Ma refeream ca nu au pomenit-o.skortzy scrie:pai replica la 20 lei 1868 au scos deja
Leul implineste 140 de ani. La Multi Ani !
-
Olimpia
Au fost batute in 1867 dar s-au pus in circulatie in 1868muresanhd scrie:sorin70 scrie: Cum vine asta: "
În luna aprilie a anului 1867 s-a votat prima lege monetară a României prin care s-a stabilit
moneda naţională - leul. Ca urmare, la începutul anului 1868 au intrat în circulaţie primele
monede româneşti din bronz de 1 BANU, 2 BANI, 5 BANI şi 10 BANI, iar în 1870 s-au bătut monedele de 1 LEU din argint şi 20 LEI din aur"
Nu trebuia precizat anul de pe monede ca fiind 1867 ?
-
Olimpia
Era mai populistMihai Caracotea scrie:De ce Cuza si nu Carol I ?
Cuza se potriveste ca nuca-n perete. El a vrut sa introduca moneda nationala, dar in nici un caz leul ci ROMANUL. Denumirea nu prea a prins caci, nu mai retin cine spunea in epoca deci citez aproximativ " Cum sa dam 5 romani pe un bou ? "
- Tanatos2912

Asa este, Cuza a vrut sa instaureze o moneda nationala, e si acesta meritul sau, dar de fapt cel ce a reusit si a facut-o e Carol I. Sunt si niste probe tare frumoase a leilor ce trebuiau sa apara in 1867. Totusi nu trebuie sa il "micsoram" pe Cuza, si el a luptat ptr moneda nationala, dar daca situatia politica a vremii nu a permis... pana si Carol ce era dintr-o familie puternica europeana a trebuit sa renunte la efigia lui de pe monede cand
l-au "atentionat" turcii.
Cred totusi ca daca ar fi reusit sa emita moneda Cuza tot leu ar fi fost (ideea era mult mai veche si mai impamantenita).
l-au "atentionat" turcii.
Cred totusi ca daca ar fi reusit sa emita moneda Cuza tot leu ar fi fost (ideea era mult mai veche si mai impamantenita).
DEUS FORTITUDO MEI
Eu stiam ceva de ROMANAT. Ca model luat tot de la francezi franc-francezsorin70 scrie:Era mai populist![]()
Cuza se potriveste ca nuca-n perete. El a vrut sa introduca moneda nationala, dar in nici un caz leul ci ROMANUL. Denumirea nu prea a prins caci, nu mai retin cine spunea in epoca deci citez aproximativ " Cum sa dam 5 romani pe un bou ? "
- Tanatos2912

S-a implicat in viata culturala prin Editura Fundatia pentru Literatura si Arta Regele Carol II, a patronat mai multe evenimente, insa problema trebuie vazut in ansamblu, prin evolutia evenimentelor care l-a adus pe Carol II in postura de dictator, multe fiind facute datorita cultului perdonalitatii. trebuie sa vedem cat de credibil era in actiuni, dupa celebra "Nici o brazda" s-a cam "descalificat".Mihai Caracotea scrie:.Si ca o paranteza, as vrea sa aud mai multe si despre lucrurile bune pe care le-a facut si Carol al - II - lea, nu numai de cele negative.
Dati-mi voie sa cred ca era prea mic Carol II ca actiunile sale sa aibe ca deznodamant Diktatul... Faptul ca nu a facut nimic dupa ce teritoriile din est au fost luate de sovietici este de condamnat, in fata Diktatului nu cred ca mai putea face mare lucru, de aia a si renuntat la tron.Tanatos2912 scrie:Stiti ce spunea Caril I despre nepotul sau Carol al II lea?
"Carol e ca schweitzerul, bun dar plin de gauri ". Ca om de cultura eu zic ca a facut multe pentru arte, literatura, dar ca om de afaceri si politician.... din pacate dictatura sa a dus la faimosul diktat.
Printre altele a fost unul din cei mai mari filatelisti ai lumii, iar o astfel de performanta insemna ca avea capacitate intelectuala , spirit organizat si o bogata cultura. Am inteles ca era deosebit de inteligent. A lasat in urma o arhiva de cateva zeci de mii de pagini , in proprietatea printului Paul, care inca nu a fost valorificata dpdv istoric.Mihai Caracotea scrie:Din pacate, meritele lui Carol I in particular, si in general ale Casei Regale Romane sunt voit sau mai putin voit ignorate in continuare.Si ca o paranteza, as vrea sa aud mai multe si despre lucrurile bune pe care le-a facut si Carol al - II - lea, nu numai de cele negative.