Ricky-bm scrie:Orice proba sa fie in acea stare este exagerat pretul !!
Este perfect adevarat. Din cate stiu ultima s-a vandut la 4500 € ( cand duduia economia)si se discuta ca este cel mai ridicat pret oferit.
Puteti da mai multe detalii despre ultima? An, stare, poze, sursa (okazii, ebay, etc...)?Timis scrie:Ricky-bm scrie:Orice proba sa fie in acea stare este exagerat pretul !!
Este perfect adevarat. Din cate stiu ultima s-a vandut la 4500 € ( cand duduia economia)si se discuta ca este cel mai ridicat pret oferit.
Cred ca dl Timis nu se referea la aceasta:flaviu scrie:Pozele sunt postate aici intr-un alt topic.

Probele nefiind monede de circulatie ar trebui sa fie toate in stare UNC. Ma mira totusi ca o proba poate ajunge in starea aceea de pe Okazii. Ma macina intrebarea: cum pot ajunge probele in acea stare?Timis scrie:florinanton scrie:Iata una care tocmai a aparut pe Okazii. Este una din cele mai rare?
http://www.okazii.ro/numismatica-monede ... a123626065
5-lei-1881-6-stele-6-raze este proba .
Corect 100% - tot ce se batea se si punea in circulatie. Putini au pastrat piesele de dragul de a colectiona - numai boierii isi permiteau apanajul unei colectiiRicky-bm scrie:Credeti ca acum 100 si ceva de ani stiau multi ca este proba?
precis, in necunostinta de cauza, au pus-o in circulatie.... si a circulat... circulat pana a vazut cineva cele 6 stele
6r 6s este foarte rara dar, din cate stiu eu, in literatura nu este trecuta ca fiind proba. Povestea ei este destul de incerta.florinanton scrie:Probele nefiind monede de circulatie ar trebui sa fie toate in stare UNC. Ma mira totusi ca o proba poate ajunge in starea aceea de pe Okazii. Ma macina intrebarea: cum pot ajunge probele in acea stare?Timis scrie:florinanton scrie:Iata una care tocmai a aparut pe Okazii. Este una din cele mai rare?
http://www.okazii.ro/numismatica-monede ... a123626065
5-lei-1881-6-stele-6-raze este proba .

In general, da, mai ales daca parametrii fizici ai probelor difera de cei ai monedelor din circulatie (alt metal, alta grosime, unifata, etc). Dar ca la toate regulile, exista si exceptii. Probele (din cupru) de Sadagura mici, de exemplu, au ajuns in circulatie. Si cele cu inscriptia VALAK, si cele cu cifrul Ecaterinei... Eu ce am vazut erau tocite bine de tot...florinanton scrie:. Raman la ideea ca probele ar trebui sa fie UNC,precum specimenele bancare spre exemplu. Stima
Dupa parerea mea e chiar proba, fara indoiala. Gaura se datoreaza celui sau celei care si-a pus-o la gat dar asta dupa ce a circulat. Mai vazusem tot un 5 bani ca cea din imagini dar fara gaura, cu detalii tot de F-VF. In teorie da, probele ar trebui sa fie UNC pentru ca ele nu sunt destinate circulatiei, avand elemente de design diferite precum si metalul diferit fata de moneda de circulatie de cele mai multe ori. Motivul pentru care eu nu consider 5 lei 1881 6r 6s ca fiind proba e simplu: nu se cunoaste nici macar un exemplar in stare necirculata, si nu o zic eu, o zic numismatii vechi ai nostri cu multa experienta.florinanton scrie:Dupa parerea mea ramane de vazut daca e proba. Chiar l-am intrebat pe vanzator si mi-a raspuns cu greutate,diam. si compozitie. Probabil cel care a cumparat-o e din Romania si vom afla daca e proba.
Oricum starea ei se datoreaza unuia care si-a agatat-o de gat si nu datorita circulatiei,ca in cazul monedei 6 s 6 r. Raman la ideea ca probele ar trebui sa fie UNC,precum specimenele bancare spre exemplu. Stima