10 Lei 1922 ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
tripleseven

10 Lei 1922 ?

Mesaj de tripleseven »

Cu catva timp in urma,am licitat de pe eBay niste cartonase germane,din perioada Interbelica,care banuiesc ca au fost surprize in pachetele de tigari sau ciocolata.Aceste cartonase(6,6 / 5 Cm) reprezinta monede romanesti (avers) si cursul respectivei monede in relatie cu Reichsmark-ul(revers).
Am un cartonas si cu o moneda de aur de 10 lei 1922 ! A existat asa ceva ?

Imagine
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Revesul surprizelor

Imagine
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Interesanta, eu n-am mai vazut.
Suma in marci germane din dreptul fiecaruia reprezinta cursul din acele timpuri?
Ca mi se par cam mici sumele, nu era inflatie in Germania in anii '20?
O alta chestie interesanta, vad ca cea de 25 bani nu este gaurita.
stfp

Mesaj de stfp »

Aldor scrie:Ca mi se par cam mici sumele, nu era inflatie in Germania in anii '20?
Ba era, dar pana in 1923. In 1924 s-a introdus Rentenmark si apoi Reichsmark si s-a terminat cu inflatia. Cartonasele au fost tiparite evident dupa 1924, dat fiind ca apare si moneda de 1 Leu 1924.

Cand s-au introdus erau 4.2 Reichsmark la dolar deci intr-adevar pare rezonabil sa echivalezi, cel putin teoretic, piesa romaneasca de 100 de lei aur (evaluata la optzecisiceva marci) cu un double-eagle american (20$, moneda de aur a acelor timpuri cam de aceeasi dimensiuni). Totusi cred ca aceasta rata de 4.2 RM - 1 $ a fost mai mult teoretica, nu stiu daca se puteau schimba atunci RM pe $.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

stfp scrie: Ba era, dar pana in 1923. In 1924 s-a introdus Rentenmark si apoi Reichsmark si s-a terminat cu inflatia. Cartonasele au fost tiparite evident dupa 1924, dat fiind ca apare si moneda de 1 Leu 1924.
Din ceea ce stiu, monedele de aur, sunt batute in 1927 (dar cu milesim 1922). Insa la moneda de 10 lei, asta e prima data cand aud de ea.

In Sist. banesc al leului exista si un tabel referitor la cursul schimbului la bursa din Berlin.
Costin C. Kiritescu - Sistemul banesc al leuluii si precursorii lui scrie:
Imagine
By YuLYan
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
ZAR

Mesaj de ZAR »

E o surpiza 10 lei 1922 in Aur, dealtfel nu exista oficial la aceasta valoare nominala nici o moneda emisa de Ferdinand indiferent de metal.Conventia sistemului monetar european bi-metalic (Aur-Argint) nu permitea sa se emita in Aur monede mai mici de valoarea 20 (lei sau alta unitate monetara - functie de tara).Cele sub aceasta valoare sunt din Argint si metal comun.Exceptie face 12 1/2 lei 1906 - Carol I care a fost inspirata dupa 1 ducat - Austria.
Ultima oară modificat 27 Noi 2007, 11:16 de către ZAR, modificat 1 dată în total.
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Eu am vazut in cataloage si pe net piese de 10 si 5 franci francezi de aur si de 10 mark (germane) tot de aur, chiar exista si piese de 10 korona si 10 coroane (austro ungare).
DEUS FORTITUDO MEI
ZAR

Mesaj de ZAR »

Tanatos2912 scrie:Eu am vazut in cataloage si pe net piese de 10 si 5 franci francezi de aur si de 10 mark (germane) tot de aur, chiar exista si piese de 10 korona si 10 coroane (austro ungare).
Desigur exista si exceptii nu numai la Romania.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Nu cred ca exista...M-am uitat cu atentie si se observa niste diferente: literele sunt mai inguste, urechea lui Ferdinand, apoi la stema si s-ar putea sa mai fie (desigur, in ipoteza logica in care piesa de 10 lei ar fi avut desen identic cu 20 si 100 de lei)....
ZAR

Mesaj de ZAR »

dimo13 scrie:Nu cred ca exista...M-am uitat cu atentie si se observa niste diferente: literele sunt mai inguste, urechea lui Ferdinand, apoi la stema si s-ar putea sa mai fie (desigur, in ipoteza logica in care piesa de 10 lei ar fi avut desen identic cu 20 si 100 de lei)....
Nu se exclude nici varianta sa fie falsa (sau alt metal) dar sigur e o emisiune nedeclarata oficial.Cel putin nu apare in cataloagele romanesti si nici in Krause.Daca are cineva cartea ''Unusual Coins'' il rog sa verifice, poate apare aici...La fel 25 bani fara gaura e dubios.Acolo se vede o tentativa de cerc dar gaura e plina.
banivechi

Mesaj de banivechi »

ZAR scrie:Conventia sistemului monetar european bi-metalic (Aur-Argint) nu permitea sa se emita in Aur monede mai mici de valoarea 20 (lei sau alta unitate monetara - functie de tara).Cele sub aceasta valoare sunt din Argint si metal comun.Exceptie face 12 1/2 lei 1906 - Carol I care a fost inspirata dupa 1 ducat - Austria.
Puteti sa justificati afirmatia de mai sus?
Tarile care faceau parte din Uniunea Latina au adoptat un sistem monetar comun. avind ca unitate monetara francul impartit in 100 centime. Art. 1 al conventiei din 1865 precizeaza ca "Belgia, Franta, Italia si Elvetia se constituie in stare de uniune in ce priveste greutatea, titlul, modulul si cursul pieselor monetizate de aur si argint".
S-a prevazut baterea de piese de aur cu valoare de 100, 50, 20, 10 si 5 franci, piese de argint de 5 franci cu titlul 900 si piese de argint divizionare de 2 si 1 franc, 50 si 20 centime cu titlul 835
Sursa: Costin Kiritescu, Sistemul banesc al leului si precursorii lui, Vol.I pag 161.
Inclusiv Romania, care NU a fost membra a Uniunii, desi a adoptat standardele ei monetare prevazuse in Legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale (Monitorul, Jurnal oficial al Romaniei, nr. 89, 22 apr/4 mai 1867), la Art. 3. ca:
"Monedele romane sint:
a) in aur:
Piesa de 20 lei
Piesa de 10 lei
Piesa de 5 lei
b) in argint:
Piesa de 2 lei
Piesa de 1 leu
Piesa de 1/2 leu sau 50 bani
c) in arama:
Piesa de 10 bani
Piesa de 5 bani
Piesa de 2 bani
Piesa de 1 ban
Ca nu s-au emis aceste monede de 5 si 10 lei nu este relevant, legea permitea emiterea lor dar nu impunea o obligatie. Observati de ex. ca initial 5 lei nici nu era prevazut in argint ci doar in aur. Evolutia economica ulterioara (cresterea paritatii aurului in raport cu argintul) a dus la limitarea emisiunii monedelor de aur si la extinderea emisiunii monedei din argint.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

ZAR scrie:
dimo13 scrie:Nu cred ca exista...M-am uitat cu atentie si se observa niste diferente: literele sunt mai inguste, urechea lui Ferdinand, apoi la stema si s-ar putea sa mai fie (desigur, in ipoteza logica in care piesa de 10 lei ar fi avut desen identic cu 20 si 100 de lei)....
Nu se exclude nici varianta sa fie falsa (sau alt metal) dar sigur e o emisiune nedeclarata oficial.Cel putin nu apare in cataloagele romanesti si nici in Krause.Daca are cineva cartea ''Unusual Coins'' il rog sa verifice, poate apare aici...La fel 25 bani fara gaura e dubios.Acolo se vede o tentativa de cerc dar gaura e plina.
Nu este in Unusual Coins. Sunt piesele de la 20 lei 1922, ....etc. 10 lei 1922 aur nu exista oficial ca emisiune.
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Ceea ce a spus Mircea mai sus, este consolidat si de textul unui proiect de lege:
Costin C. Kiritescu - Sistemul banesc al leului si precursorii lui - vol 1 pag. 329 scrie:Pentru modificarea legii din 14 aprilie 1867, relativa la infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale(Desbaterile Adunarii Deputatilor, nr. 90, 6/18 iun. 1889, p. 1 010 urm.)
................................................................................................................
Art. 3 - Monedele Romane sunt:
a) in aur:
Bucata de 20 lei
Bucata de 10 lei
b) in argint:
Bucata de 5 lei
Bucata de 2 lei
Bucata de 1 leu
Bucata de 1/2 leu (sau 50 bani)
in arama:
Bucata de 10 bani
Bucata de 5 bani
Bucata de 2 bani
Bucata de 1 ban

Art. 4 - Monedele de aur cuprind titlul de noua parti din zece aur fin si o parte din 10 aliaj, avand urmatoarea greutate si dimensiune:

Piesa de 20 lei, 6,452 / 1 000 grame si 21 mm diametru;
Piesa de 10 lei, 3,226 / 1 000 grame si 19 mm diametru.

Toleranta titlului este de 1 / 1 000 si toleranta greutatii este de 2 / 1000 in mai mult sau mai putin.
…………………………………………………………………………………

Art. 11. Ministerul de finante este autorizat a transforma moneda nationala de 5 lei de argint, in moneda de aur pana la concurenta sumei de 40 000 000 lei.

…………………………………………………………………………………
Deoarece BNR ar fi avut o mare piedere financiara, a existat o mare opozitie , din partea acestei institutii la aplicarea legii, ajungand intr-un final sa se aprobe doar articolul 11.

Aceasta este ultima sursa cunoscuta de mine referitoare la moneda de 10 lei aur (chiar daca a fost numai sub forma unui proiect).

Oricum, pt o moneda cunoscuta numai din literatura, exista precedent, respectiv discutia de la pagina asta
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
ZAR

Mesaj de ZAR »

banivechi scrie:
ZAR scrie:Conventia sistemului monetar european bi-metalic (Aur-Argint) nu permitea sa se emita in Aur monede mai mici de valoarea 20 (lei sau alta unitate monetara - functie de tara).Cele sub aceasta valoare sunt din Argint si metal comun.Exceptie face 12 1/2 lei 1906 - Carol I care a fost inspirata dupa 1 ducat - Austria.
Puteti sa justificati afirmatia de mai sus?
-Deduc ca am inteles gresit ce am citit mai demult in carti, scuze pt. eroare si multumesc de corectura. :)
-Revenind la 10 lei 1922 - Aur:
-E dubios desenul, 22 din milesim e mai mare decat 19 la caractere.Si la 20 lei, 19 chiar daca e partial sters se distinge ca se suprapune peste gatul efigiei ceea ce nu e normal, dar macar piesa exista la fel legenda pe avers e scrisa prea in interior ar trebui sa fie mai aproape de margine.
Scrie răspuns