E un targ care se tine de 2 ori pe an, primavara si toamna.
Locatia a fost oarecum mai greu accesibila, la iesirea din oras spre aeroport, la Centrul expozitional TAMPEREEN MESSUT . Intrarea a costat 10 euro
Sa revin la ale noastre: au fost cam 50 de expozanti dintre care doar vreo 6 sau 7 aveau numismatica. Predominant se gaseau monede si bancnote finlandeze, incepand cu cele emise sub Imperiul tarist pana la seturile de monetarie emise dupa introducerea monedei euro. Preturile erau clar peste cele din catalogul ''World Coins'', de multe ori chiar duble.
Monede si bancnote straine erau din belsug, ca la orice targ din strainatate.
Nu am gasit insa nici o piesa romaneasca mai deosebita, erau doar cele din 1966 incoace. Alte tari erau in schimb bine reprezentate, spre exemplu se gaseau monede de aur sec 19 din Ungaria, Austria, Germania, Franta, Italia, Elvetia, Suedia, Danemarca, Belgia etc.
Medievale erau foarte putine (ceva Suedia, Danemarca si Rusia) iar anticele au lipsit, spre mirarea mea, cu desavarsire.
Se gaseau si decoratii, in special finlandeze, cu preturi care treceau de 50 € bucata, precum si insigne. Chiar mi-au placut mult insignele organizatiei ,,Lotta Svard'' ( am vazut si purtate prin oras, la niste babute si nu stiam ce semnifica dar apoi m-am informat pe wikipedia).
Erau si decoratii germane din WW2, cu preturi incepand de la 100 €.
Destul de interesante erau niste inele de argint, barbatesti, cu leul finlandez, acordate veteranilor de razboi ( pe categorii: pentru decorati, pentru raniti, pt invalizi etc).
Materiale numismatice se gaseau la standurile celor 3 magazine de profil din oras, la un pret ceva mai mare (cu 10-15 %) decat pretul de pe eBay.
Partea de antichitati a fost mult mai bine reprezentata: argintarie, portelan, statuete, telefoane vechi din ebonita, tablouri diverse, inclusiv tablouri vechi oficiale, pentru institutii, cu tarul Nicolae al II-lea, cu Mannerheim, cu Hitler,
Interesante erau si cutitele traditionale finlandeze puukko, extrem de taioase ( laponii se barbieresc cu ele !!!) mai vechi sau mai noi, dela 30 € pana la peste 100 € bucata.
O piesa spectaculoasa era un pumnal Waffen SA, cu un pret la fel de spectaculos: 740 €.
Alte obiecte germane erau mai accesibile: casca WW2 cu 60 €, lopatica Linemann cu 35 euro, nasturi cu svastika cu 4 euro etc.
Din pacate pozele nu sunt foarte reusite, a trebuit sa le fac cam pe ascuns si majoritatea fara blitz pt ca finlandezii astia sunt cam reticenti si suspiciosi, mai ales fata de straini.
Faceti clik pe ele, aici e doar previzualizarea: