Acuma am cantarit cateva monede si spre suprinderea mea sunt mai grele decat ar trebui.
Mai ales la monedele moderne americane cum ar fi dollarul PEACE si la Morgan care au greutati de 27,7 g.
Am eu un cantar mai aiurea?.
Precizez ca piesele sunt VF-XF. KRAUSE da 26,73. Piesele sunt din surse diferite nu cred ca sunt false.
La fel la un restilke taler maria thereza SF am masurat un 29,2 grame in loc de 28,7.
Pot sa fie asa diferente de mari in plus.
DOMENIU DE GREUTATE A MONEDELOR MODERNE
Exista un principiu de baza in inginerie, si anume sa te asiguri atunci cand faci masuratori ca punctul de referinta e acelasi ( si e cel bun ). Daca majoritatea monedelor prezinta acea "greutate in plus", mai mult.ca sigur cantarul are o eroare.
Daca atunci cand e aprins, arata 0 g si apoi la cantarire indica mai mult decat trebuie, atunci probabil are un coeficient de 1,x care posibil sa fie determinat pentru a sti la ce sa te astepti de la fiecare cantarire. Desigur, asta in cazul in care valorile ar urma un trend liniar...
Una peste alta, cantarul acela nu e prea precis.
Daca atunci cand e aprins, arata 0 g si apoi la cantarire indica mai mult decat trebuie, atunci probabil are un coeficient de 1,x care posibil sa fie determinat pentru a sti la ce sa te astepti de la fiecare cantarire. Desigur, asta in cazul in care valorile ar urma un trend liniar...
Pecunia non olet.
De acord cu dumneavoastra ca si eu sunt inginer dar atunci de ce pe piese austro-ungaria din care am mai multe si ma refer aici la 5 koronae - 1900-1909 am valori de 24,7 , 24,8, 24,9 ( piese VF 24,7 iar XF + 24,9 grame - deci clar asemanatoare cu ce da Krause. Am cantarit 8 monede de 5 Korona .amonra scrie:Exista un principiu de baza in inginerie, si anume sa te asiguri atunci cand faci masuratori ca punctul de referinta e acelasi ( si e cel bun ). Daca majoritatea monedelor prezinta acea "greutate in plus", mai mult.ca sigur cantarul are o eroare.
VI S-A MAI INTAMPLAT la 500 lei 1941 stefanita sa aveti valori de 25,8.? si la fel 100.000 lei 1946 PACEA - NECIRCULATE
Stiu ca este un +/- la greutatea blacurilor -
Poate sa fie variatie de 1 gram pe blank./?
La monedele Mihai I din argint masele variaza destul de mult. Se intalnesc exemple frecvente cu +/- 3% abatere fata de masa din catalog. Mai vedeti si aici:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=5614
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=5614
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
-
atlantic3009

Recunosc cinstit ca am gresit si m-am pripit. Dupa o calibrare rezultate sunt corecte.
Sincer nu am mai lucrat cu cantare electronice pana acum, doar cu balante mecanice.
Astea electronice dupa parerea mea sunt usor de folosit dar se decalibreaza destul de usor. In plus de asta fata de cantarele mecanice au o ciudatie eroarea e procentuala
ADICA EROAREA DE 2% la
5 grame insemna 5,1grame
dar la 25 de grame inseamna 25,5 grame . si la 100 de grame e 2 grame.
Probabil chestia asta tine de principiul de functionare.
Acuma tind sa cred ca de 3% plus / minus e masura corecta.
Sincer nu am mai lucrat cu cantare electronice pana acum, doar cu balante mecanice.
Astea electronice dupa parerea mea sunt usor de folosit dar se decalibreaza destul de usor. In plus de asta fata de cantarele mecanice au o ciudatie eroarea e procentuala
ADICA EROAREA DE 2% la
5 grame insemna 5,1grame
dar la 25 de grame inseamna 25,5 grame . si la 100 de grame e 2 grame.
Probabil chestia asta tine de principiul de functionare.
Acuma tind sa cred ca de 3% plus / minus e masura corecta.