In general am observat o crestere a pretului la monedele de argint.*
Dar spre suprinderea mea am observat la unele tari o scadere sensibila a preturilor, ma refer aici la piesele Spania, Grecia chiar si Italia.
Ma refer la preturile de pe ebay.
Cateva exemple
1 peseta 1930 XF - 10 euro
5 pesetas 1871 stare XF - sub 23-25 euro.*
5 LIRE 1878 R -Umberto I - F-VF - 19 EURO
Cum comentati .......
Preturile monedelor si criza mondiala
Piesele de argint din UML de 5 franci, lire, pesetas, ani comuni, in general valoreaza in VF-XF pretul argintului plus un 10-25%. Acum 3-4 ani erau 9-10 euro bucata la tirgurile europene mari. Argintul s-a scumpit mult in ultimii ani (ca si aurul de altfel), asa ca a crescut corespunzator si pretul monedelor. Nu e cazul pieselor mai scumpe, de 5 lei, leva, drahme, franci elvetieni, in general cele din tari cu populatie mica, si deci tiraje "normale" mici. Belgia din tarile mici face exceptie, piesele de 5 franci belgieni sint ieftine datorita tirajelor mari.
-
george_s321

Conteaza mult si oferta care poate fi fluctuanta.De exemplu pretul la 1 leu 1873,1874,1881,1884 va scadea mult in perioada urmatoare datorita unei mici invazii de monede,e drept calitate slaba spre medie nu monede AUNC. Intrand pe piata cateva sute de monede e normal ca pretul sa scada la monedele din acesti ani.
-
atlantic3009