Nu e cazul la noi sa fim asa duri si sa declasificam cu 80% o moneda curatata, fiinca cel putin 80% din monedele din colectiile romanesti au fost curatate. Nu e vina nimanui ca pina cu citiva ani in urma educatia numismatica a lipsit sau era la alte standarde. Grav e ca inca astazi mai exista unii care folosesc Cillit sau mai stiu eu ce ca sa faca monedele lucitoare crezind ca asa le cresc valoarea.2. Cleaning - As recently as the early 1980's, a fully struck choice coin that had been lightly cleaned might sell for 20 to 30% less than the same coin if it were completely original. Today, since that coin will most likely never make it into a slab, it probably trades for 20 to 30% OF (i.e. 70 to 80% off) the price of an original coin in the same grade.
Severity of cleaning is very important, as is eye-appeal. A coin that was lightly wiped and has since attractively and naturally toned back will almost always be graded. A coin that has been polished or harshly cleaned stands little or no chance of being slabbed.
Moneda lui consult e deocamdata liciatata inca mult sub valoarea reala. De mult n-am mai vazut un dublu cap asa frumos! Chiar o sa urmaresc licitatia sa vad cum se va termina!