Parerea Principelui Radu despre bancnotele romanesti actuale
Parerea Principelui Radu despre bancnotele romanesti actuale
"In aceeasi ordine identitara de idei, noi am continuat dupa 1989, fara a ne da seama macar sa alteram demnitatea si respectabilitatea statalitatii noastre prin imprimarea pe bancnotele romanesti a unor chipuri care nu au nimic comun cu sensul monedei nationale.
Bancnota este un instrument al statalitatii, un dreptunghi de hartie cu un strop de mandrie si de continuitate al unui grup de oameni care hotarasc sa se numeasca "popor".
Pe bancnote trebuie sa fie chipuri de oameni de Stat. Noi am schimbat "orwellian" foaia, punand chipuri dintre cele mai diverse, de la Tudor Vladimirescu la Nicolae Balcescu, iar mai incoace, i-am "monetizat" chiar si pe Eminescu, Blaga (cred ca si pe Enescu) sau Nicolae Iorga.
Bancnota nu este un mijloc de imbatosare folklorica. Noi aveam o larga paleta de candidati legitimi la bancnote, de la Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul, pana la principele Alexandru Ioan, regii Carol I si Ferdinand, pentru a nu ne apropia, prea periculos, de Mihai I. Dumnezeu sa ne inteleaga de ce ne trebuie un compozitor pe moneda nationala!
Locul lui de onoare este la Atheneu, asa cum locul poetului national este la Biblioteca, al lui Nicolae Iorga la Academie, iar al lui Caragiale la teatru."
Articolul complet il gasiti la:
http://www.princeradu.ro/index.php?page ... 1&cid2=189
Bancnota este un instrument al statalitatii, un dreptunghi de hartie cu un strop de mandrie si de continuitate al unui grup de oameni care hotarasc sa se numeasca "popor".
Pe bancnote trebuie sa fie chipuri de oameni de Stat. Noi am schimbat "orwellian" foaia, punand chipuri dintre cele mai diverse, de la Tudor Vladimirescu la Nicolae Balcescu, iar mai incoace, i-am "monetizat" chiar si pe Eminescu, Blaga (cred ca si pe Enescu) sau Nicolae Iorga.
Bancnota nu este un mijloc de imbatosare folklorica. Noi aveam o larga paleta de candidati legitimi la bancnote, de la Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul, pana la principele Alexandru Ioan, regii Carol I si Ferdinand, pentru a nu ne apropia, prea periculos, de Mihai I. Dumnezeu sa ne inteleaga de ce ne trebuie un compozitor pe moneda nationala!
Locul lui de onoare este la Atheneu, asa cum locul poetului national este la Biblioteca, al lui Nicolae Iorga la Academie, iar al lui Caragiale la teatru."
Articolul complet il gasiti la:
http://www.princeradu.ro/index.php?page ... 1&cid2=189
Baiatul e paralel... Deduc din ce zice el ca n-ar fi rau sa apara si mutra lui Iliescu sau a lui Basescu pe bancnote (nu ca personal as avea ceva impotriva... Iliescu ar arata funny pe o moneda cu zimbetul lui cel vestit). Si cu ce-i mai mare roman Cuza decit Enescu? Dupa ce scala a valorilor se face clasificarea? Nu mi s-ar parea deplasat nici sa apara Maria Tanase pe o bancnota... sau Badea Cirtan, sau Capra cu Trei Iezi. Serios!
Plasarea chipului unui personaj politic pe o bancnota cred ca ar da nastere la polemici nesfarsite de genul celei ridicate mai sus ..banivechi scrie: ..... Si cu ce-i mai mare roman Cuza decit Enescu? Dupa ce scala a valorilor se face clasificarea?
Pe cand in cazul oamenilor de cultura lucrurile se silmplifica mult , meritele acestora , valoarea operei acestora fiind mult mai greu de contestat..
Desi in opinia mea Carol I si Ferdinand ar merita , prin prisma a ceea ce au facut bun pentru tara , sa apara pe bancnote . In cazul lor insa ar fi considerata periculoasa aproprierea de monarhie... si asa mai departe
Perfect de acordadib scrie:Plasarea chipului unui personaj politic pe o bancnota cred ca ar da nastere la polemici nesfarsite de genul celei ridicate mai sus ..
Pe cand in cazul oamenilor de cultura lucrurile se silmplifica mult , meritele acestora , valoarea operei acestora fiind mult mai greu de contestat..
Desi in opinia mea Carol I si Ferdinand ar merita , prin prisma a ceea ce au facut bun pentru tara , sa apara pe bancnote . In cazul lor insa ar fi considerata periculoasa aproprierea de monarhie... si asa mai departe
Pe mine personal m-ar incanta o moneda sau o bancnota cu Carol I
Mihai
Pai monede cu efigia lui Carol I sunt multe ...incepand cu 1 leu 1870 si terminand cu "torcatoarele" din 1914.
Si vad ca am gresit ceva la postul anerior: EXISTA bancnote cu efigia lui Ferdinand: cele de 10, 25 si 50 bani 1917 (considerate de unii nu adevarate bancnote ci monede de hartie, datorita faptului ca nu au serie si numar).
Si vad ca am gresit ceva la postul anerior: EXISTA bancnote cu efigia lui Ferdinand: cele de 10, 25 si 50 bani 1917 (considerate de unii nu adevarate bancnote ci monede de hartie, datorita faptului ca nu au serie si numar).
Eu ma refer la monede si bancnote moderne, si care sa fie in circulatie, nu comemorative sau altceva.Bogdan R scrie:Pai monede cu efigia lui Carol I sunt multe ...incepand cu 1 leu 1870 si terminand cu "torcatoarele" din 1914.
Mihai
Exact.Ma refeream la bancnotele "postrevolutionare" . Oricum , chiar si in cazul comemorativelor , imprimarea sau baterea chipului unuia din regii Romaniei sunt convins ca ra genera aceleasi probleme si interpretari .Mihai Caracotea scrie:Eu ma refer la monede si bancnote moderne, si care sa fie in circulatie, nu comemorative sau altceva.Bogdan R scrie:Pai monede cu efigia lui Carol I sunt multe ...incepand cu 1 leu 1870 si terminand cu "torcatoarele" din 1914.
Nu colectionez bancnote, dar am vazut destul de multe si daca nu ma inseala memoria, pe foarte putine apar personalitati politice (oameni de stat), exceptind monarhiile, SUA si dictaturile.
Cel mai la indemina exemplu: bunele marci germane au oameni de cultura pe ele, nu Bismarck sau Frederic cel Mare...
Cel mai la indemina exemplu: bunele marci germane au oameni de cultura pe ele, nu Bismarck sau Frederic cel Mare...