500 lei 1947 cosașul - când a fost pus/scos în/din circulație

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Scrie răspuns
Marcel Constanta
*
*

500 lei 1947 cosașul - când a fost pus/scos în/din circulație

Mesaj de Marcel Constanta »

25 iunie 1947 este data emisiunii, aceeași cu 1000 lei 1947 sau 100 lei 1947 ... dar reforma monetară a început la 15 august 1947.
Logic, aceste bancnote nu prea aveau cum să circule în perioada hiperinflaționistă iunie -august 1947.
Nu am găsit date privind punerea în circulație sau scoaterea din circulație a cosașului. Am aflat că a fost cea mai falsificată bancnotă de după război.
Vă mulțumesc anticipat dacă puteți oferi date, surse sau informații privind punerea în circulație și retragerea cosașului !
popoviciliza

Re: 500 lei 1947 cosașul - când a fost pus/scos în/din circulație

Mesaj de popoviciliza »

Mă hazardez (pentru că e o presupunere) să spun că data de pe bancnotă corespunde.
Ca argument ar fi: până la imprimarea în tipografie a datei respective se fac destul de multe alte acțiuni, în cazul nostru aceste fiind anteriaore perioadei de hiperinflație.
În context, nu văd nici un motiv rațional pentru care emitentul (BNR) să fi avut în vedere că va fi hiperinflație.
Ca exemplu contemporan, ca sa ma limitez numai la bancnote, era cât pe ce să avem și bancnota polimer de 5000000 lei, anunțată. În ultima clipă s-a trecut la „denominare”, termen care, fiind legat de cu totul altceva, arată (ca simptom) că BNR una a vrut, alta a făcut pe repede înainte.
Așa cred, poate vine altcinerva cu ceva concret, în trecut erau pe forum colegi din BNR.
Scrie răspuns