2 lei 1952
Eu mi-am pus intrebarea altfel :
piesele de 1,2 lei 1952, aluminiu au circulat vreodata liber pe piata ?
Conform povestii pe care am auzit-o, monedele au fost trimise la topit la Resita ( fapt pentru care se pare ca multe au originat de acolo ) si cativa baieti intreprinzatori au salvat cateva buzunare.
Mi se pare ciudat ca majoritatea pe care le-am vazut in poze ,au surplus de material, ca si cum ar fi fost topit . Aluminiul se topeste din cate stiu eu numai cu arc electric. Ma gandesc ca au fost recuperate cumva din timpul procesului de retopire.
Acum revenind la intrebare : piesele care tot apar la preturi enorme au fost vreodata circulate sau au fost emise, tinute in sac si apoi trimise la retopire.
Mi se pare ca ele sunt cumva artificial tinute in lista celor "reale", de circulatie.
piesele de 1,2 lei 1952, aluminiu au circulat vreodata liber pe piata ?
Conform povestii pe care am auzit-o, monedele au fost trimise la topit la Resita ( fapt pentru care se pare ca multe au originat de acolo ) si cativa baieti intreprinzatori au salvat cateva buzunare.
Mi se pare ciudat ca majoritatea pe care le-am vazut in poze ,au surplus de material, ca si cum ar fi fost topit . Aluminiul se topeste din cate stiu eu numai cu arc electric. Ma gandesc ca au fost recuperate cumva din timpul procesului de retopire.
Acum revenind la intrebare : piesele care tot apar la preturi enorme au fost vreodata circulate sau au fost emise, tinute in sac si apoi trimise la retopire.
Mi se pare ca ele sunt cumva artificial tinute in lista celor "reale", de circulatie.
Pecunia non olet.
Daca au fost puse in circulatie sau nu, raspunsul autorizat il poate da doar BNR. Dar intr-o tara in care tirajele monedelor constituie inca secret de stat, un astfel de raspuns e doar un vis frumos.
Si eu sunt de parere ca nu au circulat efectiv, reforma monetara fiind pe 26.01.1952. E doar o opinie proprie pe care nu pot sa o argumentez cu niciun document .
Si eu sunt de parere ca nu au circulat efectiv, reforma monetara fiind pe 26.01.1952. E doar o opinie proprie pe care nu pot sa o argumentez cu niciun document .
Daca e sa luam dupa sursele de informatii, moneda ar fi avut drept de circulatie pana la reforma de la sf lunii Ianuarie 1952.amonra scrie:
Daca a fost cu adevarat pusa in circulatie, e foarte greu de spus. Exista posibilitatea ca o mica cantitate sa fi fost pusa in circulatie la acel moment. Iar grosul tirajului sa fi luat drumul cazanelor pt topit. Exista posibilitatea de a nu fi fost pus in circulatie nici un exemplar, dar pe drum, insotitorii transportului sa fi bagat in buzunare cateva zeci de bucati. Doar erau identice cu 2 lei 1951 si se puteau plasa in circulatie.
Cat despre conditia blancurilor, foarte greu de gasit una asemanatoare cu cea scoasa la vanzare de ticu. Marea majoritate sunt compromise. Si pt cine afirma mai sus referitor la stare, comparand cu 2 lei 1951, sunt foarte sigur ca vei gasi si 1951 in aceeasi stare, respectiv pline de umflaturi, sau pori, etc. Dar nu te uiti la ele pt ca este o moneda mult prea comuna si lipsita de importanta. De fapt acest lucru il poti vedea la toate monedele de aluminiu, incepand cu 1921 si pana in 1982.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Daca e sa fac o comparatie intre cele 2 monede de mai jos, este clar ca una a avut sanse de a fi in circulatie, iar una e posibil sa fi parasit monetaria in buzunar, fiind ferita de lungul drum spre topit. Dar pana acum, nu am auzit pe nimeni sa fi gasit intamlpator o moneda de 2 lei 1952 (de exemplu la un loc cu alte monede de 2 lei 1951 sau la un batran care le-a adunat intr-o batista pt zile negre, sau in targul de vechituri, etc.). Cam toate provin din colectii mai mici sau mai mari.
- Fişiere ataşate
-
- 2 lei 1952 2.jpg (69.18 KiB) Vizualizat de 14929 ori
-
- 2 lei 1952 1.jpg (66.02 KiB) Vizualizat de 14929 ori

Din proprie experienta pot spune ca umflaturile prezente in prima poza de mai sus ar putea apartine unui inceput de topire.
Am incercat sa topesc un 500 lei 1999 si cam asa arata pe la mijlocul procesului. Foarte interesant, forma si toate conturirile , detaliile s-au topit ultimele, dupa ce moneda devenise mai mult o masa de aluminiu vascoasa. Ma gandesc ca e din cauza densitatii diferite a materialului rezultata in urma baterii. Cu alte cuvinte, daca ma opream acolo, aveam o moneda de 500 lei cu o forma foarte exotica.
Pentru monedele de 2 lei 1952 care par a prezenta urme de topire, ar fi interesanta o radiografie, pentru a vedea daca structura interna a suferit transformari sau e tot uniforma.
Am incercat sa topesc un 500 lei 1999 si cam asa arata pe la mijlocul procesului. Foarte interesant, forma si toate conturirile , detaliile s-au topit ultimele, dupa ce moneda devenise mai mult o masa de aluminiu vascoasa. Ma gandesc ca e din cauza densitatii diferite a materialului rezultata in urma baterii. Cu alte cuvinte, daca ma opream acolo, aveam o moneda de 500 lei cu o forma foarte exotica.
Pentru monedele de 2 lei 1952 care par a prezenta urme de topire, ar fi interesanta o radiografie, pentru a vedea daca structura interna a suferit transformari sau e tot uniforma.
Pecunia non olet.
Tot din experienta va pot spune ca aceste umflaturi sunt o "boala" a aluminiului.
Are prostul obicei de a retine hidrogen mult in compozitie atunci cand este turnat in diverse forme. Se degradeaza foarte rapid, exfoliind-use zonele respective.
Oare acest lucru sa fie unul dintre motivele pt care se foloseste din ce in ce mai rar aluminiu la baterea de moneda?
P.S. Urmariti un pic monedele moldovenesti. Veti constata asemanari izbitoare. Si sigur nu a incercat nimeni sa le topeasca
Acelasi lucru il intalniti si la aluminiul sub alte forme. Ex: lingurile si furculitele ce se gaseau din belsug inainte de '89
Are prostul obicei de a retine hidrogen mult in compozitie atunci cand este turnat in diverse forme. Se degradeaza foarte rapid, exfoliind-use zonele respective.
Oare acest lucru sa fie unul dintre motivele pt care se foloseste din ce in ce mai rar aluminiu la baterea de moneda?
P.S. Urmariti un pic monedele moldovenesti. Veti constata asemanari izbitoare. Si sigur nu a incercat nimeni sa le topeasca
Acelasi lucru il intalniti si la aluminiul sub alte forme. Ex: lingurile si furculitele ce se gaseau din belsug inainte de '89

Avand in vedere ca s-au scurs mai bine de 57 de ani de la producerea lor, nu vad cum s-ar putea determina daca au circulat sau nu. Chiar daca n-ar fi fost niciuna in circulatie ar fi putut fi "circulate artificial" in mod intentionat sau nu. E greu sa stim asta fara o marturile credibila. Simplele urme de uzura nu indica circulatia reala intr-o piata. Poate ca un exemplar sa fi fost aruncat de exemplu intr-un sertar impreuna cu alte obiecte metalice care l-au zgariat in decursul timpului. S-ar fi putut intampla multe cu ele.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
O observatie corecta si deprimanta, avand in vedere ca dupa 57 de ani, cu putin noroc, ar trebui sa mai fie in viata persoane care au lucrat pe vremea aceea la monetarie.berserkr scrie:Avand in vedere ca s-au scurs mai bine de 57 de ani de la producerea lor, nu vad cum s-ar putea determina daca au circulat sau nu. Chiar daca n-ar fi fost niciuna in circulatie ar fi putut fi "circulate artificial" in mod intentionat sau nu. E greu sa stim asta fara o marturile credibila. Simplele urme de uzura nu indica circulatia reala intr-o piata. Poate ca un exemplar sa fi fost aruncat de exemplu intr-un sertar impreuna cu alte obiecte metalice care l-au zgariat in decursul timpului. S-ar fi putut intampla multe cu ele.
Am vazut prin forum cat de greu sunt de obtinut orice fel de informatii despre aproape orice de la monetarie sau BNR. Informatiile, de exemplu, despre tirajele de dupa 1947 exista dar nu sunt dezvaluite, nu exista sau nu se stie?
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
[quote="berserkr"]Avand in vedere ca s-au scurs mai bine de 57 de ani de la producerea lor, nu vad cum s-ar putea determina daca au circulat sau nu. Chiar daca n-ar fi fost niciuna in circulatie ar fi putut fi "circulate artificial" in mod intentionat sau nu. E greu sa stim asta fara o marturile credibila. .[/quote]
Eu am auzit o alta varianta : Monedele au fost trimise catre sucursalele BNR din tara in ordinea alfabetica a judetelor Alba, Botosani , Braila etc si nu a mai ajuns distributia la litera C Nu stiu cat de adevarata este povestea dar stiu sigur ca aceste monede au ajuns la BNR Botosani pentru ca eu am un set de 1 si 2 lei 1952 pe care le-am achizitionat de la un fost angajat al BNR Botosani.
Tot la capitolul zvon am auzit ca a fost emisa si moneda de 20 lei 1952.Chiar stiu un fost primar al Sucevei din anii '60 care spune ca are asa ceva in colectie dar de 10 ani nu am reusit sa-l conving sa imi arate piesa.
Eu am auzit o alta varianta : Monedele au fost trimise catre sucursalele BNR din tara in ordinea alfabetica a judetelor Alba, Botosani , Braila etc si nu a mai ajuns distributia la litera C Nu stiu cat de adevarata este povestea dar stiu sigur ca aceste monede au ajuns la BNR Botosani pentru ca eu am un set de 1 si 2 lei 1952 pe care le-am achizitionat de la un fost angajat al BNR Botosani.
Tot la capitolul zvon am auzit ca a fost emisa si moneda de 20 lei 1952.Chiar stiu un fost primar al Sucevei din anii '60 care spune ca are asa ceva in colectie dar de 10 ani nu am reusit sa-l conving sa imi arate piesa.
bogdanj scrie:Tot la capitolul zvon am auzit ca a fost emisa si moneda de 20 lei 1952.Chiar stiu un fost primar al Sucevei din anii '60 care spune ca are asa ceva in colectie dar de 10 ani nu am reusit sa-l conving sa imi arate piesa.
Pare din categoria 2 lei 1949 si 5 bani 1958, doar ca acestea din urma chiar au fost vazute de, macar, cativa norocosi.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Trebuie sa fie catalogul de la Botosani.
Informatia trebuie primita cu mari rezerve deoarece eu am "perechea" respectivului catalog, consacrata bancnotelor, si care are suficiente erori si omisiuni.
Prezinta printre altele si bancnota de 10 milioane 1947.
Acele 2 cataloage sunt de fapt niste liste de preturi ale unei societeti din Botosani.
Revenind la moneda de 20 lei 1952 pe care respectivul "nu vrea" sa o arate, pana la proba contrarie o consider o poveste de adormit numismatii.
Informatia trebuie primita cu mari rezerve deoarece eu am "perechea" respectivului catalog, consacrata bancnotelor, si care are suficiente erori si omisiuni.
Prezinta printre altele si bancnota de 10 milioane 1947.
Acele 2 cataloage sunt de fapt niste liste de preturi ale unei societeti din Botosani.
Revenind la moneda de 20 lei 1952 pe care respectivul "nu vrea" sa o arate, pana la proba contrarie o consider o poveste de adormit numismatii.