Apoi am cintarit moneda, i-am verificat sunetul si am privit-o cu cea mai puternica lupa care o am.
Are 13,32grame (catalogul zice 13,57). Suna la fel cu alte monede din argint de calibrul ei. Reversul e (cu toata indulgenta mea...) dizgratios: patina neagra presarata cu puncte minuscule. Impresia data de culoarea reversului e de fals din aliaj de cositor. Aversul are o patina solida neagra. Pare ok pina in cele mai mici detalii ale desenului. Muchie zimtata.
Plecind de la ideea unui fals i-am postat imaginile pe coinpeople, dar nimeni nu si-a exprimat parerea. Imaginile cu falsuri de pe net la acest tip de moneda sint diferite fata de moneda mea: rudimentare, cu 3 din milesim altfel desenat, si descrierile supn toate ca e vorba de diferente de ordinul gramelor la greutate, ba fiind chiar magnetice.
I-am verificat densitatea si a iesit 10,33g/cm3, ceea ce corespunde pina la ultima zecimala unui titlu de argint 900. Problema e ca in catalog metalul e trecut a fi cu titlul 800.
Asa ca am o dilema... Daca e un fals modern, la cit e de bine realizata, de ce au gresit falsificatorii atit de grosolan cu titlul metalului. Iar daca e fals de epoca, de ce ar fi pus cineva intr-un fals un metal cu titlu superior originalului? Si inferior monedelor britanice contemporane (care au titlul sterling, de 925)?
In fine, cred ca o sa risc 50 dolari si o sa o trimit la NGC la vara.