Rusia - 5 kopieci 1874

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Mihai

Rusia - 5 kopieci 1874

Mesaj de Mihai »

Am achizitionat zilele astea o piesa ciudata... Este o "moneda" de 5 kop 1874 dar pe revers nu are batut nimic, practic numai fata cu valoarea nominala e "ok". Cealalta fata nu e batuta si, ultima ciudatenie, grosimea "monedei" e cam 1/2 din cea a unei piese obisnuite. Diametrul e identic cu al unei piese de 5 kop (1874), intamplator vanzatorul avea si o moneda "normala". Nu pare polizata - ar fi si greu si inutil dupa parerea mea... Ati mai intalnit asa ceva?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Totusi cred ca-i prelucrata prin indepartarea reversului (mai ales daca spuneti ca-i si subtire). Am intalnit un sestert foarte subtire, unifata. Tot prelucrat (in antichitate) si am citit pe undeva ca asemenea monede erau folosite ca podoabe, sau erau fixate pe stindarde (ma refer la cele romane).
Mihai

Mesaj de Mihai »

Multumesc pentru raspuns. Care ar fi utilitatea unei astfel de piese? Nu pare sa fi fost agatata si - parca - rusii nu au acest obicei, nu? Sa fi fost utilizata ulterior ca un jeton? :noidea:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

berserkr scrie:Totusi cred ca-i prelucrata prin indepartarea reversului (mai ales daca spuneti ca-i si subtire). Am intalnit un sestert foarte subtire, unifata. Tot prelucrat (in antichitate) si am citit pe undeva ca asemenea monede erau folosite ca podoabe, sau erau fixate pe stindarde (ma refer la cele romane).
Am avut si eu un follis folosit in antichitate tot ca podoaba. Era subtire, unifata, avand reversul parca slefuit. Si era gaurit.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Si la asta reversul este tot slefuit (dar destul de neglijent). Nu are gaura insa este f subtire. Prima oara nu intelegeam ce poate fi. Probabil ca nefiind gaurit, se fixa undeva.
Mihai

Mesaj de Mihai »

Multumesc pentru raspunsuri. Dar nu e vb de o moneda antica ci de una destul de noua, moderna. Au fost folosite piese de genul acesta ca si ornamente? Cand voi putea voi afisa o fotografie.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Am vazut nasturi facuti prin lipirea de monede (partea cu stema) austro-ungare din bronz, slefuite frumos. Moneda era lipita intr-o rondea care avea gaica pentru cusatura. Nasturii astfel obtinuti aratau foarte frumos.
sigillum2008

Pentru pasionatii de ceasuri vechi!!!

Mesaj de sigillum2008 »

berserkr scrie:Am vazut nasturi facuti prin lipirea de monede (partea cu stema) austro-ungare din bronz, slefuite frumos. Moneda era lipita intr-o rondea care avea gaica pentru cusatura. Nasturii astfel obtinuti aratau foarte frumos.
Am o colectie de peste 200 ,,obiecte,, (nu stiu cum sa le numesc mai exact) realizate din monezi de argint (dar si din aur, bronz...) insa aceasta carcasa de ceas mi se pare foarte interesanta :!:
Credeti ca am dat prea mult pe ea ---- 25 Euro?

Pacat ca nu s-a pastrat si mecanismul :(
Fişiere ataşate
carcasa.jpg
carcasa.jpg (37.65 KiB) Vizualizat de 12281 ori
ceas.jpg
ceas.jpg (24.58 KiB) Vizualizat de 12281 ori
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu m-as fi gandit la asta :D E un obiect inedit. Pai puteti gasi un mecanism sa se potriveasca, eventual si-un geam. Daca stau sa ma gandesc un strungar bun poate face o chestie de-asta.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu am 1 si 2 pfennigi 197X unifata. Polizati foarte meserias, dar polizati. Am un 2 lei 1881 polizat pe partea cu nominalul si inscriptionat. Ba chiar si Kullrich e sters si poansonat Radivon peste (daca facea asa ceva in zilele noastre era tirit prin tribunale 20 ani...probabil din invidie ca a luat un neamt contractul gravarii monedelor si nu el...).
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie: Am un 2 lei 1881 polizat pe partea cu nominalul si inscriptionat. Ba chiar si Kullrich e sters si poansonat Radivon peste
Astea sunt chiar interesante.
Ar merge o poza in albumul de imagini :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
banivechi

Mesaj de banivechi »

Am facut scanul cerut:
Fişiere ataşate
susurlu av.jpg
susurlu av.jpg (17.71 KiB) Vizualizat de 12207 ori
susurlu rv.jpg
susurlu rv.jpg (16.94 KiB) Vizualizat de 12207 ori
susurlu radivon.jpg
susurlu radivon.jpg (14.56 KiB) Vizualizat de 12207 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Referitor la inscriptia de pe revers, se pare ca este vorba de localitatea Susurluk din Turcia, infiintata de catre musulmanii alungati (sau expulzati) de catre trupele romane si ruse din Bulgaria dupa razboiul din 1877-1878. Un detaliu nu prea gasit in cartile de istorie, ca nu prea ne place sa recunoastem ca si noi am evacuat civili nevinovati - cazul de mai sus, sau chiar mai rau (Odessa, Iasi...)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mi se pare totusi ciudata folosirea grafiei latine daca e vorba de musulmani expulzati din Bulgaria. Fie ar fi fost normal sa foloseasca ceva chirilice, fie scrierea araba (la care turcii au renuntat numai sub Ataturk).
banivechi

Mesaj de banivechi »

Imi cer scuze pentru eroare: o stranie coincidenta aproape perfecta intre localitatea Susurluk si un sat de linga Plevna cucerit in octombrie 1877 de un batalion de vinatori si unul de dorobanti. Sau nu e doar o coincidenta, si populatia expulzata de acolo a pus bazele unei noi localitati cu un nume identic in Turcia.
http://de.wikipedia.org/wiki/Susurluk
http://www.worldwar2.ro/forum/index.php ... topic=3747
Scrie răspuns