Recent Transnistria a lansat o moneda dedicata imnului lor (care e chiar simpatic). Prezentarea bancii din Transnistria este aici. Am realizat si o scurta prezentare in romana.
Trecand peste legitimitatea indoielnica a acestei republici, mi se pare interesant modul in care incearca sa isi promoveze "statul".
Personal, mi-ar placea sa vad o moneda cu Desteapta-te romane!
Древние крепости на Днестре se traduce, potrivit google translate, in
The ancient fortress on the river Dniester.
Eu as traduce in romana prin Vechi fortarete de pe Nistru. Daca cineva a tradus asta prin Fortarete antice si asa a ramas cunoscuta seria la noi, nu e vina transnistrenilor...
Problema e ca ancient se poate traduce atat prin vechi, cat si prin antic
Pai despre asta e vorba. Confuzia trebuie luata in considerare la un nivel atat de inalt. Definitia pentru ancient este (cel putin la Princeton) "belonging to times long past especially of the historical period before the fall of the Western Roman Empire;
Deci n-am spus eu chiar degeaba ce-am spus. Stiu ca ancient inseamna si "vechi" daca asta voiati sa fie observatia de fapt, dar eu am vrut sa sugerez altceva.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Dumneavoastra ati afirmat ca ei nu isi cunosc istoria si ati adus ca argument faptul ca exista o serie numita fortarete antice. Mie nu mi s-a parut valid acest argument si am incercat sa arat de ce.
Nu cred ca, pe baza acestei situatii, se poate trage concluzia ca nu cunosc istoria acelor locuri. Cred insa ca, cel putin cei de la banca aia republicana a lor, habar n-au sa traduca in engleza... Probabil, o simpla vizita a site-ului lor ar determina pe oricine sa ajunga la aceeasi concluzie...
Oricum, am deviat de la subiect prea mult. Ideea initiala era ca o moneda care sa promoveze imnul e "simpatica"...
Doar nu va imaginati ca incercam sa dovedesc ceva. Incercam sa sugerez printr-o analogie. Dar probabil e complicat de inteles, desi sunt convins, nu pentru toti. Iar daca ne-am departat, e vina amandurora. Iar imnul ala ma lasa rece. Mai ales ca-i in rusa.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Vad ca am cam atins o coarda sensibila, asa ca nu mai insist. Istoria Transnistriei e istoria acelui teritoriu (si banuiesc ca nu prea are mare legatura cu cea a teritoriilor romanesti). S-o fi intamplat si pe-acolo ceva candva. Nu ma intereseaza subiectul. M-a interesat doar ideea acestei monede, care mi s-a parut interesanta...
Imi cer scuze ca am indraznit sa mentionez moneda. Sper sa nu fiu considerat "tradator de neam si de tara"
Edit:
Cred ca topicul se poate muta la Diverse (sau se poate inchide)...
Istoria unui teritoriu... acolo Stalin a facut o republica, asa, sa poata justifica ocuparea teritoriului romanesc - asa numita Basarabie - de fapt jumatate din Moldova. Asa ca ... In plus e un sindrom post-Kosovo acum. Si normal ca scot monede cu imnul, ca nu prea au cu ce...
@ skortzy Ce-ati spus la sfarsit e urat. Vad ca si dvs stiti sa sugerati dar e deranjant ca atacati persoane (chiar si pasiv-agresiv). Eu n-am sugerat nimic despre dvs. Oricum sa va fie de bine.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.