350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
skortzy

350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale

Mesaj de skortzy »

A fost anuntata o noua moneda de aur de 31.103 gr. cu valoarea nominala de 500 de lei. Tirajul este de 250 de exemplare, iar pretul de vanzare, cu TVA inclus, trece de 3000 RON :)

Comunicatul de presa este aici.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Fug la banca sa ma asez la coada... poate prind 3-4 bucati... :twisted:
Ce ma enerveaza astia de la BNR cu tirajele si preturile lor... Cind vor intelege oare ca nu asa se incurajeaza numismatica? Americanii au constatat un salt spectaculos al inscrierilor in American Numismatic Association dupa lansarea State Quarters-ilor si a noilor monede colectibile de 5 centi, in Germania va fi la fel acum dupa ce apar monedele de 2 euro comemorative in numar accesibil, doar la noi tirajele si preturile sfideaza nivelul nostru de trai. Ei vor ca nimismatica sa devina un hobby al "baronilor". Eu nici nu mai intru pe site-ul BNR. Punct!
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Pai daca la ultima emisiune de 5 lei cu Dunarea din argint ce a avut un tiraj de 500 buc. au fost puse in vanzare doar 200 ( seriile certificatelor incepand de la 300 ), ce sa mai spunem de cele din aur? Si cand a interesat pe BNR de colectionari?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Nu stiu cum se face ca asa scumpe cum sunt ( si ca o paranteza sunt chiar exorbitante la 800 EUR uncia de aur indiferent de lucratura si raritate ) dar intr-o saptamana se vand toate. Se duc cate unii si fac mana grebla pe la BNR luind tot tirajul asa scump cum este ...
Partea proasta este ca fenomenul numismatic are de suferit enorm, generatia tanara fiind descurajata si demoralizata de politica BNR.
Eu am sustinut mereu emiterea unor jubiliare din metal comun, cu o tematica diversa , care sa atraga si sa canalizeze pasiunea celor cu mijloace materiale mai reduse.
Ceea ce face BNR la momentul actual este inchiderea acestui fenomen intr-un turn de fildes accesibil doar celor capabili sa investeasca cel putin 7-800 lei / luna doar pentru a cumpara emisiunile BNR. Ei incurajeaza de asemenea si cativa negustori care practic exporta aceste piese mult prea scumpe pentru colectionarul mediu roman.
Pe de alta parte refuz sa cred ca un tiraj de 500 de buc la monedele de argint se epuizeaza intr-o singura zi, a doua zi vizita la BNR fiind fara rost.
Poate chiar se doreste eradicarea fenomenului numismatic si tinerea lui sub strict control ca apanaj al unui cerc restrans, sau poate exagerez eu.
Risc sa fiu cotat de catre colegii de forum care fac si comert , pe langa colectie , ca nu sunt adeptul principiului de baza al economiei de piata , legea cererii si ofertei. Eu sunt pe deplin de acord cu nasterea pretului din cerere si oferta dar in competitie libera fara constrangeri sau factori perturbatori cu atat mai putin in conditii de monopol.
Ma ingrijoreaza rezultatul acestei politici : micsorarea numarului de colectionari sau indepartarea lor de tematica Romania caci daca nu ai ce colectiona ori te lasi ori iti schimbi domeniul.
Sper ca totusi BNR isi va schimba optica macar in cel de-al 12 ceas.
Ca o paranteza, sa stiti ca avem un coleg numismat mai putin cunoscut.
Daca cititi declarartia de avere a D-lui Isarescu de pe situl BNR veti constata ca in perioada 1990 - 2005 a adunat o frumoasa colectie numismatica evaluata la peste 10.000 EUR. Si atunci daca este cuprins de acest microb de ce nu face nimic si pentru stimularea acestui minunat hobby ? .... Am intrebat si eu nu am dat cu paru'.
Valeleu , iar am cuvantat cam mult , m-am molipsit de la Nea Nicu....
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Poate chiar se doreste eradicarea fenomenului numismatic si tinerea lui sub strict control ca apanaj al unui cerc restrans, sau poate exagerez eu.
Ati nimerit-o. Poate nu chiar eradicarea, dar tinerea sub strict control cu siguranta. Din acest plan fac parte si acele personaje cu legitimatie de la un anumit minister care ne urmaresc pe toti care participam la targuri, ne fotografiaza, mai trag cu urechea, etc. N-as vrea sa zic prea multe, sau nu acum, ca nu se stie cine mai citeste forumul ca 'sarcina de servici'.

Hai ca incep sa deviez de la subiect, asa ca mai bine pun punct deocamdata :roll:
banivechi

Mesaj de banivechi »

ProTV a prezentat moneda la stiri asta seara... Frumos din partea lor, mai ales ca au prezentat si modul de fabricatie al monedelor. Mai putin frumoasa a fost declaratia unui tip de la monetarie, cred ca director de vinzari, care intrebat fiind, a raspuns ca una e valoarea unei monede in 500 ex si alta la o moneda emisa in 5000! Daca de la un tinerel cu cerneala inca umeda pe diploma provine ideea tirajelor infime, vai de noi... ca pina iasa dumnealui la pensie mai e...
florin232

Mesaj de florin232 »

Pana iese el la pensie ajunge director si bate cate una. Inca mai tin socoteala la 50 lei 2006 Academia Romana: 35 de piese batute si pana acum am numarat 11 probe. Astept momentul in care probele vor depasi tirajul oficial. In acel moment cred ca ma las si de numismatica :D.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Cel mai mult m-ia placut explicatia ca matritele sunt distruse dupa realizarea tirajului. :lol:
O fi mirosind ceva cei de la BNR si Monetaria Statului :twisted:
P.S. Dupa modul de prezentare a reportajului, parea unul "comandat". Sper sa ma insel ... Dar prea multe persoane au fost intervievate pentru o banala emisiune a unei monede BNR (chiar daca acum sunt "350 ani").
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Oare de ce au comandat reportajul, nu merge vanzarea ?
La 3000 lei bucata , ieftin ca braga, credeam ca intr-o saptamana-i gata.
adib

Mesaj de adib »

Yu_L.Yan scrie:Cel mai mult m-ia placut explicatia ca matritele sunt distruse dupa realizarea tirajului.
sincer , nu stiu de ce dar ma cam indoiesc ca asta este realitatea.Poate doar oficial , o parte din matrite ...
Daca ati observat piata este permanent "alimentata" cu probe , atata timp cat este cerere
sorin70

Mesaj de sorin70 »

De asta nu fac eu colectie de probe , mai ales postrevolutionare.
Mai rau este ca ne discreditam in fata comunitatii numismatice mondiale iar monedele romanesti vor fi trecute in aceeasi categorie cu monedele statelor bananiere...
Vom emite pe banda emisiuni "jubiliare" necirculante cu ocazii din ce in ce mai exotice intocmai ca puzderia de statulete si insulite de care nimeni nu a auzit .
Chiar daca cota interna a pieselor romanesti va fi ridicata datorita tendintei actuale a BNR si MS vom asista la o scadere a cotei externe.
Nici un colectionar serios nu va mai achizitiona o "proba" care se dovedeste a fi in tiraj de zeci de "unicate".
Cota externa a unei emisiuni numismatice este data in primul rand de seriozitatea institutiei de emisiune.
Cei care au cat de cat contact si cu filatelia pot vedea ca acest fenomen este deja prezent acolo, in conditiile in care Romfilatelia duce o politica asemanatoare BNR si MS.
vladmario

Mesaj de vladmario »

Imaginile monedei de aur de 500 lei din 2006 cu Catedrala Patriarhala pot fi gasite de azi pe pagina:

http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... arhia.html

Pagina nu e inca terminata, vom mai adauga ceva informatii in curind.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

vladmario scrie:Imaginile monedei de aur de 500 lei din 2006 cu Catedrala Patriarhala pot fi gasite de azi pe pagina:

http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... arhia.html

Pagina nu e inca terminata, vom mai adauga ceva informatii in curind.
Multumim pentru efortul pe care-l faceti pentru a prezenta tuturor pasionatilor mirifica lume a monedelor romanesti, si de a fi mereu la curent cu orice noutate.
Pacat ca BNR si MS care au privilegiul si OBLIGATIA de a prezenta in premiera aceste informatii nu se preocupa.
vladmario

Mesaj de vladmario »

Din pacate multumirile nu mi se cuvin mie ci domnului Lissner, care ne-a dat imaginile.
Bugetul meu nu permite monede de aur in nici un fel. :)
Flocarino

Mesaj de Flocarino »

Eh, si o proba ar fi buna.........e mai bine decit nimic si mult mai ieftina/accesibila :wink:
Scrie răspuns