2 lei 1873 - av / rv rotit

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
drmau

2 lei 1873 - av / rv rotit

Mesaj de drmau »

Incercand sa-mi pun in cartosase cele 2 piese 2 lei 1873 am obervat ca desi incercasem sa le pun cat mai drept fata de axa cartonasului o piesa parea sa fie inclinata.
Detalii:
Luand de referinta axa care uneste centrul scutului cu coroanele am incercat sa vad ce corespunde pe fata cu faloarea nominala. Surpriza a fost sa vad ca punctul respectiv difera pt cele doua piese.
Ca referinta am luat perlele de pe margine raportate la litera A din centrul cuvantului ROMANIA. Diferenta este 2 perle deci unghiul este mic... dar este !
Intamplarea face sa am si un fals de epoca si sa descopar ca acesta pare sa stea mai bine la aceast detaliu. Aici axa este inainte de A iar piesa pare per ansamblu mai aproape de starea 180 av/rv.

Voi incerca sa fac niste scanuri ca sa detalize.
Am lipit niste biletele post-it de-a lungul axei mai sus mentionate si apoi voi face un scan al fetelor cu valoare nominala. Evident referinta sunt literele din "Romania".
Sper ca dl admin sa-mi permita postarea atunci cand le voi trimite.

Ca deobicei intrebarea mea este daca stiti ceva despre o astfel de situatie.
Buzdugan nu mentioneaza nimic.

Cu stima,
drmau
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Din cauza ca nu prea mai am spatiu pe server, momentan numai eu pot incarca imagini pe forum. Deci daca doriti sa afisati niste imagini, va rog sa mi le trimiteti pe e-mail si le pun eu pe server.
Va multumesc pentru intelegere.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Am verificat si eu de curiozitate moneda in cauza, si am gasit aceeasi problema. Este foarte mica inclinatia, dar este. Axa pica pe undeva pe mijlocul literei A. Probabil asa au fost toate, sau numai la un lot s-a miscat putin una dintre matrite.... Ca o completare, detin in colectie 5 Lei 1880, cu Av. - Rv. la 90 de grade (deci unul din capurile matritei se poate misca).
Spuneati de un fals la aceeasi moneda. Asi fi interesat de un scan al falsului daca se poate. Puteti folosi adresa mea de mail ( iulian_lipo@yahoo.com ) pentru a nu abuza de ambilitatatea si mai ales spatiul domnului Aldor.

Si daca tot era vorba despre Av. - Rv. la o moneda, vreau sa stiu daca ati intalnit pana acum 10 Lei 1930 cu Av. - Rv. medalistic. Pana acum, mie nu m-ia confirmat nimeni ca intr-adevar a vazut-o pe undeva (chiar daca este trecuta in Buzdugan).
PRONUMISMATICA
Site Admin

Imi cer scuze ca pana acum nu am reusit sa afisez pozele respective. Spatiul pe server este ocupat 99% si pana nu reusesc sa mai eliberez putin loc, n-o sa pot nici sa afisez pozele, nici sa introduc piese noi pe site. :(
drmau

Multumesc !

Mesaj de drmau »

Stimate domn,

Va multumesc de interes. V-am trimis scan-urile trimise si admin-ului pe adresa indicata.
Despre 5 lei Carol I rotit 90 dgr chiar n-am auzit si sincer cred ca este O MARE CIUDATENIE ! zau...
Ok poate un accident dar in final aceasta e frumusetea !

Chiar discutam cu diversi care spuneau ca valoare unei monede sta mult in starea cat mai spre UNC.
Eu cred ca valoarea poate sta si in unicitate, in accident ca la timbre.

Chiar asa - ce parere aveti ?!

Si tot despre 5 lei Carol I.
Eu sunt din ce in ce mai convins ca si la 1906 a fost o problema cu una din matrite sau ceva de genul acesta.
Am indicii clare ca a existat o excentricitate la batere si ca urmare la unele apare un exces de material pe margine sub forma de semiluna si chiar si probleme cu zimtii muchiei. Dar cred ca pt asta voi deschide un topic separat cand dl admin va da verde !

Cu stima,

Pt admin:
Nu va mai faceti atatea probleme ! este grozav ceea ce faceti si asa benevol ! Daca dvs va cereti atatea scuze noi ce ar trebui sa facem ?!
PRONUMISMATICA
Site Admin

Iata imaginile (micsorate):

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Yu_L.Yan

Re: Multumesc !

Mesaj de Yu_L.Yan »

valoare unei monede sta mult in starea cat mai spre UNC.
Eu cred ca valoarea poate sta si in unicitate, in accident .

Aici sunt perfect de acord cu dumneavoastra. Tocmai de aceea, in cataloage, de la o trepta la alta pretul se dubleaza sau chiar se tripleaza. Dar, mai apare si cate o "ciudatenie" care se ridica in valoare tocmai prin unicitatea lor. Insa in cazul lor se aplica ceea ce in cataloage apare - pret de amator (si aici intervine piata cu cererea si oferta)

Despre 5 Lei 1906, ce sa zic ... in mod normal muchia este cu relief inalt. Despre deplasare - se poate. Poti vedea si deplasari majore la alte tipuri de monede. Ai cateva ex. pe Romanian Coins.

Pentru domnul Aldor - subscriu si eu la cele zise de Drmau. Va admir pentru gestul de a ne tine apropiati.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Acelasi lucru l-am observat si la monedele de 2 lei din 1875, 1876 pe care le am.
Bogdan
nou in forum
nou in forum

10 lei 1930 avers-revers drept

Mesaj de Bogdan »

Si daca tot era vorba despre Av. - Rv. la o moneda, vreau sa stiu daca ati intalnit pana acum 10 Lei 1930 cu Av. - Rv. medalistic. Pana acum, mie nu m-ia confirmat nimeni ca intr-adevar a vazut-o pe undeva (chiar daca este trecuta in Buzdugan).[/quote]

10 lei 1930 avers-drept exista . Eu am asa o moneda in colectie.
Scrie răspuns