20 lei 1868

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Sunt curios din cele maxim 200 de monede batute cate au supravetuit pana azi. Din cele spuse de domnul Ciuplea s-ar sti de existenta a 4 monede. Mai stie cineva si de existenta altor monede? Si l-as ruga si pe domnul Paul sa ne lamureasca daca aceasta moneda se afla in posesia dansului sau nu si daca e posibil sa posteze si o poza asa cum l-au rugat si ceilalti colegi.
cuburo83

-

Mesaj de cuburo83 »

in muzeul B.N.R inca 2 sau 3 expuse
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Cristian Ciuplea scrie: De ce primele 3 buc. erau VF ?
In mod sigur au fost oferite unor demnitari, personalitati, care nu colectionau monede.
Astfel au fost plimbate prin sertare sau au fost purtate la git.
Cam asa , cred eu, a fost si situatia banului 1883 si 1888.
O explicatie pentru faptul ca toate acele 3 piese care au aparut pe piata in ultimele decenii sunt uzate, VF cum a zis d-l Ciuplea, nu poate fi faptul ca ele au fost facute ulterior, si uzate artificial? Mie mi-e greu sa cred ca o astfel de piesa, facuta cadou unui demnitar, sa fi fost plimbat ulterior prin sertare. Daca asta a fost si situatia banului 1883 si 1888, atunci de ce majoritatea monedelor de 1 ban 1888 care apar pe piata sunt in stare peste XF (1 ban 1883 nu tin minte sa fi vazut)?
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Aldor scrie: Mie mi-e greu sa cred ca o astfel de piesa, facuta cadou unui demnitar, sa fi fost plimbat ulterior prin sertare.
Ceea ce sustineam si eu. Nu cred ca o persoana , cu un rang destul de mare, care a primit o asemenea moneda sa isi fi batut joc de ea , cu atat mai putin sa o poatre la gat. Daca ultima piesa vanduta cu 18.000 euro este batuta mai tarziu si uzata artificial ... ce sa zic ? o situatie foarte urata pentru actualul proprietar. Insa as mai avea o nelamurire ...de ce BNR nu a intervenit pentru a intra in posesia ultimelor monede (3 din cate inteleg) vazand ca se trateaza de prima moneda de aur a Romaniei si practic si de prima moneda cu valoarea de "Leu" fiind deci Patrimoniu National ? Cine stie ?....
banivechi

Mesaj de banivechi »

Cel mai elocvent exemplu de mare colectionar (nu zic numismat) care in conceptia actuala a tratat monedele in mod barbar este regele Farouk al Egiptului. E cunoscut ca monedele au iesit din colectia sa intr-o stare mai rea decit au intrat. Pur si simplu se juca cu ele, le ciocnea, etc. Si a fost un tip care a acumulat cele mai mari raritati...
Niciodata sa nu spui niciodata...
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

banivechi scrie:Cel mai elocvent exemplu de mare colectionar (nu zic numismat) care in conceptia actuala a tratat monedele in mod barbar este regele Farouk al Egiptului. E cunoscut ca monedele au iesit din colectia sa intr-o stare mai rea decit au intrat. Pur si simplu se juca cu ele, le ciocnea, etc. Si a fost un tip care a acumulat cele mai mari raritati...
Niciodata sa nu spui niciodata...
Dar in cazul acesta nu putem vorbi nici macar de colectionari. Se poate vorbi de un tip care cumpara raritati (poate nu numai numismatice) doar pentru a iesi in evidenta , pentru a arata lumii ca el "poate". Oricum ramane intrebarea mea si anume de ce nu a intervenit BNR pentru a achizitiona monedele de 20 lei vandute?
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

ovidiu^ scrie: Oricum ramane intrebarea mea si anume de ce nu a intervenit BNR pentru a achizitiona monedele de 20 lei vandute?
Poate pentru ca deja detine astfel de monede?
Poate ca mai abilitat ar fi Ministerul Culturii, insa parca la MNIR exista un exemplar ( sau este 1870 si ma insel eu ).
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

ovidiu^ scrie: Oricum ramane intrebarea mea si anume de ce nu a intervenit BNR pentru a achizitiona monedele de 20 lei vandute?
Posibil ca interveneau daca piesele ar fi aparut in licitatia de la "La Galerie Numismatique"...
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Pai cum sa intervina Statul Roman intr-o licitatie pentru a cumpara un 20 lei 1868 , sau mai bine zis cu ce ?
De unde fonduri pentru o asemenea actiune ?
O vaduva asteapta din noiembrie 2008 pensia de urmas si nici in septembrie
2009 nu i-a venit 1 RON.
Pentru a putea finanta asemenea " aventuri " numismatice, Statul trebuie sa
mai incaseze si niste impozite, mai ales de la cei care invirtesc milioanele.
Atunci poate ar mai fi niste fonduri.

Referitor la gradul de conservare slabut al monedei de 20 l. 1868, eu ramin la convingerea mea.
Poate ca unele personalitati, care au primit moneda, au pus-o intr-o cutiuta,
dar copilul / nepotelul a gasit-o in sertarul biroului si s-a mai jucat cu ea.
Poate ca-n timp a mai fost si putin curatata mecanic si asta ajunge la aur.
Nu trebuie sa uitam ca educatia numismatica a cam lipsit in Romania.
Imi amintesc de Popa Tatu, cind o parte din " comercianti " intinsesera marfa pe masa , ca apoi sa intre cirpa de curatat argintul in actiune.

Nu stiu nici cine a gaurit acel ban 1888 si de ce era gaura pe la ora 11 si nu 12, dar povestea este adevarata.

Une-s leii 1873 sau 74 in UNC ( vorbim de tiraje de peste 4 milioane buc.),
sau banalul 20 bani 1905-06 Bruxelles in UNC ?
Oare nu trebuie sa ne facem cruce, cind in ziua de azi apare o asemenea moneda pe piata ?
De ce leul 1870, tiraj mult mai mic, se mai gasea in AU sau UNC mult mai des decit leul 1873 ?

Intrebari simple, dar cu raspunsuri mai complicate, ca in cazul monedei de aur din 1868.
Voinovanu
**
**

Mesaj de Voinovanu »

Buna seara. Am primit aceste poze si as dori sa aflu opinia membrilor referitor la autentictatea monezii. Va multumesc mult.
Fişiere ataşate
c1.pdf
(106.47 KiB) Descărcat de 826 ori
c2.pdf
(100.67 KiB) Descărcat de 837 ori
c3.pdf
(39.81 KiB) Descărcat de 844 ori
roantichitati

un fals

Mesaj de roantichitati »

Piesa fara dubii este o facatura . Realizarea este destul de saracacioasa in detalii si lipsita de amanunte , o piesa urata cu forme rotunjite . Este interesant de stiut de unde vine .
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Autentica .... hmmm :? pare mai degraba o copie dupa replica ?
picard

Mesaj de picard »

E un FALS autentic. :D
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
amonra

Mesaj de amonra »

@ Voinovanu

Aveti cumva si pozele ? ( nu ma refer la cele din PDF ).
Pecunia non olet.
Voinovanu
**
**

Mesaj de Voinovanu »

da, le-am primit intr-o calitate mai buna.
Scrie răspuns