Matrita monetara?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

sigillum2008

Matrita monetara?

Mesaj de sigillum2008 »

Ce parere aveti despre aceasta piesa... credeti ca ar putea fi o matrita monetara?

S-a vandut recent, contra sumei de 85 Euro (din pacate, eu am descoperit-o prea tarziu :( )
Fişiere ataşate
matrita..jpg
matrita..jpg (34.65 KiB) Vizualizat de 15939 ori
matrita.jpg
matrita.jpg (28.9 KiB) Vizualizat de 15940 ori
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

Mai mult seamana cu o pecete, de pus pe scrisori, acte importante.
Cunoscandu-ti istoria iti cunosti viata.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Efigia mi se pare a fi a reginei Wilhelmina, suverana Olandei intre 1890 si 1948.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Probabil o matrita de 1 Gulden. Pacat ca ati ratat-o!
roantichitati

Re: Matrita monetara?

Mesaj de roantichitati »

sigillum2008 scrie:Ce parere aveti despre aceasta piesa... credeti ca ar putea fi o matrita monetara?

S-a vandut recent, contra sumei de 85 Euro (din pacate, eu am descoperit-o prea tarziu :( )
Nu este o matrita monetara ! Daca ar fi fost vorba de o matrita reprezentarea ar fi trebuit sa fie executata pe negativ . La forma care o are ar produce o imprimare concava , adica “in interiorul” blancului pe care ar fi batuta , nu in relief . Matrita are forma inversa decat cea a monedei care o bate (ceeace nu e cazul aici )….sper ca m-am facut inteles .
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Problema este ca nu avem cum sa fim siguri ca nu-i negativ (deci imaginea concava). Poza poate fi vazuta si intr-un fel si in celalalt.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

E matrita, efigia e negativa. Urmariti atenti cum cad umbrele, lumina vine mai mult dinspre dreapta iar efigia are partea umbrita tot spre dreapta (nas, frunte), ca si partea interioara a cercului exterior . ''Platoul'' in care e sapata efigia este mai umbrit insa in stanga.
Scuze pentru exprimarea mai greoaie... :)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu zic ba, dar fara inscriptie? Poate este pentru bimetalica (partea de interior)?
banivechi

Mesaj de banivechi »

Inelul cu legenda se monteaza in locasul existent. Verificati imaginea unui gulden si vedeti ca matrita se potriveste si ca efigie si ca proportii. Pacat doar ca e ruginita...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Pai eu ce-am zis? "Poate este pentru bimetalica". Asa nu mai este niciun mister :D
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Lumina vine din fata si e foarte probabil sa fie cauzata de blitz . Uitati-va la imagine si observati care sunt partile care reflecta ???? Partile care reflecta lumina de pe piesa corespund cu cele mai inalte reliefuri . Daca ar fi fost un negativ cele mai inalte reliefuri de pe piesa ar fi in interior si INEVITABIL ar fi fost mai intunecate nu cele care reflecta lumina !!! Constructia piesei ne arata ca a fost realizata pentru a rezista la presiune deci si de a matrita , dar nu este o matrita monetara pentru ca imaginea este pozitiva, este o piesa intermediara care a ajutat la matritarea matritei . Adica acesta este un pozitiv care imprima matritza mama . Intrati aici pentru mai multe detalii :

http://royalmint.com/Corporate/AboutUs/ ... rCoin.aspx

.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mie mi se pare ca-i negativ. Daca va referiti la lumina de la gat, faceti comparatie cu aceea de la margine (care se vede ca-i concava). este la fel, deci sursa de lumina este sus si dreapta, asa ca reflexia de pe gat este una interioara.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

1. Poate fi atat negativa cat si pozitiva. In procesul de obtinere a poansoanelor exista un asa numit "butuc pozitiv" cu care se imprima "butucii negativi" care devin poansoanele de baterea monedelor.

2. parerea mea este ca a folosit la baterea unui jeton sau medalie, deoarece monedele au inscriptie in jurul bustului. Ezistenta unui inel suplimentar cu inscriptie este exclusa, poansoanele executandu-se dintr-o bucata.
Chiar si bimetalicele se bat dupa ce se asambleaza inelul si discul.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Eu pot sa privesc imaginea din ambele perspective dar concluzia mea e alta . Ma repet , cele mai inalte reliefuri reflecta lumina , inclusiv acea reflexie de pe gat este cel mai inalt punct de relief din zona gatului . Daca era un negativ punctele cele mai iesite in relief trebuiau sa fie mai intunecate decat restul pentru ca erau in INTERIOR mai mult decat orice alt punct de pe matrita , deci nu cele mai inalte zone de relief trebuiau sa reflecte lumina . Ca sa ma fac inteles pun aici un tipar sigilar ( tot o matrita , numai ca e pentru ceara ).Observati ca punctele care pe o imprimare ar avea cel mai inalt relief sunt cele mai intunecate nu cele mai luminoase !
Fişiere ataşate
1427[2].jpg
1427[2].jpg (97.24 KiB) Vizualizat de 15584 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Depinde de pozitia sursei de lumina :D Ia uiati-va la poza in discutie, nu cumva are o reflexie in partea stanga de dupa pastila, mai exact in zona concava? De fapt am spus deja asta. Se si poate testa foarte usor de catre oricine cu un cadran de ceas. Depinde de cat de lucioasa este suprafata de plasarea sursei de lumina si - foarte important - de locul observatorului sau al aparatului foto. Faptul ca numai suprafetele inalte reflecta lumina este o idee preconceputa. De cate ori n-ati vazut umbre pe varful muntelui in timp ce in vale era lumina? :D
Scrie răspuns