bancnotele emise de Armata Rosie in romania/ungaria
bancnotele emise de Armata Rosie in romania/ungaria
am vazuzt ca bancnotele emise de CAR in Ungaria sunt destul de comune si destul de ieftine. de ce este asa mare diferenta intre cele din Romania si Ungaria?
Divide et impera
Fiindca in Ungaria ocupata de Armata Rosie dupa lupte care au distrus infrasreuctura tarii a urmat o inflatie extrema (pina nu de mult a fost recordul de zerouri pe bancnote). Asa ca rusii au emis o moneda pentru uz propriu (ma rog: bancnote) careia i-au impus un curs fortat si au folosit-o pina dupa inflatie. In Romania bancnotele CAR au circulat de fapt pina in februarie 1945 (6 luni).
Cele mai rare sunt la noi 
In Romania s-a platit la retragere de 3 sau 4 ori pretul pentru valoarea nominala, va dati seama pentru 500 lei taranul a primit 1500 sau 2000 lei.
In Romania s-a platit la retragere de 3 sau 4 ori pretul pentru valoarea nominala, va dati seama pentru 500 lei taranul a primit 1500 sau 2000 lei.
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
*
*
Dar el primise acei 500 lei CAR pentru produse care valorau cel putin 2500 lei BNR. (Raportul impus de sovietici a fost de 5 : 1.)andreka scrie:
Nu va temeti ca s-a imbogatit romanul. Tot in pierdere a iesit.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cred ca o sa le procur mai degraba pe cele unguresti..asa de chestie,sa le am, chiar daca nu fac ungaria.
Le am din Ro pe cea de 5 si 10 in stare G+.
Le am din Ro pe cea de 5 si 10 in stare G+.
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
*
*
*
dar cele emise de germani în primul război mondial au fost emise şi în alte ţări precum cele de ruşi?
un link cu toate bancnotele de ocupaţie sovietică
http://www.atsnotes.com/catalog/topic/r ... ation.html
Divide et impera
-
cristoph
Cred ca este o diferenta majora intre cele emise de germani si cele emise de rusi. Germania a avut sub ocupatie aproape 4 ani multe tari din Europa. Probabil tocmai pentru acest lucru au fost inlocuite vechile bancnote cu altele noi.
As da ca exemple emisiunea din 1942 din Ucraina ( bancnote in rusa si germana ) si pot sa trec si cele romanesti pentru Transnistria. Emisiunile de bancnote pentru Bohemia si Moravia. Grecia, Iugoslavia si Albania care erau sub ocupatia trupelor germane si italiene. Si poate daca nu are chiar acelasi status as introduce si Croatia si Slovacia.
Pe langa acestea exista bancnotele germane emise pentru armata, chiar a fost un topic mai vechi pe forum, deschis de un coleg de al nostru care colectiona asa ceva. Am gasit si linkul: http://transylvanian-numismatics.com/ph ... highlight=
Eu m-am referit la emisiunile din WW II, acum am observat ca intrebarea dumneavoastra se referea la primul razboi.
As da ca exemple emisiunea din 1942 din Ucraina ( bancnote in rusa si germana ) si pot sa trec si cele romanesti pentru Transnistria. Emisiunile de bancnote pentru Bohemia si Moravia. Grecia, Iugoslavia si Albania care erau sub ocupatia trupelor germane si italiene. Si poate daca nu are chiar acelasi status as introduce si Croatia si Slovacia.
Pe langa acestea exista bancnotele germane emise pentru armata, chiar a fost un topic mai vechi pe forum, deschis de un coleg de al nostru care colectiona asa ceva. Am gasit si linkul: http://transylvanian-numismatics.com/ph ... highlight=
Eu m-am referit la emisiunile din WW II, acum am observat ca intrebarea dumneavoastra se referea la primul razboi.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
cea de 50 lei nu prea isi avea rostul, era cea de 20 lei.andreka scrie:Oare de ce nu au iesit si bancnotele cu valorile 1, 2 si 50 lei in Romania?
dacă ne uităm un pic în urmă observăm că aproape de fiecare dată când a fost emisă bancnota de 20 lei nu a fost emisă şi cea de 50 lei. (Carol I 1881-1914, Regele Mihai 1947-1948 sub guvern comunist, RPR 1948-1952, RPR 1952-1966(deşi a fost de 25 lei), bancnotele BGR). un alt exemplu ar fi: consideraţi că o bancnota de 20 lei, acum în momentul de faţă, în 2009 îşî are rostul avănd în vedere că este cea de 10 şi 50 lei? Eu unul nu îi văd rostul.
Divide et impera