Argumentati, va rog!Timis scrie: --se exclude cresterea pretului prin aplicarea perforatiei SPECIMEN
Întrebări bancnote româneşti
banivechi scrie:Argumentati, va rog!Timis scrie: --se exclude cresterea pretului prin aplicarea perforatiei SPECIMEN
Daca bancnotele aveau serie 0000 si intruneau conditiile de SPECIMEN , aplicarea perforatiei SPECIMEN , ar fi dat o nota aparte fata de stampilarea clasica SPECIMEN
,ori aici avem cu totul altceva.....
Ce ma intriga este faptul ca apar pe emisiunea din 25 iunie 1947 ,serii diferite ,iar pozitia perforatiei pe ambele bancnote este in acelasi loc
Daca se gaseste consemnat ca la imprimeria din Cehoslovacia pentru fiecare serie se scoteau cateva probe ,,martor" si se imprina( mecanic prin perforare ) cuvantul SPECIMEN ,dupa care se dadea bun de imprimat ptr intrega serie.... lucrurile se pot schimba.
Aceasta informatie venita de la un vechi colectionar ,o pun la tolba cu povesti nefiind dupa mine decat folclor (in lipsa unor consemnari de arhiva /literatura de specialitate)
Timis scrie:Daca bancnotele aveau serie 0000 si intruneau conditiile de SPECIMEN , aplicarea perforatiei SPECIMEN , ar fi dat o nota aparte fata de stampilarea clasica SPECIMEN
E fara sens. Daca Dv. aveti o moneda proof are rost sa ii aplicati acasa un poanson "PROOF"?
Perforatia aia e aplicata probabil de cineva care a vrut sa traga o teapa unor cumparatori neavizati. E ca si stampilele alea cu nu-stiu-ce regiment SS aplicate pe bancnotele de 5000 lei emise dupa septembrie 1944
Credeti ca la talcioc, sau chiar la un tirg numismatic e greu sa gasesti un cumparator la asa ceva, poate nu neaparat la pret de specimen, dar macar la dublul valorii reale a bancnotelor?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Lasand la o parte faptul ca inca nu am vazut la nicio emisiune de bancnota doua tipuri de specmene si faptul ca nici literatura nu mentioneaza existenta specimenelor perforate la emisiunile din 1947, piesa aflata in discutie aici imi aduce aminte de "specimenele" (MINTA) perforate unguresti. Toate se vand "fara garantie" in Ungaria, deci cam toti stiu ce-i cu ele. Cine colectioneaza bancnote unguresti stie despre ce vorbesc.
Din cate stiu, bancnotele de 100 lei iunie 1947 au fost tiparite la Praga, iar Banca Cehoslovaca avea obiceiul sa perforeze cu SPECIMEN astfel de piese.
Unele sunt pentru colectionari, dar incepand din 1946 perforatia SPECIMEN e rezervata pentru specimene de banca (arhiva, uz intern, banci, cataloage de prezentare etc), in timp ce S si "trei gauri" erau pentru colectionari.
Cred ca numai prin compararea unor bancnote cehoslovace de atunci cu piesa de 100 lei poate demonstra ca aceste perforatii sunt facute in ambele cazuri cu aceeasi masina.
Eu pot oferi cateva piese cehoslovace din colectie ca material de studiu.
Tot Cehoslovacia foloseste tipuri de "specimene" de banca anulate in mod diferit, in functie de tipul si perioada bancnotei.
Unele sunt pentru colectionari, dar incepand din 1946 perforatia SPECIMEN e rezervata pentru specimene de banca (arhiva, uz intern, banci, cataloage de prezentare etc), in timp ce S si "trei gauri" erau pentru colectionari.
Cred ca numai prin compararea unor bancnote cehoslovace de atunci cu piesa de 100 lei poate demonstra ca aceste perforatii sunt facute in ambele cazuri cu aceeasi masina.
Tot Cehoslovacia foloseste tipuri de "specimene" de banca anulate in mod diferit, in functie de tipul si perioada bancnotei.
Am exclus din start ca este vorba de specimen si am argumentat in postarile precedentebanivechi scrie:Timis scrie:Daca bancnotele aveau serie 0000 si intruneau conditiile de SPECIMEN , aplicarea perforatiei SPECIMEN , ar fi dat o nota aparte fata de stampilarea clasica SPECIMEN
E fara sens. Daca Dv. aveti o moneda proof are rost sa ii aplicati acasa un poanson "PROOF"?
[b]Perforatia aia e aplicata probabil de cineva care a vrut sa traga o teapa unor cumparatori neavizati. E ca si stampilele alea cu nu-stiu-ce regiment SS aplicate pe bancnotele de 5000 lei emise dupa septembrie 1944
Credeti ca la talcioc, sau chiar la un tirg numismatic e greu sa gasesti un cumparator la asa ceva, poate nu neaparat la pret de specimen, dar macar la dublul valorii reale a bancnotelor?
Postarea am facut-o nu pentru a da o valoare piesei in cauza ci pentru o reala dezbatere pe argumente pro si contra ,informatii de arhiva ,informatii de la vechi colectionari de bancnote romanesti etc. intrucat este a treia piesa pe care o intalnesc (doua pe viu si una pe forum) si toate trei piesele sant din emisiunea 25 iunie 1947,serii diferite .acelasi loc de imprimare a cuvantului SPECIMEN s bineanteles conditie UNC
1 Daca priviti cu atentie poza/scanurile celor doua bancnote o sa vedeti ca NU sant perforate pe masa in bucatarie ci sant profesional cu-n utilaj special
2 Persoana respectiva trebuie sa fie avut mintea foarte odihnita sa perforeze bancote necirculate ,bancnote din 25 iunie care in stare de UNC au preturi destul de mari si sant greu de gasit,iar prin perforare nu a facut decat sa-si blocheze ,,investitia"asteptand un ,,gansac"..neavizat
Aveti un mesaj pmbach08 scrie:Din cate stiu, bancnotele de 100 lei iunie 1947 au fost tiparite la Praga, iar Banca Cehoslovaca avea obiceiul sa perforeze cu SPECIMEN astfel de piese.
Eu am vazut nu de mult un vin destul de ieftin cu eticheta cu inscris prin perforare. Probabil oricine lucreaza la o tipografie mai de doamne-ajuta are posibilitatea de a perfora astfel niste hirtie.Timis scrie: sant profesional cu-n utilaj special
2 Persoana respectiva trebuie sa fie avut mintea foarte odihnita sa perforeze bancote necirculate ,bancnote din 25 iunie care in stare de UNC au preturi destul de mari si sant greu de gasit,iar prin perforare nu a facut decat sa-si blocheze ,,investitia"asteptand un ,,gansac"..neavizat
Sa zicem ca un dealer de bancnote are 4-5 bucati 100 lei 25 iunie necirculate. Se chinuie un timp sa le vinda la un pret mare si nu reuseste. La un moment dat aude ca un colectionar oarecare cauta specimene si ofera preturi bune. Si poate se intimpla ca dealerul sa aibe posibilitatea de a fabrica perforatiile similare altor specimene. Le face, ca doar e dealer, nu colectionar cu simtul raspunderii. Tot asa, daca observa ca exista piata pentru bancnote cu stampila SS face si din alea, ca nu il doare mina sa puna o stampila (pe care orice atelier de stampile o face cu 5 -10 euro).
Exista oameni care fac asemenea lucruri, hai sa nu fim naivi!
Iar argumentul Dv ca un om intreg la cap nu ar distruge niste bancnote rarute cu o perforare pentru un cistig indoielnic este subiectiv. Eu am avut cu vreo 25 ani in urma un 1000 lei 25 iunie 1947 necirculata care avea un X mare cu creion chimic peste stema regala. De monede rare si foarte rare distruse prin agatare nu mai vorbesc. Niciodata nu stii care e gradul de educatie al celui care face asa ceva sau care-i sint intentiile. Am vazut tigan aprinzind tigara cu bancnota de 1000 DM. Pe piata apar falsuri la monede fara valoare. 5 bani 1966. Si-ar risca cineva normal la cap libertatea pentru asa ceva (la 5 bani 1966 fals de epoca ma refer...)? Nu, si totusi uite ca exista oameni care au facut-o.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
"Stimaţi colegi,
Mi s-a atras atenţia la discuţia care s-a dus aici in ianuarie 2011 privind perforaţia SPECIMEN la 100 lei iunie 1947. Sceptici erau de pǎrere ca asemenea exemplare sunt falsuri.
Eu mǎ ocup de bancnote româneşti de mult, am scris şi un catalog precum şi o publicaţie Bancnotele României în cursul timpului pentru colecţionari cehi. În arhivele bǎncii şi ale imprimeriei la Praga am cǎutat documente privitoare la producţia bancnotei 100 lei 1947. Citez din textul articolului meu care urmeazǎ sǎ apare la Buletinul SNR“
„Bancnote străine imprimate la imprimeria din Praga nu au fost vândute colecţionarilor. Exemplarele perforate ( cu SPECIMEN) au servit numai pentru documentarea internă a băncii, nefiind comercializate, însă în colecţii particulare au mai ajuns câteva exemplare printre care şi specimenul 100 lei 25 iunie 1947 cu serie I.1 din colecţia autorului. Documentele nu menţionează ca partea cehoslovacă să fi livrat specimene cu seria 000000, cu data 25 iunie 1947, acestea putând fi produse la Bucureşti ca şi specimenele emisiunii 5 decembrie 1947, cu seriile B.7, C.7, D.7 şi F.7, eventual şi A. şi E.7 şi altele, cu seria 000000 şi cu supratipar roşu“.
Am cerut acuma amândouâ arhive sǎ dea afirmaţia clarǎ privitoare la acest caz.
Zdenek Kutina, Praga"
Aldorus scrie:"Stimaţi colegi,
Mi s-a atras atenţia la discuţia care s-a dus aici in ianuarie 2011 privind perforaţia SPECIMEN la 100 lei iunie 1947. Sceptici erau de pǎrere ca asemenea exemplare sunt falsuri.
Eu mǎ ocup de bancnote româneşti de mult, am scris şi un catalog precum şi o publicaţie Bancnotele României în cursul timpului pentru colecţionari cehi. În arhivele bǎncii şi ale imprimeriei la Praga am cǎutat documente privitoare la producţia bancnotei 100 lei 1947. Citez din textul articolului meu care urmeazǎ sǎ apare la Buletinul SNR“
„Bancnote străine imprimate la imprimeria din Praga nu au fost vândute colecţionarilor. Exemplarele perforate ( cu SPECIMEN) au servit numai pentru documentarea internă a băncii, nefiind comercializate, însă în colecţii particulare au mai ajuns câteva exemplare printre care şi specimenul 100 lei 25 iunie 1947 cu serie I.1 din colecţia autorului. Documentele nu menţionează ca partea cehoslovacă să fi livrat specimene cu seria 000000, cu data 25 iunie 1947, acestea putând fi produse la Bucureşti ca şi specimenele emisiunii 5 decembrie 1947, cu seriile B.7, C.7, D.7 şi F.7, eventual şi A. şi E.7 şi altele, cu seria 000000 şi cu supratipar roşu“.
Am cerut acuma amândouâ arhive sǎ dea afirmaţia clarǎ privitoare la acest caz.
Zdenek Kutina, Praga"
Sa inteleg ca bancnota postata de mine cu serie I1 , nu provine din lotul dealerului care s-a ,,jucat" perforand cuvantul SPECIMEN ?