Profesia de evaluator

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
consult

Profesia de evaluator

Mesaj de consult »

In ce conditii poate deveni o persoana evaluator autorizat, la noi in tara? Sau expert acreditat, nici nu stiu exact care este formularea potrivita. Ma refer la acea persoana care sa poata oferi, in conditii comerciale, opinii profesionste cu privire la numismatica, arta sau asa ceva.
florin232

Mesaj de florin232 »

Daca nu ma insel in numismatica ar exista cateva persoane care, spre exemplu, pot identifica, autentifica si grada anumite monede sau bancnote insa nu stiu cu cata pricepere. Zicand acestea ma gandesc la reprezentanti mai de seama sau nu ai unor societati de genul Zimbrul Carpatin. In SUA exista NGC, insa in Romania nu cunosc un organ similar. Astept si eu cu mare curiozitate raspuns la acest subiect.
florin232

Mesaj de florin232 »

Pomenind numele acestei societati mi-am dat seama ca am facut si reclama... Nu a fost in intentia mea :D.
banivechi

Re: Profesia de evaluator

Mesaj de banivechi »

consult scrie:In ce conditii poate deveni o persoana evaluator autorizat, la noi in tara? Sau expert acreditat, nici nu stiu exact care este formularea potrivita. Ma refer la acea persoana care sa poata oferi, in conditii comerciale, opinii profesionste cu privire la numismatica, arta sau asa ceva.
Evaluarea monedelor in conditii comerciale la noi nu cred ca se face undeva. Expertii de pe linga muzee (Bucuresti, Deva, Timisoara, etc) evalueaza doar daca anumite monede se incadreaza sau nu in obiecte de patrimoniu, nu e ceva ca Professional Coin Grading Service (PCGS) din SUA. Slabbing se cheama la ei aceasta gradare si incapsulare in plastic a monedelor, stiu ca exista si in Franta ceva similar. E o treaba scumpa si se face in general la monedele de valoare, plus ca am auzit cazuri in care s-au incurcat monede ale diferitilor clienti intre ele... E rentabil in sensul ca un AU 58 in realitate poate fi catalogat MS 63 si asta creste pretul mult (ma refer la monedele americane, ca la ele se aplica acest gen de gradare), deci proprietarul isi scoate banii dati la PCGS (multa lume se intreaba daca nu cumva companiile de evaluare nu supraevalueaza monedele ca sa atraga clienti)
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nici eu nu cred ca la noi se face pe undeva. Apoi sa devina cineva evaluator... :noidea: Eu nu am cunostinta ca pe la noi s-ar organiza, sau ca s-ar fi organizat vreodata vreun curs. Deocamdata presupun ca maxim ce poti realiza ar fi sa faci facultatea de istorie si sa te specializezi in numismatica. Suntem mult in urma celorlalte tari civilizate in acest domeniu.
Scrie răspuns