nelamurire
nelamurire
Buna seara la toata lumea!Am si eu o nelamurire vis-a-vis de o moneda de 2 bani 1882 varianta car de la Carol intrerupte!Nelamurirea mea consta in faptul ca moneda este jumatate crapata pe muchie ,formindu-se astfel 2 parti ca si cum moneda ar fi din 2 parti si apoi ambutisata sau lipita!Mentionez ca greutatea ei este de 2 gr (cea normala). Imi puteti eplica si mie datorita carui fenomen s-a intimplat asa ceva? Va multumesc!
ceva mai bun nu am deocamdata!multumesc de interes!
http://img443.imageshack.us/img443/5862/2bani2oi5.jpg
http://img443.imageshack.us/img443/5862/2bani2oi5.jpg
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Asa pare. La asta m-am gandit prima data, dar m-am abtinut pana aparea o poza clara. Dar de ce la o moneda relativ comuna ?Aldor scrie:Interesanta, e ca si cum ar fi din doua foitze lipite laolalta prin galvanoplastie?
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
Napoleon Bonaparte.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Foarte interesant. La cele antice uneori se observa efectul de laminare si anume prezenta unei suprafete exact ca asta care se exfoliaza si detine imprimarea. Este din cauza incalzirii/presiunii diferite a materialului la batere si este un efect metalurgic. Este posibil ca acest efect sa apara si aici (probabil ca si la alte monede este prezent dar nu se observa). Eu cred ca-i foarte posibil sa fie originala.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
E chiar foarte pe aproape, foarte interesanta si piesa asta! Astfel de imagini ar merita incarcate in Albumul de imagini ca s-ar putea sa dispara de pe imageshack dupa o vreme.
Delaminare
Nu sunt metalurg dar m-am lovit deja de un fenomen ca acesta la tablele de otel. Este vorba de delaminare.
Fenomenul de delaminare sau de destramare laminara este bine cunoscut. Daca ati lucra cu table ati sti ca exista table care par laminate, pe care le tractionezi - adica le incerci proprietatile mecanice prin tractiune pe directia de laminare, ba chiar mai mult - le verifici ultrason (ceea ce poate fi numai in directia grosimii) dar care apoi au probleme "in grosime" prin asta intelegandu-se ca se destrama / delamineaza in straturi - ca un foitaj. In general e vorba doar de 2 straturi.
Fenomenul se intampla atunci cand unul din componentele aliajului sau un element de aliere minor sau o impuritate (care in mod nomal este eliminata prin zgura) segregheaza adica se constituie in timpul solidificarii ca o parte distincta. La laminare si aceasta segregare este intinsa si facuta plana dar gradul de coeziune intre ea si materialul bun nu este corect.
Este suficient ca sa insele un control ultrason initial sau sa reziste la solicitari uniforme si normale pe grosime (tractiune in planul tablei) dar insuficienta daca se sudeaza mult sau daca tabla e solicitata in perpendicular pe suprafata.
Fenomenul este fff delicat si greu de controlat ca urmare table de otel cu proprietati garantate pe directia grosimii (alungire minima de x% ceea ce garanteaza si faptul ca delaminarea este departe) sunt mult mai scumpe. In general cand se propune o astfel de sarja se observa cu mult mai mare atentie compozitia ingredientelor si toate procesele ulterioare (de exemplu la otel e vorba de elimnarea oxigenului si azotul - calmarea, eliminarea unor elmente ca posforul si apoi racirea controlata).
In cazul monezilor probabil ca o combinatie de presiune, caldura, debitarea a "bulion"-ului din fila initiala poate duce la amorsarea delaminarii.
Nu mai stiu exact cat de aliate sunt "banii" 1867 sau 188x dar cuprul ar putea fi un candidat bun pt un astfel de fenomen. La otel fenomenul e periculos de pe la 15 mm in sus in schimb cuprul (din cate stiu) are diagrame de aliere mult mai delicate.
Va repet - nu sunt metalurg dar mie asta imi seamana. Un proces absolut natural - nu va ganditi la falsuri!
Fenomenul de delaminare sau de destramare laminara este bine cunoscut. Daca ati lucra cu table ati sti ca exista table care par laminate, pe care le tractionezi - adica le incerci proprietatile mecanice prin tractiune pe directia de laminare, ba chiar mai mult - le verifici ultrason (ceea ce poate fi numai in directia grosimii) dar care apoi au probleme "in grosime" prin asta intelegandu-se ca se destrama / delamineaza in straturi - ca un foitaj. In general e vorba doar de 2 straturi.
Fenomenul se intampla atunci cand unul din componentele aliajului sau un element de aliere minor sau o impuritate (care in mod nomal este eliminata prin zgura) segregheaza adica se constituie in timpul solidificarii ca o parte distincta. La laminare si aceasta segregare este intinsa si facuta plana dar gradul de coeziune intre ea si materialul bun nu este corect.
Este suficient ca sa insele un control ultrason initial sau sa reziste la solicitari uniforme si normale pe grosime (tractiune in planul tablei) dar insuficienta daca se sudeaza mult sau daca tabla e solicitata in perpendicular pe suprafata.
Fenomenul este fff delicat si greu de controlat ca urmare table de otel cu proprietati garantate pe directia grosimii (alungire minima de x% ceea ce garanteaza si faptul ca delaminarea este departe) sunt mult mai scumpe. In general cand se propune o astfel de sarja se observa cu mult mai mare atentie compozitia ingredientelor si toate procesele ulterioare (de exemplu la otel e vorba de elimnarea oxigenului si azotul - calmarea, eliminarea unor elmente ca posforul si apoi racirea controlata).
In cazul monezilor probabil ca o combinatie de presiune, caldura, debitarea a "bulion"-ului din fila initiala poate duce la amorsarea delaminarii.
Nu mai stiu exact cat de aliate sunt "banii" 1867 sau 188x dar cuprul ar putea fi un candidat bun pt un astfel de fenomen. La otel fenomenul e periculos de pe la 15 mm in sus in schimb cuprul (din cate stiu) are diagrame de aliere mult mai delicate.
Va repet - nu sunt metalurg dar mie asta imi seamana. Un proces absolut natural - nu va ganditi la falsuri!
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi