Stampilele de pe bancnotele unguresti din Transilvania

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

NeKHBeT

Stampilele de pe bancnotele unguresti din Transilvania

Mesaj de NeKHBeT »

Imi poate explica careva ce sunt mai exact ele?
Fişiere ataşate
10coroane1915A_.JPG
10coroane1915A_.JPG (71.36 KiB) Vizualizat de 16122 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Dupa primul razboi mondial bancnotele austro-unguresti care circulau in Transilvania, Banat si Bucovina au fost stampilate cu "ROMANIA TIMBRU SPECIAL".
In Bucovina asta a inceput din 05.06.1919 iar bancnotele erau stampilate pe partea austriaca. In Transilvania si Banat au inceput din 03.07.1919 si au stampilat bancnotele pe partea ungureasca.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Prin Unirea din 1918, Romania sa marit cu peste 35% atat ca suprafata, cat si ca numar de locuitori. Dar masa monetara era destul de deficitara. In Ardeal, circulau in paralel 3 tipuri de monede (Leii romanesti, Leii emisi de Banca Generala Romana si Koroanele austriece). Pentru a inlocui monedele "neoficiale" sa recurs la stampilarea lor, dandule astfel dreptul de a circula in paralel cu leii romanesti o perioada determinata. Operatiunea de stampilare s-a desfasurat in perioada iunie - august 1919, iar bancnotele au avut putere circulatorie pana la 1 Sept. 1920.
Mai multe amanunte poti gasi in cartea "Sistemul banesc al leului - vol 2"
care are un capitol destul de amplu despre aceasta tranzitie.
NeKHBeT

Mesaj de NeKHBeT »

Multumesc pentru informatii! :D
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Dupa Unire Romania chiar s-a dublat: de la 137.903 km2 la 295.049 km2, iar populatia de la 7.8 mil. la 16 mil. Aceasta prin Unirea Basarabiei, Bucovinei, Banatului si Transilvaniei.
Nu am dorit sa para o lectie de istorie, ci doar informatia sa fie mai exacta.
Asi the wizard
*
*

Mesaj de Asi the wizard »

am mai gasit in revista "Colectionarul roman" ceva despre bancnotele stampilate care sunt foarte rare "cotate 5R"... ce presupun cotatiile de acest gen? sunt cutios. abia recent am inceput sa ma preocup de acest hobby :) numismatica
PRONUMISMATICA
Site Admin

am mai gasit in revista "Colectionarul roman" ceva despre bancnotele stampilate care sunt foarte rare "cotate 5R"... ce presupun cotatiile de acest gen?
Presupun ca va referiti la bancnotele Banca Generala Romana care au fot stampilate la Sibiu de autoritatile locale. Cotatia 5R pentru aceste bancnote apare in catalogul Kupa si inseamna ca se cunoaste doar cate un exemplar din fiecare dintre aceste bancnote, dar parerea mea este ca 5R era valabil cand a fost emis catalogul respectiv, acum as zice ca un 3R-4R ar fi mai aproape de realitate. Personal pana acum am vazut un singur exemplar, cel de 50 bani care apare in imaginea din articolul pe care l-am scris. In catalogul Kupa mai apare o imagine de foarte slaba calitate cu o bancnota de 1 leu BGR cu aceeasi stampila.
Asi the wizard
*
*

Mesaj de Asi the wizard »

multumesc. Inca ceva; nu stiu daca aici e cel mai potrivit loc sa intreb asta dar care sunt cele mai bune cataloage numismatice? am gasit pe undeva Krauser pt ca mi s-a spus ca sunt cele mai bune...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Depinde pentru ce va trebuie cataloagele.
Catalogul Krause pt. world coins este cel mai bun intr-adevar, chiar daca are si destule lacune.
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

Ca sa nu deschid alt topic, ce puteti sa-mi spuneti despre aceasta stampila, si inca ceva se merita cumparata bancnota,tinand cont de starea ei?
http://www.colectzii.ro/licitatii/25212 ... -1904.html va multumesc
Cunoscandu-ti istoria iti cunosti viata.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

PRONUMISMATICA
Site Admin

Aproape toate bancnotele austro-unguresti care sa gasesc pe piata cu stampila Fiume sunt falsuri, stampile aplicate recent. Sunt foarte greu de depistat, as zice aproape imposibil. Sursa lor: cativa baieti din Croatia si Serbia, care activeaza si pe ebay.
Mai era recent o bancnota pe okazii cu o stampila de Fiume (o stampila de alt tip, si mai rar), la care din cate tin minte s-a dat si linkul aici in forum. Vanzatorul era din Arad parca si cerea o suma impresionanta pentru o piesa la care existau toate sansele ca stampila sa nu fie originala.
Eu personal nu as risca sa cumpar asa ceva, decat eventual daca as gasi la pretul cat ar face bancnota fara stampila.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:Aproape toate bancnotele austro-unguresti care sa gasesc pe piata cu stampila Fiume sunt falsuri, stampile aplicate recent. Sunt foarte greu de depistat, as zice aproape imposibil. Sursa lor: cativa baieti din Croatia si Serbia, care activeaza si pe ebay.
Mai era recent o bancnota pe okazii cu o stampila de Fiume (o stampila de alt tip, si mai rar), la care din cate tin minte s-a dat si linkul aici in forum. Vanzatorul era din Arad parca si cerea o suma impresionanta pentru o piesa la care existau toate sansele ca stampila sa nu fie originala.
Eu personal nu as risca sa cumpar asa ceva, decat eventual daca as gasi la pretul cat ar face bancnota fara stampila.
Parerea ma este ca daca stampila este falsa, atunci bancnota nu mai face cat ar fi facut fara stampila, deoarece stampila falsa e in linii mari echivalenta unei mazgaleli care afecteaza o bancnota.
PRONUMISMATICA
Site Admin

andi_codescu scrie:Parerea ma este ca daca stampila este falsa, atunci bancnota nu mai face cat ar fi facut fara stampila, deoarece stampila falsa e in linii mari echivalenta unei mazgaleli care afecteaza o bancnota.
Daca as avea certitudinea ca stampila este intr-adevar falsa, atunci evident, ca nu m-ar interesa. Dar la acest tip de stampile este foarte greu de identificat un fals/original. Eu de ex. nu pot identifica un fals. Si mai sunt cateva tipuri de stampile, la care cam tot ce se gaseste pe piata sunt falsuri recente (de ex. cele PECS-BARANYA KOZTARSASAG). In ultimul timp au aparut mai multi colectionari interesati de kronen-uri stampilate, si asta i-am motivat pe niste baieti din fosta Yugoslavie sa-si faca niste stampile.

Dar asta nu e o noutate, au fost si cateva persoane din Ungaria care s-au ocupat de sportul asta deja cu mai multi ani in urma. Ce credeti, care e sursa majoritatii stampilelor romanesti "COMPANIE MITRALIOR" de pe coroane.

Am vazut chiar si o bancnota de 50 korona 1902 achizitionata de un sarb pe ebay si revanduta cu o stampila de Fiume, de acelasi sarb, cateva saptamani mai tarziu, tot pe ebay.

Daca nu ma insel era un indrumar in catalogul d-l Borna Barac despre cum se poate identifica un fals la stampilele de Fiume.
badin19

Mesaj de badin19 »

as ruga pe cei care au coroane cu mai multe stampile aplicate sa posteze niste imagini, iar referitor la coroanele cu stampila citta de fiume am vazut ieri pe ebay cam 10 de astfel de bancnote si unele cu preturi infime de 7, 8 euro sau dolari :wink:
Divide et impera
Scrie răspuns