20 lei 1920 - doua variante?
20 lei 1920 - doua variante?
Ambele bancnote se prezinta in stare foarte buna, de unde inteleg ca diferenta de culoare nu se poate datora circularii intense. In plus, mi se pare ca si literele si cifrele din data difera (sunt mai groase la bancnota de jos). Ce parere aveti?
- Fişiere ataşate
-
- 1.JPG (363.25 KiB) Vizualizat de 6171 ori
Nu cred ca inteleg ce vreti sa spuneti. Eu chiar am cerut o parere asupra celor doua bancnote. Este o diferenta intre ele sau doar mi se pare mie? Imi amintesc faptul ca in urma cu ceva timp am vazut pe okazii o bancnota de 20 de lei, acelasi tip, dar nu mai retin anul, iar in titlu era specificat ca este varianta cu litere mici/subtiri.
-
hadrian_imperator

nu. parerea mea!
pur si simplu:
- tiparire in loturi diferite cu dozaje diferite al aceleiaisi mixturi de culori.
- depozitare defectuoasa de-a lungul zecilor de ani care a facut ca una dintre nuante sa devina preponderenta in defavoarea alteia.
Si eu am o multime din acestea in car eunele bat in rosu altele in albastru.
Dupa mine varatiuni cu adevarate culoare sunt decat la bancnotele de razboi din primul razboi mondial unde avem vreo 3 tipuri clare de culoare: 1. normal, 2. albastru/bleu, si 3. rosiatic. UNii vor zice poate ca si combinatia intre 1 si 3 ar fi un fel de tip 4, insa eu zic ca nu mai putem face aceeasi diferentiere clar ca in cazul celor trei tipuri de culoare de mai sus.
spor la colectat
pur si simplu:
- tiparire in loturi diferite cu dozaje diferite al aceleiaisi mixturi de culori.
- depozitare defectuoasa de-a lungul zecilor de ani care a facut ca una dintre nuante sa devina preponderenta in defavoarea alteia.
Si eu am o multime din acestea in car eunele bat in rosu altele in albastru.
Dupa mine varatiuni cu adevarate culoare sunt decat la bancnotele de razboi din primul razboi mondial unde avem vreo 3 tipuri clare de culoare: 1. normal, 2. albastru/bleu, si 3. rosiatic. UNii vor zice poate ca si combinatia intre 1 si 3 ar fi un fel de tip 4, insa eu zic ca nu mai putem face aceeasi diferentiere clar ca in cazul celor trei tipuri de culoare de mai sus.
spor la colectat