Trimiteri externe, colete, scrisori, etc.

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

dorinn_m

Mesaj de dorinn_m »

Imi poate spune si mie cineva care este legislatia in domeniu?
Daca de exemplu vreau sa fac schimb de monede cu cineva din america de sud pot fi probleme? Vreau sa ii trimit monede romanesti din anii 1940 - 2006 . Este legal, sau trebuie anumite autorizatii?
narcisp
**
**

Mesaj de narcisp »

buna intrebarea pusa de dorinn_m.
si eu sunt incepator in ale colectionatului ... defapt nu incepator ca de colectionat colectionez de o caruta de ani ci mai bine zis amator

am avut si eu ocazia sa fac un astfel de schimb dar mi-a fost teama

si am mai vozut odata o chestie ciudata pe net

undeva ... nu stiu unde .. se vindea bancnota de 1 RON cu 2,5 USD
bun curs de schimb ... m-as fi bagat si eu la asa ceva
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Asta cu scosul din tara de catre BCR nu e valabila. Legea e lege si pentru banci ca si pentru cetateni. Chiar daca le achizitioneaza n-avem de unde sti unde vor ramane, pot ramane in proprietatea bancii in tara sau pot fi vandute la un moment dat si unui muzeu (cand li se va permite sa achizitioneze la preturi corecte). Legat de patrimoniu, numai obiectele certificate ca atare fac parte din acesta. El nu este constituit de totalitatea obiectelor existente. Numai dupa ce un expert declara obiectul ca apartinand patrimoniului acesta devine asa ceva. S-a mai discutat chestia asta cred...
stfp

Mesaj de stfp »

dorinn_m scrie:Daca de exemplu vreau sa fac schimb de monede cu cineva din america de sud pot fi probleme? Vreau sa ii trimit monede romanesti din anii 1940 - 2006 . Este legal, sau trebuie anumite autorizatii?
Discutia mai sus era despre monede de aur; voi presupune totusi ca e vorba de monede de metale comune. Pe scurt deci: Este legal sa schimbi monede comune cu oricine dar Posta Romana nu accepta in scrisori/colete nici monede si nici bancnote deci este nepermis (nu ilegal) sa trimiti monede in plicuri. Nu gasesc unde in site-ul Postei Romane scrie asta dar uite aici pe site-ul serviciilor postale americane:
http://pe.usps.gov/text/imm/immicl/immiclnr_024.html

Pentru mai multe informatii vezi si:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... .php?t=160
Ultima oară modificat 09 Oct 2006, 18:26 de către stfp, modificat 1 dată în total.
dorinn_m

Mesaj de dorinn_m »

Da, de monede comune era vorba, nu cele care fac parte clar din PCN. Iti multumesc.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Fiindca traim unde traim, suna simplu, dar totusi nu este. Deci este ilegal sa trimiti in scriaore prin intermediul Postei Romane monede/bancnote nici cele din circulatie, nici cele ieste din uz. Asta scrie clar in regulamentul postei, negru pe alb. Bine-nteles ca sunt totusi destui care fac schimburi externe. Este cu risc, dar ce sa faci, daca altfel nu se poate.. In mod normal maxim ce risti ar fi sa ti se confiste continutul plicului daca este depistat. Mai sunt si cazuri aparte, de ex. cel povestit de cartelcoserv parca, cand i s-au confiscat ceva monede moderne comune ca fiind susceptibile sa faca parte din patrimoniu si intr-o alta ocazie cand l-au trimis sa faca rost de dovezi ca monedele/bancnotele moderne care erau in plic erau scoase din circulatie. El ar putea sa va povesteasca mai clar.

Si al doilea lucru despre care s-a discutat, chiar daca legea face diferenta intre piesele clasate in patrimoniu si cele care nu au fost clasate, totusi cei care pun in aplicare legea, uneori mai uita de acest aspect.
stfp

Mesaj de stfp »

Mai este un aspect la regula 'monede si bancnote interzise in scrisori'. Desi regula este bi-directionala (atat pentru scrisorile TRIMISE cat si pentru cele PRIMITE din/in Romania) totusi ea nu pare a se aplica la scrisorile expediate din afara si PRIMITE in Romania - cel putin nu in cazul meu.

Cand fac un schimb cu cineva din afara tarii ii dau ca adresa mea adresa mamei mele care este pensionara si are timp liber; dintotdeauna scrisorile cer sa fie trimise recomandate. Cam jumate din scrisori (cele mai usoare si care seamana a scrisoare) sunt livrate normal, la posta; alta jumatate (cele mai grele sau in forma de mic pachetel) ajung la Vama si mama merge sa le ridice de acolo; plateste 1.5RON taxa (probabil contravaloarea timpului vamesului? oricum e cu chitanta) si cateodata vamesul deschide pachetul (cu mama de fata), cateodata nu. Cert este ca niciodata cand vamesul a deschis pachetul si a vazut clar ca sunt monede inauntru nu a zis nimic si l-a inmanat mamei fara probleme. Dar, repet, e vorba de scrisori care SOSESC in Romania; poate ideea o fi 'chiar daca e nu stiu ce valoare e bine ca INTRA si nu IESE din tara'.
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

Din cate stiu eu, daca trimiti de la vama un pachet cu monede sau decoratii, nu conteaza perioada, ai nevoie pentru fiecare de un certificat care sa ateste ca nu face parte din patrimoniu.

Eu pana acum am trimis in afara si monede si decoratii si prin posta normala recomandat, bine ascunse intre bucati de carton si in plicuri cu alveole de aer. Pana acum au ajuns fara probleme.

Zic "pana acum" pentru ca saptamana trecuta am trimis 4 plicuri din care unul cu niste obiecte si 3 cu bani. Cel cu obiecte a ajuns la destinatie dar desfacut. Norocul meu este ca nu era ceva interesant inauntru pentru cei care l-au desfacut si au ajuns si obiectele.
Problema este cu celelalte plicuri care pur si simplu au disparut. Nu apar nici pe site la posta romana la track&trace cu toate ca sunt trimise recomandat.

:x
dragos03

Mesaj de dragos03 »

Eu am trimis si primit decoratii de la vama fara nici o problema, ba chiar vamesul de nu a vrut niciodata sa-mi ia vreo taxa pentru pachetele pe care le-am primit (spunand ca ar fi absurd sa ia vreun ban de la un tanar colectionar). Totul depinde de vames, poate fi un idiot sau un om rezonabil. Celor din Bucuresti le recomand pentru trimiteri externe oficiul postal din Pantelimon.
Mihai

Mesaj de Mihai »

Am trimis si am primit fara probleme plicuri si chiar colete afara. Se pare ca nici la posta nu prea e o regula clara in domeniu. Ultimele doua plicuri (de altfel colete in toata regula - aprox 400 g) le-am ridicat de la oficiul postal desi erau venite din SUA, fara nicio legatura cu vama sau cu OP care prelucreaza scrisorile venite din exterior. Parte frumoasa e ca pe unul din avizele primite la cutia postala scria "scrisoare externa mare"... Ce clasificari fac si cei de la posta, Dumnezeu stie!
sorin70

Mesaj de sorin70 »

D-le Aldor ati putea separa discutiile despre colete in alt thread ?
Cred ca sunt in asentimentul majoritatii ca in acest fel ar fi mai usor de regasit .
Multumesc.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

sorin70 scrie:D-le Aldor ati putea separa discutiile despre colete in alt thread ?
Cred ca sunt in asentimentul majoritatii ca in acest fel ar fi mai usor de regasit .
Multumesc.
Facut :)
sorin70

Mesaj de sorin70 »

:merci:
narcisp
**
**

Mesaj de narcisp »

excelenta alegere ...
in principiu as fi de acord cu ideea de a nu mai avea voie sa cream subiecte de discutie decat dupa ce a fost analizata de de admin
stiu ca e o munca infernala pt. Aldor dar mi se pare ca asa forumul ar fi mai curat si mai usor pentru toti sa gasim ceea ce ne intereseaza

acum revenind la subiectul discutiei: am vazut pe diverse site-uri oferte de genul "colectia euro 2002" si care fac sheeping in alte tari in funcie de cumparator. Banuiesc ca au legi specifice si autorizatii ca altfel nu ar exista
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

clar si la obiect.din experienta proprie de 8 ani de schimburi externe:
1.este interzis sa expediezi monede,bancnote,decoratii in scrisori in exterior.daca sunt descoperite si nu sunt de patrimoniu,ele se returneaza (dupa cateva luni bune).exista si riscul unei amenzi,dar,cel putin eu,nu am primit-o
2.este permisa expedierea in colet extern (atentie,coletul se prezinta deschis la trimitere) a celor mentionate anterior,numai cu avizul celor de la patrimoniu.nu este permisa expedierea monedelor si bancnotelor in circulatie.
3 este permisa primirea celor de mai sus din exterior.atentie,numai pentru cele care nu sunt in circulatie.daca vin prin coletarie,riscati sa dati de un vames mai nedus la biserica care sa va ceara adeverinta de la banca ca monedele (bancnotele) respective nu sunt in circulatie.ceea ce,cand m-am dus sa cer de la banca,casiera de acolo s-a uitat cam cum te-ai uita la unul de la spitalul 9 si bineinteles ca m-a refuzat.sumele de bani gasite in plic si in circulatie (in special valuta forte),banuiesc ca ori se confisca,ori au un alt regim (de vamuire,banuiesc)
Scrie răspuns