250 lei 1935

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

consult

250 lei 1935

Mesaj de consult »

Vroiam sa va cer parerea cu privire la o piesa de 250 lei 1935.

Scanurile ei pot fi gasite aici:
http://allyoucanupload.webshots.com/v/2 ... 8582957438
http://allyoucanupload.webshots.com/v/2 ... 8416126347

Nu stiu daca este falsa sau care este "problema" ei. Marginile arata destul de ciudat si sunt unele linii suspecte pe revers. Ceea ce mi-a atras atentia insa este greutatea: 14.4 g pe cantarul meu sau 14.7 g pe cantarul altcuiva (in catalog apare cu 13.5 g iar moneda din colectia mea, cantarita cu cantarul meu, este pe acolo pe undeva). Si diametrul este cu vre-o 0.3 mm mai mare decat ar trebui, sesizabil la comparatia cu o alta moneda.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu zic ca-i falsa. Cintarul nu minte, iar monetaria nu scotea monede mai grele cu un gram.
Poate fi din argint chiar ceva mai bun decit originalele, dar nu e o regula. Suta de lei 1932 si 250 lei 1935 au fost cele mai falsificate monede la vremea lor, datorita valorii relativ mici a metalului fata de valoarea inscrisa pe moneda.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

La moneda aceasta, eu nu am aflat decat foarte tarziu ca e falsa. Si tot cantarul a fost cel care a spus acest lucru (are cam aceeasi greutate cu moneda ta). Initial era intr-o stare mult mai buna stratul argintat. In timp sa mai sters.
Imagine
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
roantichitati

moneda este un fals

Mesaj de roantichitati »

Moneda prezentata de consult este un fals . Pe reveres literele sunt puutin mai mari iar cuvantul REGE este prea apropiat de margine . Muchia este neregulata si are o tendinta de rotunjire in contrast cu muchia de la o moneda autentica a carei margine este ferma taioasa si destul de bine conturata . Daca toate aceste elemente vi se par prea putin convingatoare puteti sa va uitati in scut , unde conturul acvilei transilvanene de sub bourul moldovenesc este gresit realizat gatul pasarii unindu-se cu aripa . Fara dubii este un fals .
consult

Mesaj de consult »

Multumesc pentru comentarii. Numarul si experienta celor care sunt de parere ca moneda este falsa m-au convins. Si argumentele de asemenea, bineinteles.
Am o usoara jena ca nu m-am "prins" ca e falsa de cand am cumparat-o. Si o alta jena, un pic mai mare :lol: ca mi-a sunat un clopotel de alarma doar in clipa in care am pus-o la vanzare pe okazii si mi-am vazut singur moneda pe site. Doar atunci am cantarit-o, ca sa vad daca e in ordine.
Dar asta e, din experienta si experiente invatam.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Chiar daca e evident un fals de epoca, este o piesa interesanta si merita pastrata :)
capa

Mesaj de capa »

Referitor la moneda de 250 lei 1935, in Krause exista o nota:

"Note: Bank reports show that between 1937-39 4,490,670 pieces were withdrawn and remelted"

Informatia respectiva nu se regaseste pe Romanian Coins, unde se mentioneaza doar:
"Este o piesă greu de găsit şi mult mai scumpă decît ar fi de aşteptat avînd în vedere tirajul mare, de 4.5 milioane de bucăţi. "

Poate cineva sa confirme topirea? Asta ar presupune existenta a cel mult 10000 de piese ramase.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Dvs credeti ca monedele au ramas in circulatie pana cand au disparut in eter? Desigur ca au fost retrase si topite ca toate monedele, asa cum se intampla si in zilele noastre...
capa

Mesaj de capa »

Nicidecum, sunt convins ca sunt topite cam toate. Tocmai de aceea ma miram cum se contraziceau cele doua surse.

Pare evident ca, daca de obicei sunt topite cam toate, in Krause vroiau sa spuna cat de multe au ramas, din moment ce au pus o nota speciala doar la aceasta moneda. Si totusi pe Romanian Coins cineva se mira cat de greu sunt de gasit. Cam ciudat...

LE: As dori sa va cer parerea despre moneda din fotografiile de mai jos. Am achizitionat-o astfel:

http://www.okazii.ro/catalog/27982366/2 ... KAZIE.html

Ceea ce mi-a atras atentia este ca are doar 12,86 gr, conform cantarului meu. Poate e cantarul meu decalibrat, dar m-am gandit sa va cer o parere...
Fişiere ataşate
250lei1935a.jpg
250lei1935a.jpg (50.4 KiB) Vizualizat de 14278 ori
250lei1935b.jpg
250lei1935b.jpg (50.35 KiB) Vizualizat de 14278 ori
capa

Mesaj de capa »

Am oprit astazi la un bijutier care mi-a confirmat masa ca fiind aprox. 12,85 gr.

As fi foarte bucuros daca ar exista cateva pareri din partea celor cu mai multa experienta legate de autenticitatea monedei pe baza imaginilor din postul anterior.
claus

Mesaj de claus »

e buna, desi cam mare abaterea de 5%. muchia cum e?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Am stat si m-am gandit de ce s-a inlocuit cu moneda de 250 lei 1940.
Continutul de argint al celor 2 este aproape identic , aprox 10.125 respectiv 10.02 g.
Probabil ca datorita desenului simplist al piesei tip 1935 era usor de falsificat si s-a optat pentru un desen mai elaborat.
Diferenta la piesa dv. este de 5% si nu este nicicum justificata de uzura, piesa fiind putin uzata. Acest 5% este un semn de intrebare asupra autenticitatii.
Sa nu excludem o rebatere. Anul mi se pare cam slab imprimat.
Cate ceva scrie si aici : http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1935.html
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

In mod normal nu ar trebui sa aiba o asa de mare diferenta de greutate. Pt mine cel putin, ridica foarte multe semne de intrebare. In ciuda faptului ca executia monedei este foarte buna.
Ca si ajutor, daca muchia monedei arata ca in pozele de mai jos, atunci moneda are o problema.
P.S. In colectie detin falsuri ce se situeaza intre 9,7g si 14,5g. Dar nu asa de aproape de greutatea monedei tale.
Fişiere ataşate
DSC01317.JPG
DSC01317.JPG (43.28 KiB) Vizualizat de 14197 ori
DSC01357.JPG
DSC01357.JPG (42.02 KiB) Vizualizat de 14197 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
capa

Mesaj de capa »

sorin70 scrie:Sa nu excludem o rebatere. Anul mi se pare cam slab imprimat.
Cate ceva scrie si aici : http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1935.html
Mda, si eu ma gandesc la fraza de acolo:

"O bună parte din falsurile introduse pe piaţă în perioada interbelică şi în cea a celui de-al doilea război mondial au fost executate chiar la Monetăria Statului, cu ştanţele originale, folosindu-se diverse aliaje. Mai des întîlnite sînt falsurile de bronz sau de plumb."

Imagini cu muchia:
Fişiere ataşate
m1.jpg
m1.jpg (26.8 KiB) Vizualizat de 14181 ori
m2.jpg
m2.jpg (28.08 KiB) Vizualizat de 14181 ori
m3.jpg
m3.jpg (28.58 KiB) Vizualizat de 14181 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mai oameni buni, chiar credeti povestea cu "falsuri Made in Monetaria Statului"?
In perioada interbelica SI a WWII?
Asta inseamna citiva ani buni, in primul rind cam mult pentru o afacere de acest gen, iar in al doilea rind Romania era sub dictatura in acea perioada. Regala din 1938 si militara din 1940. Voi credeti ca virgula Carol II ar fi tolerat asa ceva, sau, mai rau, Antonescu? In anii aia intrai la zdup pentru un litru de ulei vindut pe sub mina (celebra rezolutie a lui Antonescu pe textul unei legi: "si evreul ala din Galati sa fie pus sub incidenta legii astea" - referitor la un caz de specula petrecut anterior aparitriei legii). Pentru falsificare probabil primeai o felicitare de la un pluton de executie sau o lopata cu care sa sapi 25 ani transee prin Transnistria. Poate or fi fost facute falsurile la monetaria din Leningrad, dar nu la cea din Bucuresti...
Si apropo, mie moneda din imagine mi se pare ok. Muchia m-a convins.
Scrie răspuns