bancnote 1952

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Scrie răspuns
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

ZALMOXIS scrie:
berserkr scrie:Daca exista un raport despre masa monetara si procentele cupiurilor (si cele ale monedelor) s-ar putea deduce in mare un tiraj. Exista niste reguli in emiterea de moneda, dar nu stiu cu ce ajuta tirajul. Exista monede cu tiraj eronat anuntat (500 lei '41 de ex). Si azi se mai mira lumea ce frecvente sunt fata de cele 775.000 piese declarate :D Tot piata da pretul...
Nu aveti cum sa deduceti tirajul si pana la urma, exact cum spuneati si dvs. "piata da pretul" !Chiar daca ai sti tirajul, la un moment dat nu sti cate s-au scos din circulatie, cate au ramas, cate sunt in buna stare etc.
"dar nu stiu cu ce ajuta tirajul" am zis de fapt :D, iar metoda era o simpla sugestie. De fapt eu cred ca un tiraj - orientativ dupa cum am mai spus - poate fi totusi dedus in functie de raportarile Bancii Nationale referitoare la dversi indici. In fine, pentru mine nu-i important, eu sunt obisnuit cu tiraje necunoscute la romanele antice :) asa ca nu ma deranjaza sa nu stiu cate s-au emis.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Nu asta era intrebarea...
ZALMOXIS
**
**

Mesaj de ZALMOXIS »

Imi pare rau daca nu am inteles!!!
MENTE ET MALLEO
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

De ce este un asa mare secret cate monede de 1 leu 1992 au fost emise, sau cate de 1 ban 2006?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Poate proaspatul nostru coleg de forum nu va poate raspunde, sa nu presupunem ca reprezinta BNR pe acest forum :D si chiar daca ar reprezenta aceasta institutie probabil raspunsul ar fi tot cel oficial :D
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Banca Angliei si Banca Frantei au publicat pe site tirajul pentru fiecare moneda si fiecare an de emisiune .
Mai sunt si alte banci care practica acest sistem, Luxemburg de exemplu, daca mai caut si mai gasesc voi anunta.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

In cazul in care este un secret de stat cum poate cineva afirma intr-un catalog care a fost tirajul unei monede in perioada de dupa 1990?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

berserkr scrie:Poate proaspatul nostru coleg de forum nu va poate raspunde, sa nu presupunem ca reprezinta BNR pe acest forum :D si chiar daca ar reprezenta aceasta institutie probabil raspunsul ar fi tot cel oficial :D
Daca spunea omul ca lucreaza la o fabrica de confectii nu mai sarea lumea pe el cu intrebari in fel si chip.
Daca o putea , ne va scapa poate si cate o informatie picanta , sub acoperirea anonimatului desigur.
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

spe exemplu am vazut in revista nummus nr 1/1993 singurul care cred k a aparutdate pt monedele de 5 lei si 10 din 1991-1992.
tre sa vreific oricum
cezarika1
**
**

Mesaj de cezarika1 »

cezarika1 scrie:dar totusi de ce au fost emise doua serii? bancnotele au circulat in paralel sau unele au circulat mai intai si apoi au fost scoase din circulatie dupa emiterea celeilalte serii? seriile au fost emise odata si au intrat in circulatie la acelasi moment?
daca este cineva dintre dvs. care cunoaste aceste aspecte (circulatia bancnotelor in paralel, daca unele au aparut inainte si au fost retrase sau in sfarsit sensul aparitiei a doua tipuri de bancnote), il rog sa-mi spuna.

este totusi posibil ca sa existe acelasi numar atat in seria rosie cat si in cea albastra?

cum s-ar putea interpreta faptul ca la bancnota de 500 lei 1992 exista atat filigran din profil, cat si filigran din fata. ma gandesc ca este o eroare de imprimare, datorata faptului ca ele au circulat in paralel o perioada si astfel filigranul de la bancnota de 500 lei 1991 a fost tiparit din greseala si la unele din bancnotele 500 lei 1992.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

cezarika1 scrie:cum s-ar putea interpreta faptul ca la bancnota de 500 lei 1992 exista atat filigran din profil, cat si filigran din fata. ma gandesc ca este o eroare de imprimare, datorata faptului ca ele au circulat in paralel o perioada si astfel filigranul de la bancnota de 500 lei 1991 a fost tiparit din greseala si la unele din bancnotele 500 lei 1992.
Aici se pare ca alta a fost problema, dar ii las pe cei care se pricep mai bine sa explice.
banivechi

Mesaj de banivechi »

vlahul scrie:In cazul in care este un secret de stat cum poate cineva afirma intr-un catalog care a fost tirajul unei monede in perioada de dupa 1990?
Chestia cu secretul de stat pica in zona euro. Orice catalog de euro-monede spune cite bucati din fiecare tip se emit in fiecare an in fiecare tara (ba chiar spun si tirajele pentru monedele anuntate ca urmeaza sa apara). Mira-m-as ca cei care dicteaza tinta de inflatie pentru Romania ca si criteriu pentru aderarea la UE sa nu stie cit de mari sint emisiunile monetare ale BNR... si atunci de ce naiba e secret pentru romanul prost cite fiare lejer nichelate ii baga guvernul in buzunare, iar cei care nu dau efectiv doi bani pe noi au toate datele "secrete" pe tava? As intelege daca s-ar tine secreta emisiunea de moneda si bancnota pentru FMI sau Banca Mondiala, ca sa-i tragem in piept cu o inflatie oficiala si alta reala ca sa obtinem ceva nemeritat, dar nu e cazul. Si atunci??? eu suspectez ca e vorba de niste interese... unii chiar stiu cite monede de 1 ban 2006 se emit, nu e mare lucru ca 2-3 persoane sa acapareze 90% din emisiune data fiind valoarea nominala infima, iar peste 3, 4, sau 10 ani cind se vor afisa tirajele vor fi bogati... cu o investitie de citiva RON. Traim in Romania, domnilor!
ZALMOXIS
**
**

Mesaj de ZALMOXIS »

1) prea putin conteaza banii cash in ecuatia inflatiei pentru a "ascunde" inflatia astfel
si 2) ideea cu tezaurizarea monedelor de 1 ban mi se pare chiar SF...Numai daca ne gandim ca totusi ar trebui manipulate importanta cantitate de metal ...Si sa le si depoziteze...Si sa umble dupa ele sa le adune ..
MENTE ET MALLEO
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nici mie nu mi se pare plauzibila asta cu tezaurizarea tinichelelor. Suna putin prea gen teoria conspiratiei. Si ce bogatie sa vinzi amaraciunile alea....nici nu cred ca exista mare piata pentru ele.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

ZALMOXIS scrie: ideea cu tezaurizarea monedelor de 1 ban mi se pare chiar SF...Numai daca ne gandim ca totusi ar trebui manipulate importanta cantitate de metal ...Si sa le si depoziteze...Si sa umble dupa ele sa le adune ..
Nu e deloc SF sa stiti :) si nici nu e chiar asa o cantitate impresionanta de metal. Sunt numai cateva kilograme.

Numai din curiozitate, cam cate monede de 1 ban si 5 bani 2006 ati vazut?
Scrie răspuns