Stampilă pompieri Slatina
Stampilă pompieri Slatina
Am intrat in posesia unei bancnote de 10 coroane 1915 care are aplicată pe partea germană o ștampilă rotundă având în centru stema României și pe care nu pot distinge decât ”SECȚIA POMPIERI [...] URB SLATINA", precum și o parafă ”LIBRĂRIA ROMÂNĂ SLATINA”. Poate cineva să mă lămurească la care dintre Slatine se face referire, pentru că nu văd de ce ar fi circulat această bancnotă în Slatina oltenească. Vă mulțumesc anticipat.
- Fişiere ataşate
-
- DSCF0109.JPG (363.64 KiB) Vizualizat de 8733 ori
-
paul_aramis

Scuzati, domnu' Paul. Știți, la noi, la școala ajutătoare nu se făcea istorie. N-am știut că marțienii au ocupat Slatina în 1916 ca să ia tot prazul de care aveau nevoie pentru navele lor cu reactori pe bază de hamsteri. Acuș aflai asta de pe Wikipedia.
În altă ordine de idei: din câte mai știm și noi, de regulă, forțele de ocupație nu folosesc în teritoriile ocupate banii țării lor, ci emit bani de ocupație sau își supratipăresc bancnote pentru uzul exclusiv în zona ocupată. O fac nu din grijă pentru cei ocupați, ci ca să nu impieteze asupra masei monetare de acasă de la ei. Așa cum nu au circulat mărci germane -ci lei BGR-, leva bulgărești ori piaștri și lire turcești pe teritoriile ocupate în primul război mondial, - deci, repet, ocupate, nu anexate - așa nu au circulat nici coroanele austro-ungare, nefiind nevoie ca statul român ori diferite autorități locale să ștampileze masa monetară alogenă în perioada de după război. Ștampilele au fost aplicate pe bancnotele austro-ungare în zonele care făcuseră parte din Monarhia Dualistă până în 1918-19. De aici nedumerirea mea.
Oricum, este remarcabil să te scoli duminică la ora 5:44 ca să dai un comentariu ”isteț” pe un forum pe care îl credeam serios. À bon entendeur, salut!
În altă ordine de idei: din câte mai știm și noi, de regulă, forțele de ocupație nu folosesc în teritoriile ocupate banii țării lor, ci emit bani de ocupație sau își supratipăresc bancnote pentru uzul exclusiv în zona ocupată. O fac nu din grijă pentru cei ocupați, ci ca să nu impieteze asupra masei monetare de acasă de la ei. Așa cum nu au circulat mărci germane -ci lei BGR-, leva bulgărești ori piaștri și lire turcești pe teritoriile ocupate în primul război mondial, - deci, repet, ocupate, nu anexate - așa nu au circulat nici coroanele austro-ungare, nefiind nevoie ca statul român ori diferite autorități locale să ștampileze masa monetară alogenă în perioada de după război. Ștampilele au fost aplicate pe bancnotele austro-ungare în zonele care făcuseră parte din Monarhia Dualistă până în 1918-19. De aici nedumerirea mea.
Oricum, este remarcabil să te scoli duminică la ora 5:44 ca să dai un comentariu ”isteț” pe un forum pe care îl credeam serios. À bon entendeur, salut!
-
paul_aramis

păi vezi coane alecule, cât trăiești înveți. mă bucur că putui să-ți fiu de folos.
acuma, în altă ordine de idei, vezi dumneata dragă domnule, s-or fi emițând ei bani de ocupație, da' ce te faci când Fritz vrea numaidecât un rând de șnaps și o tură cu Mărioara și el n-are-n tureatcă decât bani buni și nu făcături, plătește și cu de astea. mai ales că nu i-a interzis nimeni să o facă.
ori credeți că dacă un soldat ar fi vrut să plătească (la vremea aia) ceva cu o liră turcească de aur, vânzătorul i-ar fi spus "Nu, vă rog frumos domnu' soldat, noi nu acceptăm decât lei BGR, vă rog frumos"
în ailaltă ordine de idei, domnia voastră v-ați exprimat angoasa asupra circulației respectivei bancnote pe teritoriul României nu asupra ștampilei.
asupra acestui aspect putem să discutăm până joi și mai apoi.
și ca să vă risipesc orice urmă de îngrijorare, la ora aia mă duceam și nu veneam de la somn. vă las pe dumneavoastră să dezlegați misterul.
acuma, în altă ordine de idei, vezi dumneata dragă domnule, s-or fi emițând ei bani de ocupație, da' ce te faci când Fritz vrea numaidecât un rând de șnaps și o tură cu Mărioara și el n-are-n tureatcă decât bani buni și nu făcături, plătește și cu de astea. mai ales că nu i-a interzis nimeni să o facă.
ori credeți că dacă un soldat ar fi vrut să plătească (la vremea aia) ceva cu o liră turcească de aur, vânzătorul i-ar fi spus "Nu, vă rog frumos domnu' soldat, noi nu acceptăm decât lei BGR, vă rog frumos"
în ailaltă ordine de idei, domnia voastră v-ați exprimat angoasa asupra circulației respectivei bancnote pe teritoriul României nu asupra ștampilei.
asupra acestui aspect putem să discutăm până joi și mai apoi.
și ca să vă risipesc orice urmă de îngrijorare, la ora aia mă duceam și nu veneam de la somn. vă las pe dumneavoastră să dezlegați misterul.
Dupa stema si legenda de pe stampila nu poate fi vorba decat de comuna urbana ( orasul ) Slatina din regat.
Cate orase Slatina erau la 1918-1921 ?
Probabil doar actualul municipiu Slatina, jud. Olt.
Ramane doar intrebarea cand s-a aplicat stampila.
A doua stampila cu "Libraria romana Slatina" ar putea insemna ca bancnota a facut parte din colectia vreunui librar.
In mod normal bancnota ar fi trebuit stampilata cu stampila speciala "Romania Timbru Special" in vederea preschimbarii dar ....
Cate orase Slatina erau la 1918-1921 ?
Probabil doar actualul municipiu Slatina, jud. Olt.
Ramane doar intrebarea cand s-a aplicat stampila.
A doua stampila cu "Libraria romana Slatina" ar putea insemna ca bancnota a facut parte din colectia vreunui librar.
In mod normal bancnota ar fi trebuit stampilata cu stampila speciala "Romania Timbru Special" in vederea preschimbarii dar ....
Buna seara, nu vreau sa fiu off-topic, dar domnule Sorin, puteti sa ne dati mai multe detalii despre bancnotele cu stampila "Romania Timbru Special", am si eu o astfel de bancnota in colectie si sunt curios sa aflu mai multe informatii.Multumesc anticipat si scuze de off-topic. Cu stima, Vlad !
IN FIDE SALUS
S-a mai discutat pe forum si gasiti cate ceva aici :
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... stampilate
Mai dati o cautare pe forum dupa "stampilate" sau "timbru special"
Mai incercati Google : bancnote stampilate, unificarea monetara, etc.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... stampilate
Mai dati o cautare pe forum dupa "stampilate" sau "timbru special"
Mai incercati Google : bancnote stampilate, unificarea monetara, etc.
Re: Stampilă pompieri Slatina
e de vanzare? m-ar interesa fiind pompierAlek scrie:Am intrat in posesia unei bancnote de 10 coroane 1915 care are aplicată pe partea germană o ștampilă rotundă având în centru stema României și pe care nu pot distinge decât ”SECȚIA POMPIERI [...] URB SLATINA", precum și o parafă ”LIBRĂRIA ROMÂNĂ SLATINA”. Poate cineva să mă lămurească la care dintre Slatine se face referire, pentru că nu văd de ce ar fi circulat această bancnotă în Slatina oltenească. Vă mulțumesc anticipat.
Divide et impera
Dat fiind gradul scazut de alfabetizare in acea perioada, nu e de mirare ca au aparut bancnote cu stampile "exotice". Baba ce vindea gaina la piata stia doar ca bancnota austriaca trebuie sa aibe o stampila cu stema Regatului in centru. Ca nu scria pe ea "Timbru Special" ci "Tulumba 2 Pompieri" sau "Asociatia Orbilor Muzicanti", nu mai era problema ei...