Articol despre investitiile in monede
Cam aiuristic articolul si sincer, ma indoiesc ca Aldor nu i-a explicat reporterului cum sta treaba in toata complexitatea ei.
Ar fi trebuit mentionat faptul ca monede BNR apar pe EBAY chiar si inainte de lansarea oficiala. ( Insa asta seamana a coruptie, si noi nu avem asa ceva , nu ? )
Apoi trebuie facuta diferenta intre monedele-medalii cu background istoric - replicile ( medalia lui Brancoveanu, polul de aur, etc ) si de realizarile moderne sau aniversarea anumitor evenimente. Daca pentru primele se pot bate si colectionarii, pentru partea a doua vad ca si public tinta strict "investitorii".
Compararea cu pretul metalului si valoarea de vanzare e puerila ; se astepta ca o banca sa lucreze in pierdere ? Poate trebuia accentuat adaosul mare al BNR la pretul final relativ la cele practicate de alte banci europene, si neaparat, tirajele infime ale comemorativelor care de fapt pun presiune asupra emisiunilor si colectionarilor.
Ar fi trebuit mentionat faptul ca monede BNR apar pe EBAY chiar si inainte de lansarea oficiala. ( Insa asta seamana a coruptie, si noi nu avem asa ceva , nu ? )
Apoi trebuie facuta diferenta intre monedele-medalii cu background istoric - replicile ( medalia lui Brancoveanu, polul de aur, etc ) si de realizarile moderne sau aniversarea anumitor evenimente. Daca pentru primele se pot bate si colectionarii, pentru partea a doua vad ca si public tinta strict "investitorii".
Compararea cu pretul metalului si valoarea de vanzare e puerila ; se astepta ca o banca sa lucreze in pierdere ? Poate trebuia accentuat adaosul mare al BNR la pretul final relativ la cele practicate de alte banci europene, si neaparat, tirajele infime ale comemorativelor care de fapt pun presiune asupra emisiunilor si colectionarilor.
Pecunia non olet.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Este doar unul din articolele de care am vorbit pe forum acum aprox. 10 zile ca urmeaza sa apara in curand in trei reviste. Mai trebuie sa apara unul in Saptamana Financiara (nu stiu daca a aparut deja) si unul in urmatorul numar din Forbes. Acesta din urma cred ca apare luni.
Articolul din Capital este unul modest, foarte asemanator cu cel care a aparut in aceeasi revista acum aprox. 2 ani. Practic nu spune nimic nou.
Articolul din Capital este unul modest, foarte asemanator cu cel care a aparut in aceeasi revista acum aprox. 2 ani. Practic nu spune nimic nou.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
Cristian Ciuplea

Nu este adevarat ca in tarile care au ca moneda EUR se bate o moneda comemorativa pe an.
Fara sa ma intereseze colectionarea acestora, vad fara sa vreu diferite nominale in aur
si argint. Cel putin in Germania au fost 100 si 200 EUR in Au, la banca stateau vreo
20 buc. de 10 EUR in Ag.
O astfel de moneda de 10 EUR poate sa fie schimbata cu o bancnota de 10, deci nu costa nimic in plus. Monedele nu-s BU fin, sunt un UNC normal.
Interesante ar fi mai multe opinii din partea colectionarilor de monede comemorative romanesti in aur si argint, referitoare la viitorul lor.
Va creste cerinta la aceste monede in cca. 5 ani si deci si pretul lor, va stagna
sau poate ca pretul va scade vertiginos ?
Fara sa ma intereseze colectionarea acestora, vad fara sa vreu diferite nominale in aur
si argint. Cel putin in Germania au fost 100 si 200 EUR in Au, la banca stateau vreo
20 buc. de 10 EUR in Ag.
O astfel de moneda de 10 EUR poate sa fie schimbata cu o bancnota de 10, deci nu costa nimic in plus. Monedele nu-s BU fin, sunt un UNC normal.
Interesante ar fi mai multe opinii din partea colectionarilor de monede comemorative romanesti in aur si argint, referitoare la viitorul lor.
Va creste cerinta la aceste monede in cca. 5 ani si deci si pretul lor, va stagna
sau poate ca pretul va scade vertiginos ?
S-a mai discutat si inca mult despre comemorativele romanesti din Au si Ag. Eu cred ca sunt putini colectionari ai acestor emisiuni, nu am obs. un interes larg pt. ele, probabil din cauza preturilor exagerate si a tirajelor mici. Presupun ca aceste doua lucruri sunt descurajante pt. multi. Eu nu colectionez acest gen. Singura exceptie a fost ''20 lei 1868-R'' pe care am platit mult peste pretul BNR. Personal consider ca toate aceste emisiuni jubiliare nu merita mai mult decat valoarea metalului continut.
(parerea mea)
(parerea mea)
Ultima oară modificat 26 Iun 2009, 13:13 de către ZAR, modificat de 3 ori în total.
"Printre falsurile cele mai flagrante sunt piesele de unu şi doi euro ştanţate cu Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare" - falsuri dupa ce? Moneda nationala este inca leul si nu euro. Din cate stiu sunt batute in mod legal si vandute ca "fantasy coins" , reclame cu ele aparand prin diferite suplimente de ziare.
Ultima propozitie nu e corecta. Moneda cu Unirea a avut tirajul de 3000 de exemplare. Pe langa asta, tirajul cel mai mic a fost 35, nu 1000.La noi, tiraje mai mari de 5.000 de exemplare au fost înregistrate numai în perioada 1995-2000, iar după aceasta, cel mai mare tiraj pentru un set numismatic n-a mai depăşit cota de 5.000 decât în cazul setului dedicat trecerii la leul nou (2005) şi la aniversarea a 120 de ani de la înfiinţarea BNR (2001). În rest, emisiunile au tiraje cuprinse între 1.000 şi 2.000 de exemplare.