100 lei 1936 ANULAT
100 lei 1936 ANULAT
Demonetizare rara a unei monede de 100 lei din seria 1936, 1938
- Fişiere ataşate
-
- 100 lei 1936 ANULAT-mic.jpg (41.81 KiB) Vizualizat de 22407 ori
- BAIDA DORU

De obicei pe piata, sunt cu liniile ca in poza de mai jos
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1936.html
In gen ca a dumneavoastra nu am intalnit, oricum este foarte interesanta.
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1936.html
In gen ca a dumneavoastra nu am intalnit, oricum este foarte interesanta.
Cunoscandu-ti istoria iti cunosti viata.
Felicitari Mircea. O moneda mai mult decat interesanta.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
In ultimul timp am vazut atat pe okazii cat si pe la targuri monede demonetizate ce arata destul de suspect. De altfel am si achizitionat una de pe okazii. Dupa mine, e o facatura actuala.banivechi scrie:La demonetizarea cu linii paralele exista mai multe variante privind distanta intre linii.
- Fişiere ataşate
-
- 100 Lei 1936 - demonetizare
- demonetizare.jpg (31.79 KiB) Vizualizat de 22359 ori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
roantichitati

Cunosc originea unui lot mare de piese de acest tip si va pot spune fara pozibilitatea de a ma insela ca nu sunt facaturi . De la sursa respectiva au cumparat de la Brasov inclusiv doua persone de pe okazii anul trecut (care au cont si in acest forum ) . Cel ce le vindea ( un vechi colaborator al meu ) , o persoana iesita la pensie le luase de la cineva care se ocupa cubanivechi scrie:Sint de aceiasi parere.Yu_L.Yan scrie: Dupa mine, e o facatura actuala.
obiecte vechi la un pret de mic . Lotul cuprindea si demonetizari “normale” ca sa zic asa , adica cele cu care suntem noi familiarizati si demonetizari de acest tip . Partea curioasa si interesanta este ca toate piesele aveau acelas pret chiar daca printe ele ATENTIE , se gaseau si monede de 100 lei 1938 . Cine ar avea interesul sa se apuce de “facaturi” demonetizand piese de 100 Ron ca apoi sa le vanda cu 5 ??? In alta ordine de idei in “BUZDUGAN” este mentionat si ilustrat acest tip de demonetizare ( nu si cea “clasica” cu care eram noi familiarizati ) , urmariti la pagina 308 pozitia 322 . Eu nu am luat decat una din 1938 ( pentru ca nu ma omor dupa demonetizari ) si una falsa demonetizata din 1936 , acum imi pare rau ca nu am luat mai multe.Referitor la moneda lui Iulian , dungile alea sunt putin dubioase …nu ma pot pronunta , dar tipul asta de demonetizare cu suprapuneri de monede in mod sigur a existat fara nici un fel de indoiala .
- Fişiere ataşate
-
- demonetizare.38.jpg (48.6 KiB) Vizualizat de 22299 ori
Eu cred ca acest tip de demonetizare cum ii spuneti este o simpla operatiune executata pe monedele cu erori de batere. Probabil aceasta moneda a avut probleme la batere (s-a suprapus o alta moneda peste ea) si a trebuit rebutata. Nu cred ca-i din acelasi "lot" cu acelea scoase din circulatie pentru a fi folosite in alte scopuri (metalul din ele).
-
roantichitati

berserkr scrie:Eu cred ca acest tip de demonetizare cum ii spuneti este o simpla operatiune executata pe monedele cu erori de batere. Probabil aceasta moneda a avut probleme la batere (s-a suprapus o alta moneda peste ea) si a trebuit rebutata. Nu cred ca-i din acelasi "lot" cu acelea scoase din circulatie pentru a fi folosite in alte scopuri (metalul din ele).
Mai toate monedele care le-am vazut in acel lot erau circulate , inclusiv aceasta moneda . In acelas lot am gasit si una falsa demonetizata ...si nu in ultimul rand , desi ma repet ....am mai spus ca in " BUZDUGAN" prima fotografie la demonetizari este una de acest tip cu o alta moneda suprapusa si strapunsa in acea parte (exact ca moneda care am atasat-o in imagine - pag 308 ) , curios acel tip de demonetizarea comuna , pe care o stie toata lumea , nu este ilustrat .
-
roantichitati

-Demonetizari false de tip linii paralele la aceste monede se pot realiza manual si foarte usor cu o dalta si un ciocan, practic pot fi imitate identic ca la piesele sustrase din monetarie.Presupun ca exista persoane care au aplicat acest ''tratament'' probabil cu scopul de a mari cota pieselor dar pt. mine o piesa demonetizata (practic o consider distrusa) este mult mai putin valoroasa decat una intacta.Yu_L.Yan scrie:In ultimul timp am vazut atat pe okazii cat si pe la targuri monede demonetizate ce arata destul de suspect.
-Demonetizarea cu ANULAT din colectia dl. banivechi este intr-adevar deosebita si rara.
-Inafara de cele enumerate de dvs. stiu ca mai exista si cu gaura centrala de 6 mm, nu am intalnit dar e precizata in cataloage (ZC), la fel si aceasta poate fi falsificata cu o bormasina + burghiu.vasil scrie:Cate feluri de demonetizare exista? Linii orizontale si verticale, cercuri centrate si excentrice (care afecteaza si marginea flanului), varianta lui banivechi....exista si mixte? Mai exista si alte variante?
-Exista si mixta: cercuri concentrice + linii paralele (pe fete diferite).
Ultima oară modificat 21 Mai 2008, 14:38 de către ZAR, modificat de 3 ori în total.
-
roantichitati

Va inselati amarnic daca dumneavoastra credeti ca avand la dispozitie o dalta si un ciocan puteti realiza o demonetizare cu imprimare , cum este cea din foto care eu am exemplificat-o ( examinati cu atentie imaginea ! )ZAR scrie:-Demonetizari false de tip linii paralele la aceste monede se pot realiza manual si foarte usor cu o dalta si un ciocan, practic pot fi imitate identic ca la piesele sustrase din monetarie.Yu_L.Yan scrie:In ultimul timp am vazut atat pe okazii cat si pe la targuri monede demonetizate ce arata destul de suspect.
. Chiar avand la dispozitie o presa de inalta presiune este nevoie de executarea platanelor (matritelor ) care este tot o operatiune ce nu este la indemana orcui . Dupa executarea platanelor din OSC ( otel special de scule ) acestea trebuie calite si apoi se poate executa operatiunea de "demonetizare " . In afara de asta raspundeti-mi la o intrebare ....... Cine ar fi atat de "destept" sa "demonetizeze" monede de 100 lei 1938 care au valoare de 100 de RON ca sa le vanda apoi la 5 RON ?
Nu neg faptul ca este posibil ca cineva sa fi facut aceasta operatiune , pana acum insa eu nu am nici un motiv plauzibil sa cred asta ! Imi pare rau ca va contrazic si sunt atat de virulent dar credeti-ma , cu o dalta si un ciocan nu aveti nici cea mai mica sansa sa efectuati o "demonetizare" cu imprimare cum este cea din imaginea care eu am postat-o ...si in afara de asta nici nu ar avea sens !