5 LEI , 21 DECEMBRIE 1938

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Scrie răspuns
iason

5 LEI , 21 DECEMBRIE 1938

Mesaj de iason »

Buna seara.Puteti sa imi spuneti cate ceva despre bancnota asta?
Va multumesc anticipat.
Fişiere ataşate
21 DEC 1938,b simbla.jpg
21 DEC 1938,b simbla.jpg (43.05 KiB) Vizualizat de 5774 ori
21 DEC 1938,a simbla.jpg
21 DEC 1938,a simbla.jpg (45.74 KiB) Vizualizat de 5774 ori
iason

Mesaj de iason »

In afara de propuneri si oferte de a achizitiona, nimic? Am postat aceasta bancnota pentru ca am vazut ca exista in forum,membri (colectionari), cu experienta si cunostinte suficiente de a exprima parerile lor despre ea.
Va multumesc.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

iason scrie:In afara de propuneri si oferte de a achizitiona, nimic? Am postat aceasta bancnota pentru ca am vazut ca exista in forum,membri (colectionari), cu experienta si cunostinte suficiente de a exprima parerile lor despre ea.
Va multumesc.
Desi sunt sigur ca dumneavoastra cunoasteti deja acest lucru, cereti doar o confirmare pt aceasta bancnota.
De mare ajutor nu este ceea ce va spun, dar, in afara marginii netaiate, nimic iesit din normal.
Pentru anul 1938, nu au fost emise cupiuri cu valoarea de 5 lei care sa fi fost puse in circulatie. Acest lucru este confirmat MBR, Sistemul banesc al leului vol II, Krause, etc. Nu apare nici in albumul bancnotelor editat de BNR. In schimb sunt specimene. Destul de multe. Si toate inseriate (dar nu au toate si inscrisul de rigoare pe ele).
Banuiesc ca exemplarul de pe Bancnote Romanesti deja l-ati vazut. Tot fara SPECIMEN, aceeasi serie, dar alta litera.
Mai jos este un fragmet de coala. Din nou aceeasi serie, dar alta litera (scuze de calitate, dar asa a fost salvata). Poza provine dintr-o licitatie veche de pe ebay (mai multe amanunte nu am). Fapt curios, daca la cupiul de sus se vede clar litera "T", la cel de jos nu reusesc sa-mi dau seama. Poate fi "I", sau tot "T" (dar nu ar avea sens).
A... si tot fara SPECIMEN.

Un lucru este sigur la acest cupiu. Este primul unde nu mai apare seria in cele 4 colturi, iar in partea centrala numarul de control.
Numarul de control ar fi trebuit in mod normal sa fie totusi prezent, daca e sa tinem cont de restul cupiurilor din acelasi an, care il au totusi prezent.

Intuiesc ca urmatoarea intrebare (si aici sper din tot sufletul sa ma insel) este legata de valoarea acestui cupiu.
Pt unii poate fi nepretuita, pt altii poate fi lipsita de valoare, iar pt amatori - PA. Intotdeauna in functie de interes si de ce parte a tejghelei te afli :D

Concluzia mea e foarte simpla.
O proba de bancnota.
Fişiere ataşate
1938 - 5 Lei - fragment coala.jpg
1938 - 5 Lei - fragment coala.jpg (87.44 KiB) Vizualizat de 5543 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
iason

Mesaj de iason »

Va multumesc mult ca mi ati raspuns, si mai ales ca am avut ocazie sa aflu de site-ul Romanian Voice -Bancnote Romanesti-, unde SUPRINZATOR, am vazut pozata o bancnota din emisiuni speciale,a carei sunt posesorul..(oricum, dupa mine nu conteaza cine face sau cine are poze,dar la cine sunt piesele.)
In cea ce priveste fragmentul de coala, postez mai jos un alt exemplar ,ceva mai clar ca sa puteti trage concluzii despre serii si litere(pentru cine doreste evident)
Fişiere ataşate
21 DEC 1938 b, dubla.jpg
21 DEC 1938 b, dubla.jpg (78.53 KiB) Vizualizat de 5493 ori
21 DEC 1938 a,dubla.jpg
21 DEC 1938 a,dubla.jpg (83.58 KiB) Vizualizat de 5493 ori
Scrie răspuns