inceput de cariera
numismatica nu trebuie privita ca ceva rau , este doar un rau care iti face bine... si la buzunar dar si la suflet. eu am inceput serios din vara trecuta (2005) cand am aranjat monezile stranse de fratele meu (el are acum 12 ani iar eu 15) pe tari si pe an. cand m-am uitat prin monezi am gasit kreuzeri de la 1800, monezi otomane ... si astea le-a strans de prin vecini!
Un inceput frumos! Marele noroc pe care il are generatia tinara este internetul. Accesul la informatii despre monede, contactul cu alti colectionari, schimburi, achizitii este acum floare la ureche fata de cum era in urma cu doar citiva ani. Inainte, pentru cei mai multi dintre noi activitatea numismatica se reducea la gasirea cite uneia sau mai multor monede ocazional, pe la rude, prieteni sau talciocuri, visarea la un Buzdugan sau un catalog "de dincolo", ba chiar si confectionarea artizanala a cite unui clasor din foi de carton gaurite si acoperite cu punga de nailon.marius_VN scrie:numismatica nu trebuie privita ca ceva rau , este doar un rau care iti face bine... si la buzunar dar si la suflet. eu am inceput serios din vara trecuta (2005) cand am aranjat monezile stranse de fratele meu (el are acum 12 ani iar eu 15) pe tari si pe an. cand m-am uitat prin monezi am gasit kreuzeri de la 1800, monezi otomane ... si astea le-a strans de prin vecini!
Lipsa de "educatie" corespunzatoare datorata cvasiinexistentei unei literaturi de specialitate care sa fie accesibila si altcuiva decit unei elite foarte restrinse a dus la distrugerea (facuta din pacate cu foarte bune intentii) a multor piese de catre entuziastii colectionari. Ma refer la curatarea monedelor cu tot felul de acizi sau altele de acest gen, lipirea bancnotelor cu banda adeziva, stocarea in conditii improprii.
Eu unul la inceputuri curatam orice moneda patinata sau oxidata imi cadea in mina... Acum imi vine sa imi dau palme... dar de unde sa fi stiut? N-am avut pe cine sa intreb decit tirziu...
Primul catalog l-am avut de-abia dupa mai bine de 10 ani de colectionat...si era doar pentru secolul 19, si vechi de vre-o 6 ani, cu Buzduganul am avut noroc: era la biblioteca scolii.
Acum realizez o mare lipsa a catalogului Buzdugan... si prin extensie a aproape tuturor celorlalte lucrari de specialitate: niciunde nu e dat un ABC al incepatoruluii colectionar.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu tin minte ca primul "clasor" pentru monede pe care l-am avut a fost un vechi album facut special pe vremuri pentru diapozitive. Dar cadeau afara monedele cand o rasfoiai, asa ca am lipit cu scoci buzunarele in care erau monedele. Cred ca mai am pe undeva acel album. Stiu ca nu l-am aruncat intentionat, desi nu mai am ce sa fac cu el, dar asa din nostalgie...
-
Asi the wizard
- *

Colectionar am fost de cand ma stiu. Prima data cand eram mic imi placeau cauciucurile de la tot felul de masinute pe care le adunam intr-o galetusa. Mai tarziu cand am mai crescut a venit randul Pif-urilor si al hartiilor de guma de mestecat, care la randul lor au fost date pe timbre. In liceu am avut chiar si o colectie de masinute in miniatura, ba chiar si una de lacatele chinezesti miniatura (din alea mici si de tip ghinda daca va amintiti). Cand m-am plictisit de timbre am inceput sa colectionez monede straine...dar fara o logica. Recent m-am gandit sa imi fac prima mea colectie serioasa pe o tema data, si m-am gandit la monedele romanesti moderne (desi purcoiul de monede straine este mai mare decat cele cateva romanesti pe care le am). in sfarsit, sper ca pasiunea asta sa tina ceva timp, macar pana fac o minicolectie Romania.
Cand eram mic, bunicul imi arata Ordinul Coroana Romaniei si Medalia "Cruciada importiva bolsevismului" pe care le primise in razboi pe frontul de est si ma ruga sa nu povestesc nimanui ca avem asa ceva pe acasa. Imi povestea si de un unchi care a fost general si a primit Ordinul Mihai Viteazul pentru felul in care si-a comandat divizia in Crimeea si in Stepa Calmuca.
Acum cativa ani mi le-a dat mie, impreuna cu brevete care au apartinut altor membri ai familiei. M-am gandit ca e pacat sa am niste brevete fara decoratiile aferente, asa ca le-am cautat. Dupa asta, nu am putut sa ma mai opresc.
Acum cativa ani mi le-a dat mie, impreuna cu brevete care au apartinut altor membri ai familiei. M-am gandit ca e pacat sa am niste brevete fara decoratiile aferente, asa ca le-am cautat. Dupa asta, nu am putut sa ma mai opresc.
Apropo de ABC-ul colectionarului incepator de care amintea banivechi. I se poate dedica o rubrica speciala pe acest forum....Cataloage, sfaturi pentru achizitionare si pastrare, carti de citit si alte cele....Astfel, colectionarii nu vor mai fi perceputi ca un grup elitist si cam inchis (asta a fost si una din primele mele impresii, la inceput...), dialogul dintre generatii va fi extins...si nu in ultimul rand forumul aceste va prinde un pic de viata.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Pot sa fac o sectiune aici in forum daca considerati ca ar fi interesanta.Apropo de ABC-ul colectionarului incepator de care amintea banivechi. I se poate dedica o rubrica speciala pe acest forum....Cataloage, sfaturi pentru achizitionare si pastrare, carti de citit si alte cele....Astfel, colectionarii nu vor mai fi perceputi ca un grup elitist si cam inchis (asta a fost si una din primele mele impresii, la inceput...), dialogul dintre generatii va fi extins...si nu in ultimul rand forumul aceste va prinde un pic de viata.
O idee la care subscriu si eu. Ar fi foarte bine daca "cei noi" ar putea avea acces mai usor la informatie. La inceput si eu m-am lovit de aceasta reticienta a multora in a-mi impartasi cate ceva din secretele acestei pasiuni si din pacate a trebuit sa platesc pentru a prinde cate ceva. Cu alte cuvinte am pierdut relativ multi bani prin gradari eronate ale unor monede (din nestiinta bineinteles), din necunoasterea pretului pietei la altele si nu numai... Desi nu mai sunt de mult la inceput si acum sunt multe lucruri care imi scapa, deci o consider binevenita.
Mi-aduc aminte ca si eu am folosit albume pentru diapozitive.
Din pacate erau din PVC si mi-au tacat multe monede.
La inceput mi-am facut niste tavite din cutii de chibrituri lipite intre ele ( doar sertarasele ) iar apoi le-am acoperit cu plus obtinand ceva asemanator cu ce vazusem pe la muzeu.
Cand am vazut primul clasor la un numismat mai in varsta am ramas extaziat.
Era din cele cu buzunarase cu capacele adus de prin URSS.
Am incercat in fel si chip sa-mi fac unul la fel dar nu am reusit sa lipesc folia de plastic dupa cum doream eu.
Cand am vazut Buzduganul nu-mi mai venea sa-l las din mana.
L-am copiat intr-un carnet pe care-l mai am si acum si pe care l-am completat cu toate aparitiile ulterioare. Asta a fost primul meu catalog.
Ce vremuri .... Acum parca nu mai e la fel de palpitant ca atunci.
Din pacate erau din PVC si mi-au tacat multe monede.
La inceput mi-am facut niste tavite din cutii de chibrituri lipite intre ele ( doar sertarasele ) iar apoi le-am acoperit cu plus obtinand ceva asemanator cu ce vazusem pe la muzeu.
Cand am vazut primul clasor la un numismat mai in varsta am ramas extaziat.
Era din cele cu buzunarase cu capacele adus de prin URSS.
Am incercat in fel si chip sa-mi fac unul la fel dar nu am reusit sa lipesc folia de plastic dupa cum doream eu.
Cand am vazut Buzduganul nu-mi mai venea sa-l las din mana.
L-am copiat intr-un carnet pe care-l mai am si acum si pe care l-am completat cu toate aparitiile ulterioare. Asta a fost primul meu catalog.
Ce vremuri .... Acum parca nu mai e la fel de palpitant ca atunci.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
si eu am inceput sa imi fac un clasor din foi de carton si le-am lipit cu un scoci lat dar problema era ca daca vroiai sa scoti o moneda stricai tot randul de monezi prin indepartarea scoci-ului.
in ziua de azi cei care nu beneficiaza de internet se duc mai mult prin talciocuri; si tatal meu cand era in trecere pe acolo a cumparat vreo 70 de monezi straine cu mai putin de 20 ron
in ziua de azi cei care nu beneficiaza de internet se duc mai mult prin talciocuri; si tatal meu cand era in trecere pe acolo a cumparat vreo 70 de monezi straine cu mai putin de 20 ron