa ani buni... Pentru cei de la conducerea centrala, noi nu reprezentam decat persoane care cotizam 20 lei /an. In rest, cum zicea cineva mai sus, "NU-I INTERESEAZA". Acum 20 de ani, e drept, aceste persoane mai publicau un articol, mai tineau cate un simpozion. Dar au ramas cu istoria.
florin232

Mesaj de florin232 »

Si apropo de "nu exista fonduri" tin sa ii anunt pe cai care nu au intrat pana acum in sediul din Popa Tatu nr 22 ca tencuiala sta sa cada de pe pereti in unele locuri. Lipsa fondurilor este intradevar o problema pentru ca nu imi imaginez ca din cateva sticle de vin si 3 lei noi de la 2-3 oameni pe saptamana sa se poate face ceva. Intrun fel, au si ei dreptate.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Sunt de acord, dar nici nu fac nimic pentru a atrage fonduri, nu au activitate, "nu-i intereseaza".
dragos03

Mesaj de dragos03 »

Nici eu nu cred ca ar trebui distrusa SNR, este o societate cu o lunga traditie. Insa nu cred ca in interiorul ei se poate schimba ceva. Liderii sunt asa cum sunt si cei putin mai tineri, care ii vor urma la conducere, sunt cam din acelasi aluat.

Eu cred ca o organizatie paralela ar revitaliza societatea. Daca ar vedea ca altii fac, ar incepe sa se miste si ei mai devreme sau mai tarziu. In acel moment, noua societate ar putea fi absorbita in SNR, obiectivul ei fiind atins.
dragos03

Mesaj de dragos03 »

Cat despre fonduri, este o exagerare faptul ca nu au deloc. V-am dat ca exemplu ce face OMSA din cotizatia de 100 RON. Din cei 20 RON anual, SNR ar trebui sa faca macar 1/5 din ce face OMSA. Dar ei nu fac absolut nimic.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

dragos03 scrie:Cat despre fonduri, este o exagerare faptul ca nu au deloc. V-am dat ca exemplu ce face OMSA din cotizatia de 100 RON. Din cei 20 RON anual, SNR ar trebui sa faca macar 1/5 din ce face OMSA. Dar ei nu fac absolut nimic.
Asta am zis si eu, ca nu cred ca aici e problema, e doar o scuza de 2 bani.

In alta ordine de idei, ce am mai putea face ar fi o baza de date cu toate publicatiile pe care le detinem. Fiecare din noi avem tot felul de carti, reviste, cataloage, etc. Am putea face o baza de date unde sa introduca fiecare ce fel de publicatii are si cand are unul din noi nevoie de ceva, cauta acolo si daca gaseste atunci roaga proprietarul sa-i faca un xerox sau scan. Ne-am putea ajuta asa de multe ori asa unul pe celalalt.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Care "ei" oameni buni? :D Cine credeti ca tre' sa faca toate astea? Mie mi se pare ca si membrii lancezesc, nu exista initiativa nu numai de sus in jos dar nici de jos in sus. Ideea e sa incepem noi, mai exact fiecare sa facem ceva, un conducator sau manager (cum vreti sa-i spuneti) nu poate sa faca nimic singur. Nu ma intelegeti gresit, nu tin partea nimanui dar vad aceeasi tendinta de a astepta luminita sa vina de sus.
florin232

Mesaj de florin232 »

berserkr scrie:vad aceeasi tendinta de a astepta luminita sa vina de sus.
Nu sunt de acord cu dvs. Am spus-o si o mai spun. Lasat in pace, SNR-ul se va autodistruge treptat prin neimplicare, lipsa unui competitor in domeniu si impresia pe care si-o creaza de cerc inchis prin repetatele refuzuri de a schimba ceva. Noi incercam sa gasim acum o modalitate prin care preferabil sa ii fortam pe ei sa se schimbe prin noi. Cu alte cuvinte, infintata o alta societate care treptat sa o revigoreze pe cea veche.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Acest forum este deja o comunitate. Are 251 de inscrisi la ora actuala. Daca jumatate ar subscrie la o noua viitoare asociatie ar fi un start mai mult decat promitator. O publicatie exista deja fara a fi constituita o asociatie. Haideti sa vedem ce iese! Cine doreste sa participe foarte bine, cine nu, nu. Tot vorbim de BNR, SNR...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu va contrazic pe niciunul. Fiecare avem dreptate in felul nostru :D Eu sunt pentru sa infiintam o noua asociatie si daca se va face asta o sa ma inscriu imediat. Pe Aldor ca si pe toti cei de-aici care au ceva de spus cu adevarat va respect si mai am ceva prieteni, profesionisti (chiar daca nu de profesie :) ) si as fi multumit sa pot participa la un suflu nou in domeniu. Chiar ideea mi se pare excelenta, numa' sa vedem daca o putem duce pana la capat.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Daca se fondeaza o organizatie non profit, cu suficienti membri nu s-ar aduna oare fonduri destule prin cedarea procentului din impozitul pe venit care poate fi directionat de catre salariati spre asociatii non profit (citisem undeva cred ca chiar aici ca SMURD facea un apel la asa ceva)?
Poate e cineva care se descurca in hatisul de legi si ordonante si ne lamureste...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ba da, am un coleg care a incercat sa ma convinga sa optez pentru asociatia lui non-profit. Ma pot interesa ce si cum. Dar sa existe ceva mai intai...:)
Scrie răspuns