Bancnote cu valori nominale maxime...
- GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL

-
KLARK
20 Dolari canadieni
Va rog sa ma scuzati! Am fost sfatuit sa postez mesajul pe topicul asta... Vroiam sa propun un subiect despre bancotele cu valoare mare (nu cea mai mare) gen: 20 dolari, 50 dolari, 50 euro...
Ma intreb cati colectionari au astfel de bancnote in colectie...
Ma intreb cati colectionari au astfel de bancnote in colectie...
Ultima oară modificat 04 Noi 2009, 22:00 de către KLARK, modificat 1 dată în total.
Domnule KLARK, inainte de a mai posta de dragul de a o face, cititi la ce se refera un topic:
http://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_ ... ian_dollar
In consecinta nu va incadrati in nici un fel pe subiect - nici bancnota nu este scoasa din uz si nici cea mai mare valoare nominala din cele existente in acea perioada nu este ...GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:Acest topic isi propune sa popularizeze bancnotele straine si romanesti, scoase din circulatie, detinute de diversi colectionari si care aveau valori nominale maxime pentru tarile si epocile in care circulau.
http://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_ ... ian_dollar

Mai adaug doua bancnote, din propria colectie care aveau valoare nominala maxima in tarile lor de emisiune in acele perioade cand au fost emise.
Este vorba de bancnota de 1 miliard Pengo din 18 martie 1946 (au fost emise bancnote de 1 miliard de pengo, in 2 culori ).
Si bancnota de 50 miliarde de dinari emisa in anul 1993 de catre Republica Srpska aparand in catalogul World Paper Money la Croatia.
Bancnote de dinari emise in anul 1993, de catre Republica Srpska apar si la Bosnia & Herzegovina, dar valoarea maxima este de 10 miliarde de dinari.
Este vorba de bancnota de 1 miliard Pengo din 18 martie 1946 (au fost emise bancnote de 1 miliard de pengo, in 2 culori ).
Si bancnota de 50 miliarde de dinari emisa in anul 1993 de catre Republica Srpska aparand in catalogul World Paper Money la Croatia.
Bancnote de dinari emise in anul 1993, de catre Republica Srpska apar si la Bosnia & Herzegovina, dar valoarea maxima este de 10 miliarde de dinari.
- Fişiere ataşate
-
- SANY0907.JPG (25.61 KiB) Vizualizat de 12201 ori
-
- SANY0908.JPG (21.45 KiB) Vizualizat de 12201 ori
-
- SANY1031.JPG (78.05 KiB) Vizualizat de 12201 ori
-
- SANY1033.JPG (86.6 KiB) Vizualizat de 12201 ori
-
cristoph
Sunt doua "tari" diferite, nu ar trebui sa mai faceti confuzie intre ele.GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie: Si bancnota de 50 miliarde de dinari emisa in anul 1993 de catre Republica Srpska aparand in catalogul World Paper Money la Croatia.
cristoph scrie:... la Bosnia si Herzegovina exista Republica Srpska (sarbeasca) Bosnia si Herzegovina si apoi doar Republica Srpska. Bancnote emise in Banja Luka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Republika_Srpska
La Croatia veti gasi Republika Srpska Krajina. Bancnote emise in Knin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_o ... an_Krajina
- PRONUMISMATICA
- Site Admin

Eu nu fac nici o confuzie.
1) Referitor la bancnota de 1 miliard Pengo din 1946, in catalogul World Paper Money, editia a 9 a, cu bancnote emise intre 1368-1960,
- la pozitia 125 apare emisiunea din 18 martie 1946 la care mesajul, este urmatorul, citez:"1 miliard Pengo, 18.3.1946 Violet on lt. orange unpt. Portr. woman at r. Like 131"
- la pozitia 131 apare emisiunea din 3 iunie 1946 la care mesajul, este urmatorul, citez :"1 miliard Pengo, 3.6.1946. Blue. Like 125"
Concluzie : in anul 1946 au fost doua, 2 emisiuni, in 18 martie si 3 iunie,
avand culori diferite asa cum am scris.
2) Pentru Cristoph, chiar tu ai scris in articolul meu din aceasta saptamina ca sunt cele 2 variante cu Bosnia si cu Croatia iar :
- in catalogul World Paper Money Republika Srpska apare si la Bosnia si la Croatia, ASA CUM SI TU AI SCRIS,
- daca vei cauta intr-un motor de cautare si din el vei ajunge in wikipedia acolo scrie ca este parte a Bosniei dar in catalogul World Paper Money bancnota de 50 miliarde apare la Croatia.Verifica si tu.
Verificati sa vedeti ca am scris corect si nu scriu doar ca sa am cat mai multe mesaje trimise.
1) Referitor la bancnota de 1 miliard Pengo din 1946, in catalogul World Paper Money, editia a 9 a, cu bancnote emise intre 1368-1960,
- la pozitia 125 apare emisiunea din 18 martie 1946 la care mesajul, este urmatorul, citez:"1 miliard Pengo, 18.3.1946 Violet on lt. orange unpt. Portr. woman at r. Like 131"
- la pozitia 131 apare emisiunea din 3 iunie 1946 la care mesajul, este urmatorul, citez :"1 miliard Pengo, 3.6.1946. Blue. Like 125"
2) Pentru Cristoph, chiar tu ai scris in articolul meu din aceasta saptamina ca sunt cele 2 variante cu Bosnia si cu Croatia iar :
- in catalogul World Paper Money Republika Srpska apare si la Bosnia si la Croatia, ASA CUM SI TU AI SCRIS,
- daca vei cauta intr-un motor de cautare si din el vei ajunge in wikipedia acolo scrie ca este parte a Bosniei dar in catalogul World Paper Money bancnota de 50 miliarde apare la Croatia.Verifica si tu.
Verificati sa vedeti ca am scris corect si nu scriu doar ca sa am cat mai multe mesaje trimise.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Ofof...GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:Eu nu fac nici o confuzie.
-una din ele, prima, este 1 miliard pengo din 18.3.1946 (pozitia 125 in WPM)
-a doua este 1 miliard milpengo adica un miliard milion pengo (pozitia 131 WPM).
Deci cu totul alt nominal. Comprati pozele de ex. Este adevarat, ca la prima veder seamana, si doar culoarea pare diferita, dar daca va uitati putin mai atent, o sa vedeti si ca in loc de PENGO este scris MILPENGO. De fapt din cate tin minte prima din ele a circulat doar 2 luni, deci nici nu mai era in circulatie cand s-a emis 1 miliard milpengo (in 3.6.1946).
Si vedeti ca a existat si 1 miliard b-pengo (b.pengo = 1 milion milion pengo).
Cand s-a emis bancnota de 1 miliard milpengo, in iunie 1946, cu 1 miliard pengo ai mai fi putut cumpara de ex. doar o felie, sau doua de paine, deci, practic mai nimic.
-
cristoph
Intelegeti ce vreti dumneavoastra. Eu am dat linkuri clare, din care se poate intelege foarte bine ce am vrut sa spun.GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:
Sunt doua entitati diferite, cu conduceri diferite, ocupand teritorii diferite. Republica Srpska = Republica Sarbeasca, denumire aleasa pentru a indica faptul ca sunt teritorii care apartin sarbilor. Dupa cum am si specificat in topicul anterior bancnotele au fost emise in orase diferite si in tari diferite. Acum dumneavoastra puteti intelege ce doriti.
Am postat o poza cu diferentele specificate de mine. Din cate stiu eu cele doua erau egale cu dinarul din Iugoslavia ca valoare.
- Fişiere ataşate
-
- diferente.jpg (75.92 KiB) Vizualizat de 12126 ori
Ultima oară modificat 07 Noi 2009, 15:45 de către cristoph, modificat 1 dată în total.

- PRONUMISMATICA
- Site Admin

-
cristoph
Singura mea obiectie a fost la afirmatia dumneavoastra ca Republica Srpska are bancnote emise care pot fi gasite atat la Bosnia cat si la Croatia in WPM. Am vrut sa va corectez deoarece faceti o confuzie. Sper ca acum ati inteles ce am vrut sa explic aici si in topicul celalalt.GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:Cristoph,
Bancnota mea de 50 de miliarde dinari a fost emisa in Knin, Srpske Krajine.
Multumesc.

Domnule Administrator Aldor,
Aveti dreptate, bancnotele seamana intre ele ca si design si creeaza confuzii iar apoi am vazut a treia bancnota din 3.6.1946, verde, green 1 milliard B-Pengo.
Cei din Zimbabwe au avut de unde sa se inspire in emisiunile lor monetare.
Cristoph,
Am inteles perfect.
Multumesc.
Aveti dreptate, bancnotele seamana intre ele ca si design si creeaza confuzii iar apoi am vazut a treia bancnota din 3.6.1946, verde, green 1 milliard B-Pengo.
Cei din Zimbabwe au avut de unde sa se inspire in emisiunile lor monetare.
Cristoph,
Am inteles perfect.
Multumesc.