3 bani 1954

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
bobo_778

3 bani 1954

Mesaj de bobo_778 »

O sa va rog sa va spuneti parerere despre moneda din fotografie.
Textura imprimata pe suprefata monedei, atat pe avers cat si pe revers, la inceput am crezut ca se datoreaza unei deteriorari ulterioare a acesteia. Doua lucruri mi-au atras atentia. Moneda are luciu de batere pe toata suprafata, iar cel de-al doilea, care se vede cel mai bine pe revers, textura este imprimata pe zonele joase ale monedei iar zonele mai inalte muchia stema nu sunt nici un pic afectate. In cazul in care aceata ar fi fost deteriorata mecanic nu acestea ar fi trebuit sa fie distruse mai intai?

Multumesc
Fişiere ataşate
3 bani 1954 A.jpg
3 bani 1954 A.jpg (59.05 KiB) Vizualizat de 8332 ori
3 bani 1954 R.jpg
3 bani 1954 R.jpg (69.42 KiB) Vizualizat de 8332 ori
3 bani 1954 R Z.jpg
3 bani 1954 R Z.jpg (72.23 KiB) Vizualizat de 8332 ori
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

o explicatie - tabla din care s-a batut moneda avea defectul in cauza preexistent - numai asa putea aparea deformarea in cauza
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Foarte interesanta moneda,
eu cred ca stofa a provocat aceasta eroare.

Atasej o informatie luata de pe site-ul ROMANIAN COINS

Batuta din greseala
Are loc când un obiect străin s-a „lipit” de blanc înainte de a intra în matriţă. Există o gamă largă de obiecte ce pot produce aceasta eroare (grăsime, stofă, scame, păr, plastic, metal etc.). Fiind singulare (repetitive numai în cazul în care afectează matriţa) sunt erori relativ uşor de falsificat. Interesant este atunci când matriţa rămâne cu urme ale obiectului, urme pe care le va „transmite” blancurilor următoare. (În acest caz vezi striaţiile, în câmp, din zona lui 00 din milesim şi L.)
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pare un "strike through". O bucata de cirpa a fost uitata in presa intre matrita si blanc si rezultatul e ca se imprima in cimpul monedei textura tesaturii. Pe net, exemplificarea la acest tip de eroare sint niste ruble Ecaterina a IIa. Interesanta eroare, poate cel mai rar tip de eroare de batere la monedele moderne.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

.

http://2.bp.blogspot.com/-tlnnKinykWI/T ... 11+065.jpg

Exista tipul de eroare cu o carpa prinsa intre matrita si blanc , nu insa si in acest caz , din mai multe puncte de vedere .

1) O carpa prinsa de o matrita ar lasa urme relativ uniform imprimate (cel putin pe suprafetele plane ale monedei ) iar in cazul nostru se vede ca urmele sunt aleatorii si asta datorita baterii pe un blanc cu probleme , cu acele urme preexistente . In urma deformarii plastice unele urme au disparut , atele s-au atenuat iar cele vizibile au ramas .

2) In cazul erorii cu carpa prinsa in matrita trebuie sa ne gandim care ar fi posibilitatea din punct de vedere tehnic ca accidental acea carpa sa fie prinsa pe ambele parti incat sa se imprime si pe avers si pe revers .

3) Uitati-va la simetria si paralelismul liniilor , care ar fi sansa ca o carpa prinsa accidental sa se aseze atat de perfect pe ambele fatete ale monedei ?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Eu zic ca pe fasia de tabla s-au imprimat urmele unei scule ( cleste, menghina ) cu care a fost apucat capatul acestei fasii in momentul derularii si introducerii in matrita.
Rizurile sunt specifice bacurilor de menghina.
bobo_778

Mesaj de bobo_778 »

sorin70 scrie:Eu zic ca pe fasia de tabla s-au imprimat urmele unei scule ( cleste, menghina ) cu care a fost apucat capatul acestei fasii in momentul derularii si introducerii in matrita.
Rizurile sunt specifice bacurilor de menghina.
Sunt mult prea dese pentru a provenii de la o scula, ca densitate seamana cu un caroiajul unui tifon medical.

Multumesc celor ce au raspuns, iar concluzia pe care o trag este ca este o erore din monetarie si nu o deteriorare ulterioara a monedei.
Scrie răspuns