Care e mai rara?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Cristian Ciuplea scrie:Variantele la 100 lei Mihai Viteazul ( linie sinusoidala, Romania scris cursiv, TPT ) pomenite de mai multi colectionari, exista si s-au facut acolo unde trebuiau sa fie facute.
Variante sau probe ? E o mare diferenta si trebuie clarificat.
ioan50

3 bani 1954

Mesaj de ioan50 »

stima tuturor
de ieri moneda de 3 bani 1954 nu mai e raritate pentru mine
si-a luat locul binemeritat in seria de monede 1954
cu stima
ioan
Fişiere ataşate
3 bani.jpg
3 bani.jpg (94.84 KiB) Vizualizat de 12064 ori
SCHIMB DE IDEI
ioan50

3 bani 1954

Mesaj de ioan50 »

1954
Fişiere ataşate
1954.jpg
1954.jpg (68.55 KiB) Vizualizat de 12062 ori
SCHIMB DE IDEI
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Felicitari!
Daca nu-s indiscret, la ce pret?
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
ioan50

Mesaj de ioan50 »

nesemnificativ
gasita intr-o cutie cu mai multe monede din perioada anilor '50
stima
SCHIMB DE IDEI
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Ca o curiozitate as vrea sa stiu ce parere aveti despre urmatoarele afirmatii.Cat sunt deplauzubile.
Multumesc !

Regimul comunist a exportat monede de 3 bani. Acestea erau vandute cu 20 dolari bucata
Monedele republicane au reprezentat o afacere extraordinara. Cel mai ieftin curs de revenire a leului obtinut de Romania a fost din exportul monedelor circulatorii. In SUA exista 50 milioane de colectionari de monede, pentru care Monetaria Statului exporta anumite monede. Spre exemplu, moneda de 3 bani din 1954, foarte rara, in loc sa fie scoasa in circulatie, a fost exportata in SUA la un pret de 20 dolari/buc. Vanzarea acestor monede insemna intrari de valuta care, pe fondul cresterii masei acesteia, au determinat scaderea valorii dolarului in raport cu leul. Comertul a fost torpilat insa de regimul Ceausescu, prin faptul ca monetaria a batut monede fara sa schimbe anul de batere (moneda de 3 lei si 1 leu din 1966 s-a emis pana in anul 1989).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mi se pare aberant. Daca raritatile ar fi fost vandute pe scara larga n-ar mai fi fost raritati iar pretul ar fi infim. In plus am mari indoieli ca-n SUA exista prea multi colectionari de monede romanesti.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

berserkr scrie:Mi se pare aberant. Daca raritatile ar fi fost vandute pe scara larga n-ar mai fi fost raritati iar pretul ar fi infim. In plus am mari indoieli ca-n SUA exista prea multi colectionari de monede romanesti.

Dar cum altfel ati explica o importanta cantitate de unc-uri care a aparut pe piata, mai intai pe ebay, apoi pe okazii, chiar si pe forum...ca doar n-or fi toate curatate...?! Si in plus, teoria asta potrivit careia monede romanesti au fost exportate in S.U.A nu e noua, a mai fost dezbatuta, chiar daca detaliile nu ne sunt cunoscute noua...inca.
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

Nu ignorati un anumit aspect al comertului. Piesa se vinde unde este cautata. Fiind greu de gasit in SUA a fost trimisa in SUA, Cand raritatea de aici o depaseste pe cea de acolo, sunt aduse aici. E doar comert, nu politica oficiala.
Numai cate povesti cu oameni care duceau piese (rare) romanesti in Germania in anii 90 si acum le aduc inapoi de la Munchen.
amonra

Mesaj de amonra »

ovidiu^ scrie:Ca o curiozitate as vrea sa stiu ce parere aveti despre urmatoarele afirmatii.Cat sunt deplauzubile.
Multumesc !

Regimul comunist a exportat monede de 3 bani. Acestea erau vandute cu 20 dolari bucata
Monedele republicane au reprezentat o afacere extraordinara. Cel mai ieftin curs de revenire a leului obtinut de Romania a fost din exportul monedelor circulatorii. In SUA exista 50 milioane de colectionari de monede, pentru care Monetaria Statului exporta anumite monede. Spre exemplu, moneda de 3 bani din 1954, foarte rara, in loc sa fie scoasa in circulatie, a fost exportata in SUA la un pret de 20 dolari/buc. Vanzarea acestor monede insemna intrari de valuta care, pe fondul cresterii masei acesteia, au determinat scaderea valorii dolarului in raport cu leul. Comertul a fost torpilat insa de regimul Ceausescu, prin faptul ca monetaria a batut monede fara sa schimbe anul de batere (moneda de 3 lei si 1 leu din 1966 s-a emis pana in anul 1989).
Mi se pare o afirmatie tendentioasa, probabil facuta din partea cealalta a oceanului ( e oare tradus din engleza ? ).
Ce om intreg la minte poate afirma ca economia unui stat se bazeaza si poate fi destabilizata prin simple manevre numismatice ??
Poate a insemnat pe vremea aceea o sursa de venit, insa in mod clar nu unica si nici macar cea mai semnificativa ( tin doar sa amintesc exportul de arme romanesti ).

Cred ca treaba asta se bazeaza pe o frustrare mai veche, sau sa zicem, incerca sa ridice la fileu problema tirajelor secrete ( respectiv aceealasi milesim pe monede timp de 33 de ani ). Insa inteleg ca lucrul asta era necesar doar pentru scopuri pur economice, de strunire a unei economii prea subrede, poate si pentru camuflarea emiterii inflationiste de moneda.
Parerea mea.
Pecunia non olet.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Peste cativa ani vor reveni inapoi monedele comemorative batute de BNR in ultimii ani. Astept povestile ca au fost vandute zeci de mii, milioane in strainatate.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cantitatea nu este "importanta". Mai apar ca si alte raritati, cu ocazia dezmembrarilor colectiilor vechi, dl ioan50 ne-a mai dat un exemplu, deci gasite intamplator. Faptul ca-s noi nu trebuie sa ne mire, colectionarii plecati din Romania (sau cei care au trait in tara) au avut obiceiul - ca si multi dintre cei de pe forum - sa stranga monede pe masura ce-au fost emise. Multi au pastrat si dubluri si au avut grija sa fie in stare buna. Urmasii poate n-au apreciat atat de mult aceste monede si le-au instrainat. Daca ar fi o mare infuzie de raritati acestea ar deveni banale in scurt timp. Apoi daca o teorie a mai fost dezbatuta nu inseamna ca e si corecta. Mi se pare chiar ridicol sa te gandesti ca statul roman ar putea scoate un venit important din asta. Daca e sa vorbim de exporturi, emisiunea cu 2050 de ani de la aparitia primului stat centralizat dac, este intr-adevar un caz in care au fost batute la monetaria Franklin niste monede de colectie, cu scopul de a fi oferite colectionarilor (sau persoanelor importante) din afara, insa era si o chestiune de publicitate externa printre altele.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

[quote="amonra
quote]

Mi se pare o afirmatie tendentioasa, probabil facuta din partea cealalta a oceanului ( e oare tradus din engleza ? ).quote]

Articolul l-am gasit aici :
http://www.leulgreu.ro/istoric_monetar/ ... _nationale

in josul paginii.
Ar mai fi ceva aberant...in state sunt vereo 300 milioane.... 50 care sa colectioneze....mai sa fie ce putine hobby-uri au :lol:
vic17
**
**

Mesaj de vic17 »

Buna ziua,

Cam cate monede de 3 bani 1954 credeti ca exista si la cat ati cota o piesa?

Multumesc!
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

vic17 scrie:Buna ziua,
Cam cate monede de 3 bani 1954 credeti ca exista si la cat ati cota o piesa?
Multumesc!

Exista atatea cate s-au batut. Afirmatia este valabila si pentru 1 si 2 lei 1952 si celelalte asa-zise raritati (probe). Nimeni nu poate sa va spuna concret, cu exceptia arhivei B.N.R. sau a monetariei. Cota insa o puteti afla cu usurinta. Postati la licitatie o astfel de piesa cu pretul incepand de la 1 euro si veti vedea care va fi valoarea finala. Acum aproximativ o luna s-a vandut cu 480 ron pe okazii.

berserkr scrie:Cantitatea nu este "importanta". Mai apar ca si alte raritati, cu ocazia dezmembrarilor colectiilor vechi, dl ioan50 ne-a mai dat un exemplu, deci gasite intamplator. Faptul ca-s noi nu trebuie sa ne mire, colectionarii plecati din Romania (sau cei care au trait in tara) au avut obiceiul - ca si multi dintre cei de pe forum - sa stranga monede pe masura ce-au fost emise. Multi au pastrat si dubluri si au avut grija sa fie in stare buna.
Faptul ca cineva scoate la vanzare cateva zeci de monede de 50 de bani 1956 pe mine ma cam mira, desi acestea nu au o cota de piata prea ridicata. Nu cred ca bunicii lui plecati in S.U.A. acum 50 de ani au luat cu ei 1000-2000 de astfel de monede, pentru ca mai apoi acestea sa apara pe piata romaneasca, in stare perfecta. Si eu am pastrat monede de prin anii'90-'2000 in stare buna si foarte buna, desi atunci nu eram atat de pasionat. Dar nu am pus la pastrare zeci de astfel de monede.
Scrie răspuns