Cum pot sti daca monedele de mai jos sunt adevarate si nu replici?Au vre-un semn specific ceva?Multumesc.
Toate sunt din AG si au o diametrul de 3,5cm dolarii respectiv 3,8cm moneda de 8Reali.
In primul rind trebuie comparate detaliile cu cele ale monedelor originale (se gasesc destule poze pe net) iar apoi greutatea este al doilea lucru important de verificat, ea trebuie sa corespunda cu o toleranta de citeva sutimi de gram...
Eu asa nepriceputa as zice ca a treia are mari sanse de a fi falsa .. asa imi apare.
Poate se gaseste un indiciu si la "flipping". daca o aruncati si o prindeti cum fac arbitrii la fotbal, e posibil ca si un sunet infundat sa dea indicii despre un material mai "ciudat" sau chiar o potentiala falsa moneda.
Dupa cum am precizat, nu ma pricep, "just guessing"
Corect, insa genul acesta de monede e intens falsificat in zilele noastre prin procedee apropiate de cele folosite in producerea monedelor, iar metalul e de multe ori chiar superior ca titlu celor originale. Diametrul, greutatea si detaliile...
Sunetul difera la monedele false executate prin turnare, sau la cele la care s-a folosit alt material decit cel care ar trebui.
Ok.Am inteles.Multumesc pentru raspunsuri.A treia se vede mai intunecata din cauza unghiului fata de aparatul foto.Din pacate nu am un cantar asa de precis,am vazut asa ceva de vanzare pe okazii parca.
Mie mi se pare rebateri recente, dar din poza nu se vede prea clar. Ar trebui cantarite, incercati eventual la un cantar digital de la posta, daca difera cu cateva grame fata de cele originale, atunci asta s-ar putea afla si cu un asemenea cantar "neprofesional"... Asta pana o sa aveti acces la un cantar digital cu precizie de minim o zecimala.
Sursa de unde provin piesele ar putea la fel sa va dea unele indicii cu privire la autenticitatea lor
cred ca sunt niste replici ale unor monede rare.astfel de monede au invadat in ultima perioada piata romaneasca(cel putin eu am vazut foarte multe).sunt doar argintate.
incearca cu un magnet si daca sunt atrase inseamna ca nu sunt din argint.
Magnetul e edificator doar daca monedele sint facute din fier... Si daca sint din Sn-Pb, Zn? Sau chiar din argint?
Eu zic sa mergeti la un bijutier sa vi le cintareasca...
POt sa va spun cu siguranta- cel putin in ceea ce priveste piesele americane- ca le-am vazut contrafacute de nenumarate ori in oborul de duminica din Constanta. Usor le poti lua la 3-5 lei noi. Cea mexina nu am vazut-o dar americane , italiene , chinezesti si japoneze sunt la greu, vine o "femeie de etnie rroma' cu cate o plasa destul de des. Uneori le cumpara si comerciantioi de monede din obor si le revand la preturi mai mai pretinzand ca ar fi originale.
Erau si la Sutu la 5 lei bucata pe alese : americane , britanice si chinezesti de foarte multe feluri Am inteles ca in Asia se cumpara la sub 1 USD bucata
Odata era sa iau si eu teapa cu un dolar cu cota mare care se vindea ieftin in talcioc.
Am vazut si la multi negustori care nu spun ca sunt copii, unul avea chiar niste replici de romane, cu ditamai R-ul , dar le vindea ca originale.
Am mai vazut replici "medievale" spaniole, austriece, dar batute la calitate proof.
De aceea eu consider ca fenomenul replicilor , oficiale sau nu, este foarte daunator pentru numismatica.
Mai grav va fi cand vor apare 2 lei 1901, 5 lei 1885, 1901 dar deocamdata se falsifica doar cele din tari cunoscute.