Monede 50b, 1L, 2 L 1869??

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Monede 50b, 1L, 2 L 1869??

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Le-am vazut mentionate intr-un buletin SNR de la inceputul sec. trecut pe cele de 1L si 2L (cea de 50 nu era din cate tin minte). Scria acolo ca aceste monede au fost in circulatie timp foarte scurt - numai cateva ore - si au fost retrase. Stie cineva mai multe detalii?

Plus am gasit intamplator printre niste reviste vechi agenda/carnetelul unui colectionar care pare destul de vechi, in care era notata toata colectia respectivului. Erau mentionate la piesele romanesti si monedele de argint de 50b, 1L si 2 L 1869.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

E prima oara cand aud (cu uimire) de lucrul asta. Si - cel putin in primii ani cand faceam Romania - am discutat cu multi numismati de la Asociatia Numismatilor Romani, oameni in varsta care stiau foarte bine domeniul. Am avut si oportunitatea sa cunosc un numismat care in anii '30 era avocat si mostenise o colectie de la tatal lui, si care nu a pomenit nimic de genul asta. Nu spun c-ar trebui sa le stiu eu pe toate, dar singura moneda retrasa in acea perioada, despre care stiu (si foarte valoroasa de altfel) este cea de 20 lei 1868. De aceea ar fi interesant de stiut ce motive ar fi putut determina retragerea acestor piese la momentul respectiv (daca au existat). Pentru ca un acelasi motiv ar fi putin probabil (dupa cum cred ca stiti piesa de 20 lei aur a fost retrasa din cauza lui "Carol I Domnulu Romaniloru" iar acest "Romaniloru" a derajat marile puteri de atunci care detineau o parte din teritoriile pe care se aflau romani). Oricum astept cu interes vesti noi despre subiect :D
PRONUMISMATICA
Site Admin

Am cautat putin pe net si .. am dat de ele unde altundeva decat pe romaniancoins :whistle:

http://www.geocities.com/romaniancoins/50bani1869.html
http://www.geocities.com/romaniancoins/1leu1869.html
Mihai

Mesaj de Mihai »

De existenta lor stiam (evident de pe site-ul sus mentionat :D )
Nu stiam ca ar fi fost puse in circulatie, chiar si pentru cateva ore... Totusi, s-ar putea afla din publicatiile vremii... Lucrurile astea nu se publica prin ziare, Monitorul Oficial etc.? Intreb, doar. Ar fi o chestie extraordinara sa descoperim ca ar fi primele monede romanesti puse in circulatie...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Ar fi o chestie extraordinara sa descoperim ca ar fi primele monede romanesti puse in circulatie...
Primele nu au cum sa fie, ca acelea au fost cele din 1867, dar ar fi primele de argint :)
Mihai

Mesaj de Mihai »

Ai dreptate, corect. Totusi era moneda divizionara. Ar fi fost prima moneda de 1 leu (si de argint).
dorelb

Mesaj de dorelb »

Toate trei monedele sunt mentionate in Krause sec 19 ca "patterns" din argint. De altfel, au mai fost probe si din bronz, zinc, cupru sa.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Ai dreptate, acolo nici nu m-am uitat.

Preturi interesante acolo pentru cele de zinc, bronz, metal alb.. oare cum le-au stabilit :whistle:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aha, pai vad ca inscriptia "pacatuieste" la fel ca pentru 20 Lei '68, asa ca fiind date ca '69 nu m-as mira sa nu fi fost scoase in circulatie niciodata si sa fi fost simple probe, gandite pentru aceeasi emisiune si marcate cu data prezumtiva a emiterii lor. Care n-a mai fost sa fie din cauza problemei din '68 cu 20 lei aur.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

"In conformitate cu dispozitiile legii, guvernul roman a comandat in 1867 baterea banilor in valoare totala de 4.000.000 de lei, la fabricile Watt&Co si Heaton din Birmingham (Anglia). Piesele comandate au inceput sa soseasca in tara incepand din februarie 1868 {Ziarul Romanul din 7 februarie 1868 anunta ca Ministrul Finantelor a invitat Senatul sa trimita un delegat la ceremonia deschiderii primului colet cu monede de arama trimis de la Birmingham (Victor Slavescu - Recunoasterea dreptului de a bate moneda - Bucuresti 1941)}.
In perioada 1868 - 1877, statul roman a procedat la baterea de monede de aur numai in cantitati simbolice, valoarea lor fiind de 102000 lei sau 0,38% din totalul pieselor batute. De altfel, primele 100 piese, batute in 1868, purtand pe avers efigia lui Carol I si legenda circulara Carol I domnul Romanilor, iar pe revers legenda: 20 lei 1868, intr-o ghirlanda circulara de frunze, au facut parte dintr-o comanda a carei executie a fost suspendata in urma interventiei Austriei si Turciei. Motivele suspendarii au fost pe de o parte inlocuirea stemei tarii, prevazuta in legea monetara si acceptata de Turcia, cu efigia lui Carol I, iar pe de alta parte legenda "domnul Romanilor", care in ochii Austriei aparea ca avand un caracter iredentist.
In ce priveste argintul, primele monede, cu o valoare nominala de 1 leu, s-au batut abia dupa trei ani de la intrarea in vigoare a legii, iar valoarea lor totala a fost de asemenea redusa: 400000 de lei. Ele poarte pe avers legenda circulara: Carol I domnul Romaniei, iar pe revers, intr-o ghirlanda de frunze: 1 leu 1870. Cantitati mai importante nu s-au emis decat dupa patru ani (sic!), adica incepand din anul 1872. Suma globala a monedelor de argint emise in perioada 1868 - 1877 s-a ridicat la 26.820.000 de lei."
C.C. Kiritescu - "Sistemul banesc al leului si precursorii lui - vol I"

Sigur este numai o sursa de documentare. Dar nici din alte surse nu am intalnit monedele din 1869 ca fiind puse in circulatie. In schimb apar peste tot ca probe (in Buzdugan, Krause, etc.).
Un caz similar a fost si cu bancnota de 5000 lei 1931 "Intrarea in Alba Iulia". Apare ca fiind pusa in circulatie in 1931, dar nu se cunosc exemplare fara supratipar decat ca specimen si 1 sau 2 exemplare fara specimen. Cele fara "specimen" arata ca au fost intr-adevar puse in circulatie, dar nr de exemplare ridica semne de intrebare.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Punerea in circulatie a monedelor pentru doar cateva ore personal mi se pare doar o ipoteza foarte putin realista . Acest lucru era un eveniment de anvergura
care trebuia marcat si sustinut mediatic prin metodele vremii inaintea infaptuirii , fapt care nu putea ramane neconsemnat in analele perioadei respective . Aparitia pimelor monede de argint … a primului LEU , a chipuli lui Carol si inscriptiei CAROL I DOMNU AL ROMANILOR era de o insemnatate primordiala si nu putea trece fara a fi consemnata in documentele vremii . Despre moneda de 20 Lei 1868 se stiu toate amanuntele inclusiv repercursiunile …repercursiuni care nu exista insa in cazul respectivelor monede pentru ca ele nu au fost puse si nici programate spre a fi puse oficial in circulatie !!! Aceste monede sunt doar o incercare si o pregatire a terenului pentru ceeace avea sa urmeze …deci parerea mea e ca sunt niste probe .
gitza
**
**

Mesaj de gitza »

Intr-un alt topic Yu_L.Yan a scris:
Si inca o carte bine documentata: "Istoria politicei noastre monetare şi a Băncii Naţionale" de Constantin Băicoianu .
O gasiti aici: http://www.biblioteca.ase.ro/resurse/re ... php?aut=10 (numai sper sa nu dau idei pt. foloase necuvenite).
Rasfoind prin carte am gasit in volumul 2 partea 1 la paginile 113-119 (in fisierul .pdf paginile 122-129) un tabel care "infatiseaza monetele cari au circulat in Romania dela 1867 pana la 1914".
Nu apare nici o referire la cele din 1969.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Cand o sa am putin timp o sa caut articolul respectiv din buletinul SNR acela vechi de care am zis si o sa fac un scan si o atasez aici.
Scrie răspuns