2 bani 1881

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

stefan vasilita

2 bani 1881

Mesaj de stefan vasilita »

am si eu o curiozitate. de ce 2 bani 1881 e asa rara-cu toate ca are un tiraj de 1,2 milioane bucati iar un 2 bani 1879 in 0.5 milionae e mai usor de gasit? au fost cumva retrase rapid din circulatie?
banivechi

Mesaj de banivechi »

Foarte buna intrebare! Si e valabila si pentru 20 bani 1900, 20 lei Hora (cu litere), 100 lei 1932 Paris - tiraje teoretic mari si foarte mari, dar monede rare- si 500 lei 1941 - tiraj sub 1.000.000 dar monede gramada pe piata.
vasil

Mesaj de vasil »

Imi inchipui ca pentru monedele mai vechi, banca nationala facea periodic retrageri pe piata ale monedelor si le trimitea la topit. Datorita haosului de dupa razboi, cele scoase in perioada 1940-1945 au avut deficiente de colectare sau populatia le-a pastrat datorita continutului de material pretios (argint) si fricii de inflatie, ceea ce explica frecventa lor mai mare.

Eu inca nu am idee de intervalele de timp in care moneda romaneasca circula efectiv. De exemplu stiu ca 1 leu 1881 de ex a aparut in 1881, nu? Dar cand a iesit din circulatie? La stabilizare dupa razboi, erau in circulatie toate monedele emise in anii precedenti? Erau inca valabili sa zicem 5 lei 1881 Domn? sau banii mai vechi din 67-70? Sau o noua emisie anula toate monedele dinainte? Mi-ar place eventual un tabel cu anii de circulatie efectiva pentru toate monedele.
florin232

Mesaj de florin232 »

Multe din tirajele BNR nu erau reale nici pe vremea aceea. Ma refer aici la faptul ca 2 bani 1881 are un tiraj de 1250000 dc nu ma insel, insa in circulatie s-au pus efectiv mult mai putine, din care de-a lungul timpului s-au tot retras datorita slabei calitati a materialului ce le facea sa oxideze si sa corodeze foarte repede. Prima moneda de cupru batuta bine de noi a fost 2 bani 1900 si care avand un tiraj de ordinul milioanelor a exclus de pe piata vechile piese de 2 bani din seria 1879-1881, chiar si 1882. la argint este valabil ceea ce a spus Vasil. Legat cel putin de piesele din 1873-1876, acestea au fost printre cele mai sacrificate monede atunci cand se facea o noua emisiune monetara. Se toceau foarte repede si din aceasta cauza era si necesar sa se inlocuiasca pe cat posibil la fel de repede si in plus nu erau nici cine stie ce iubite in epoca datorita lipsei unei efigii. Asta este si unul din motivele pt care 1 leu 1876 este foarte rara (tiraj ce nu corespunde cu cel declarat si retragere rapida de pe piata).
In schimb la hore problema sta mult mai simplu. Carol al II lea a venit in tara pe 8 iunie 1930 si era logic ca in timpul domniei sale sa nu circule alta moneda decat cea cu efigia lui. Este de asemenea foarte posibil ca tirajul propus pt horele cu litere sa nu fi apucat sa fie atins si astfel sa le faca si mai rare.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

bun ar fi tabelul cu anii de circulatie efectiva, poate reusim sa-l incropim din diverse informatii...
de exemplu am gasit un lucru (cam nebulos, ce-i drept): legea din 1889 prevazand ca unitate monetara leul aur, au ramas in circulatie monede de argint de 50 bani, 1 si 2 lei in valoare de 32 de milioane lei si monede de argint de 5 lei in valoare de 7 milioane (deci 1400000 de piese)....
stefan vasilita

spre exeplu monedele din 1901 au fost emise folosindu-se argintul recuperat din monedele retrase din circulatie. poti sa faci un calcul de genul 80000 de monede de 5 lei1901= nr de piese emise 1880-1885 retrase. piesele de ae cand au fost retrase- cu emiterea celor de nichel?
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Moneda de 2 bani 1881 a fost partial retopita inainte de a se pune in circulatie deoarece la 10 mai 1881 tocmai se proclamase regatul, iar respectiva moneda are pe avers titulatura "domnul".
Intre timp din cele puse in circulatie s-au mai retras, s-au mai distrus etc.
Personal, nu cred sa mai existe acum mai mult de 1000-1500 exemplare.
stefan vasilita

regula se aplica si pentru alte monede din acelasi an-gen 5 lei domnul?
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Dupa frecventa cu care apar, nu as crede.
Probabil moneda de 2 bani exista masiv pe stocul monetariei la data de 10 mai 1881, in cantitati mari asa ca a fost simplu sa fie bagata la retopit.
Cele de argint se pare ca au fost puse in circulatie mai repede, probabil in primele luni ale anului si de aceea a fost mult mai greu sa fie retrase deoarece ajunsesera deja la populatie.
Simple supozitii dar alta explicatie nu prea vad.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

dar cum ramane cu piesele de argint emisiunea 1881 pana la urma? eu cred ca au ramas fara probleme in circulatie, avand in vedere ca urmatoarea emisiune (ma refer la 50 bani si 1 leu) a fost de abia in 1884....pur si simplu nu aveau cu ce sa fie inlocuite, mai putin cea de 5 lei
banivechi

Mesaj de banivechi »

O simpla problema de aritmetica: ce inseamna un milion de monede de 2 bani? 20.000 lei...
Pe cind un milion de monede de 5 lei e o suma de 250 ori mai mare, iar volumul monetar din acea perioada nu cred ca putea acoperi nici macar pe termen scurt o "gaura" de proportii pentru retragere si retopire a tuturor monedelor cu inscriptia "Domn". Plus costurile...
Referitor la perioada cit au fost in circulatie, din cite stiu si dupa razboi aveau inca putere circulatorie, dar doar teoretic, fiindca din cauza inflatiei valoarea metalului devenise cu mult superioara valorii faciale. Deja in anii 1917-1918 administratia militara germana de la Bucuresti oferea oficial un adagio de pina la 50% pe monedele din aur si argint (la aur chiar mai mult). Situatia precara economica a Romaniei in anii 1915-1918, din cauza enormelor cheltuieli militare, si apoi a pierderilor de teritoriu se poate deduce foarte simplu: tarile beligerante (Franta Germania, Austro-Ungaria) au avut in prima perioada a razboiului un virf de emisiune de monede marunte din argint - dupa parerea mea "praf in ochi" pentru populatie, pentru a nu-si pierde increderea in masiva emitere de bancnote, pe cind Romania nici macar o emisiune simbolica, din monede uzate retopite, nu si-a mai permis sa scoata dupa 1914.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Bogdan R scrie:Dupa frecventa cu care apar, nu as crede.
Probabil moneda de 2 bani exista masiv pe stocul monetariei la data de 10 mai 1881, in cantitati mari asa ca a fost simplu sa fie bagata la retopit.
Cele de argint se pare ca au fost puse in circulatie mai repede, probabil in primele luni ale anului si de aceea a fost mult mai greu sa fie retrase deoarece ajunsesera deja la populatie.
Simple supozitii dar alta explicatie nu prea vad.
A mai vazut cineva 2 bani 1881 "REGE"? Nu am vazut-o mentionata in literatura pana acum.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

vazand raritatea acestei monede (chiar cautam topicul acesta zilele trecute :D ) se mai gasesc pe piata sau... sunt doar vise pentru un colectionar care nu are aceasta moneda? eu unul urmaresc ebay si okazii de ceva timp dar nu am vazut nici una... mai apar pe piata ocazional?

pe noul site domnul test a incarcat o imagine a unei monede ( proba) de 2 bani 1881 "rege"
Hunter`

Mesaj de Hunter` »

ovidiu^ scrie:vazand raritatea acestei monede (chiar cautam topicul acesta zilele trecute :D ) se mai gasesc pe piata sau... sunt doar vise pentru un colectionar care nu are aceasta moneda? eu unul urmaresc ebay si okazii de ceva timp dar nu am vazut nici una... mai apar pe piata ocazional?

pe noul site domnul test a incarcat o imagine a unei monede ( proba) de 2 bani 1881 "rege"
Au fost de curand piese de 2 Bani 1881 la vanzare si pe okazii si pe e-bay. Este de ajuns sa dati o cautare pe google si le veti gasi.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Hunter` scrie:
ovidiu^ scrie:vazand raritatea acestei monede (chiar cautam topicul acesta zilele trecute :D ) se mai gasesc pe piata sau... sunt doar vise pentru un colectionar care nu are aceasta moneda? eu unul urmaresc ebay si okazii de ceva timp dar nu am vazut nici una... mai apar pe piata ocazional?

Au fost de curand piese de 2 Bani 1881 la vanzare si pe okazii si pe e-bay. Este de ajuns sa dati o cautare pe google si le veti gasi.
daca le-as fi gasit nu mai intrebam pe forum nu? daca le-ati gasit d-vs va rog sa imi dati link-ul. mie nu imi rezulta nimic din cautari
multumesc
Încuiat