Moneda romana identificare
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Moneda romana identificare
Am cumparat un lot de romane partial curatate, majoritatea din cupru, perioada lui Constantin cel mare.
Printre ele am gasit si aceasta moneda ce era initial complet acoperita de un strat de "negreala". Dupa cateva incercari de a o curata cu sapun, cu ulei de masline, cu otet, cu benzina... am incercat cu o guma de sters. Rezultatul a fost emotionant, de sub negreala aceea compacta au aparut niste forme... litere.
Din pacate guma de sters si-a cam atins limitele iar eu, dornic sa curat moneda, am incercat sa o curat si cu un bisturiu. Dupa o zgarietura superficiala m-am decis sa renunt si sa va cer ajutorul. Ce ar putea sa fie aceasta moneda de culoare galben-rosiatica? Cum as putea sa o curat mai bine?
Printre ele am gasit si aceasta moneda ce era initial complet acoperita de un strat de "negreala". Dupa cateva incercari de a o curata cu sapun, cu ulei de masline, cu otet, cu benzina... am incercat cu o guma de sters. Rezultatul a fost emotionant, de sub negreala aceea compacta au aparut niste forme... litere.
Din pacate guma de sters si-a cam atins limitele iar eu, dornic sa curat moneda, am incercat sa o curat si cu un bisturiu. Dupa o zgarietura superficiala m-am decis sa renunt si sa va cer ajutorul. Ce ar putea sa fie aceasta moneda de culoare galben-rosiatica? Cum as putea sa o curat mai bine?
Ultima oară modificat 06 Mar 2009, 15:05 de către 1octav, modificat 1 dată în total.
O provinciala probabil. Dar e necesara o poza mai buna. Si ca sa dau un exemplu despre cum se poate incadra poza (dupa atatea observatii cred ca e necesar), uitati ce usor este cu Irfanview (vad ca pozele apar in ordine inversa, deci incepeti cu ultima si mergeti in sus - deci prima e selectia - cu tasta din stanga a mouse-ului tineti apasat pana selectati regiunea dorita, a doua e functia "crop" iar dupa ce a ramas numai selectia salvati):
- Fişiere ataşate
-
- 1.jpg (65.5 KiB) Vizualizat de 8831 ori
-
- 2.jpg (82.18 KiB) Vizualizat de 8831 ori
-
- 3.jpg (35.34 KiB) Vizualizat de 8831 ori
Ultima oară modificat 06 Mar 2009, 14:09 de către berserkr, modificat 1 dată în total.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Si ca sa nu mai adaug o poza in postul precedent iata si rezultatul (cateva secunde ia, nu mai mult):
- Fişiere ataşate
-
- 4.jpg (9.69 KiB) Vizualizat de 8826 ori
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Va garantez ca prin prelucrarea indicata desi se micsoreaza marimea fisierului (ceea ce e bine) imaginea nu pierde nimic din ceea ce-a avut
Fiind poza cred ca ar merge folosit modul macro si un trepied sau in lipsa lui, aparatul poate fi fixat pe ceva (iar imaginea ar trebui luata cu o intarziere oarecare pentru a se evita miscarea aparatului). Evident, o scanare la minim 600 dpi e mai simpla. Revenind la moneda, poza nu-mi permite sa-mi dau seama ce-ar mai putea fi facut. Nu prea disting ce-i pe ea.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
In general este preferabil sa nu se insiste curatarea monedei.
Totoausi pentru a o curata fara a afecta zonele deja curatate puteti lua in considerare sa o tineti mai mult in otet dar in asa fel incat sa fie introdusa numai partea inca necuratata.
Eu am facut un fel de suport (din agrafa) care sa-mi permita sa stea moneda pe cant si sa fie scufundata numai partial in lichid restul ramanand la suprafata.
Astfel daca introduceti monede cu partea pentru orele 12-6 in otet este posibil sa curatati mai bine moneda.
Dupa ce lasati cel putin 24 h moneda in otet trebuie curatata usor numai cu apa oxigenata.
Tin sa precizez inca o data ca o curatare atat de "dura" va micsora din valoarea monedei dar ar trebui sa ajute la identificarea literelor.
Depinde de dumneavoastra ce doriti.
Totoausi pentru a o curata fara a afecta zonele deja curatate puteti lua in considerare sa o tineti mai mult in otet dar in asa fel incat sa fie introdusa numai partea inca necuratata.
Eu am facut un fel de suport (din agrafa) care sa-mi permita sa stea moneda pe cant si sa fie scufundata numai partial in lichid restul ramanand la suprafata.
Astfel daca introduceti monede cu partea pentru orele 12-6 in otet este posibil sa curatati mai bine moneda.
Dupa ce lasati cel putin 24 h moneda in otet trebuie curatata usor numai cu apa oxigenata.
Tin sa precizez inca o data ca o curatare atat de "dura" va micsora din valoarea monedei dar ar trebui sa ajute la identificarea literelor.
Depinde de dumneavoastra ce doriti.
Atentie mare cu otetul! Distruge orice urma de patina si in plus produsii de coroziune care mai sustin desenul dispar si e posibil sa ramana o bucata de metal urata si fara valoare. Sunt pe okazii multe piese curatate acid si nu mai au nici valoare nici infatisare atragatoare. Pentru un numismat acestea sunt zero. In plus vad ca deja piesa are regiuni apropiate de metal.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Am tinut moneda in otet o zi, am spalat-o, am curatat-o cu scobitoarea si apoi cu guma de sters... si in sfarsit se pot vedea toate literele. Din ce vad eu literele ar fi grecesti. Ma puteti ajuta cu identificarea, va rog frumos?
Iata si poze:
Iata si poze:
- Fişiere ataşate
-
- untitled.JPG (40.76 KiB) Vizualizat de 8657 ori
-
- untitled1.JPG (43.75 KiB) Vizualizat de 8657 ori
Va multumesc pentru ajutor si pentru aprecieri 
As avea din nou nevoie de sfaturile dumneavoastra deoarece mai am cateva monede "incapatanate" in a se dezvalui lumii. Sunt acoperite de o crusta neagra cu tente verzui, probabil oxid de cupru...
Am tinut moneda in ulei de masline o saptamana... si nimic. Apoi am lasat moneda in otet cu sare 24 de ore, am racait-o cu scobitoarea si am frecat-o cu guma... si ceva-ceva s-a curatat, insa nu sunt multumit. Iata poze "inainte" si "dupa".
Sa o mai las in otet?
As avea din nou nevoie de sfaturile dumneavoastra deoarece mai am cateva monede "incapatanate" in a se dezvalui lumii. Sunt acoperite de o crusta neagra cu tente verzui, probabil oxid de cupru...
Am tinut moneda in ulei de masline o saptamana... si nimic. Apoi am lasat moneda in otet cu sare 24 de ore, am racait-o cu scobitoarea si am frecat-o cu guma... si ceva-ceva s-a curatat, insa nu sunt multumit. Iata poze "inainte" si "dupa".
Sa o mai las in otet?
- Fişiere ataşate
-
- untitled3.JPG (32.51 KiB) Vizualizat de 8484 ori
-
- untitled2.JPG (32.68 KiB) Vizualizat de 8484 ori
-
- untitled1.JPG (25.88 KiB) Vizualizat de 8484 ori
-
- untitled.JPG (28.49 KiB) Vizualizat de 8484 ori
sincer , nu cred ca va mai ramane ceva din detaliile monedei , dupa cate vad , reversul este complet compromis ..... daca se poate sa cititi cu o lupa , literele legendei de pe avers ar ajuta la identificare .
Daca aceasta metoda brutala a mers cu o moneda sa nu credeti ca va merge la toate monedele , nu toate sunt facute din aceleasi aliaje iar sub patiana au aceleasi detalii . Unele monede trebuiesc pastrate asa cum sunt , deoarece curatarea lor ar duce la pierderea detaliilor .
Daca aceasta metoda brutala a mers cu o moneda sa nu credeti ca va merge la toate monedele , nu toate sunt facute din aceleasi aliaje iar sub patiana au aceleasi detalii . Unele monede trebuiesc pastrate asa cum sunt , deoarece curatarea lor ar duce la pierderea detaliilor .
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
Chestia cu sarea n-am mai auzit-o. Oricum newbasic are dreptate, nu merge orice la orice moneda. Oricum poza de dupa este foarte neclara, eu nu disting mai nimic de pe ea.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!