250 lei 1939,20 bani 1900,falsuri?

Dacă le cunoaștem, ne putem feri de ele!

Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA

rach3ta

250 lei 1939,20 bani 1900,falsuri?

Mesaj de rach3ta »

Am achizitionat zilele trecute un lot de monede romanesti, printre care se aflau si cele doua piese a caror poze le-am atasat. Cea de 250 lei 1939 am certitudinea ca e falsa: nu are nici sunetul specific argintului, detaliile sunt prost realizate, iar greutatea ei este de 10.0 grame. In schimb la cea de 20 bani 1900 nu stiu de ce parte sa inclin balanta. De asemenea are o greutate mai mica (5,5 grame),desenul fiind "sters" asa cum e precizat si in MBR,dar din cauza ca nu am mai avut in posesie o alta moneda de 20 bani 1900 nu imi pot da seama daca sunt diferente intre moneda mea si una autentica, de aceea as dori parerea membrilor forumului, pentru a sti cum sa o clasific. Mentionez ca monedele le-am cantarit pe un cantar doar cu zecimale. Multumesc anticipat!

ImagineImagineImagineImagine
ImagineImagineImagineImagine
NIHIL SINE DEO!
banivechi

Mesaj de banivechi »

Interesante monede!!! Sincer, eu va doresc ca 20 lei 1900 sa fie falsa. Am auzit ca exista, insa n-am avut nici una in mina. Yu_L_Yan trebuie sa stie mai multe.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Si eu sper sa fie :D E prima data cand vad asemenea falsuri. Pe cea de 250 lei chiar am luat-o ca fiind autentica,nu m-am uitat cu atentie la ea decat dupa ce am ajuns acasa, insa cea de 20 bani mi-a atras atentia de cum am vzt-o. Respectivul vanzator mai avea si alte monede la care nu m-am uitat cu prea mare atentie, insa acum realizez ca as putea da si peste alte falsuri. Sper sa il mai intalnesc.
NIHIL SINE DEO!
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

E falsa moneda ( 20 bani 1900 ) , am si eu un 10 bani 1900 lucrat tot in aceeas maniera si probabil din acelas material (eventual aceeas sursa) , mai bine pastrat si cu muchia bine realizata ...( la aceasta din foto muchia pare pilita ) .
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie:Interesante monede!!! Sincer, eu va doresc ca 20 lei 1900 sa fie falsa. Am auzit ca exista, insa n-am avut nici una in mina. Yu_L_Yan trebuie sa stie mai multe.
Ar fi fost cu adevarat interesant daca era 20 lei 1900 :twisted:

Ca sa intru in topic, sunt ambele falsuri. Atat metalul cat si greutatea sunt indoielnice. Ca si mod de realizare, sunt facute foarte ingrijit, cu un + pt muchia la 250 lei. Pt aceasta din urma inca am dubii la o realizare artizanala a matritei. Pt cea de 20 bani, am mai intalnit falsuri realizate in mod asemanator. Eu personal nu detin nici un exemplar in colectie, ci asemeni lui roantichitati, detin un 10 bani 1900, cu destule asemanari fata de moneda in cauza. Oricum tin sa va felicit. Aveti 2 falsuri frumoase.

@banivechi - multam pt incredere :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Multumesc frumos pentru lamuriri si pentru urari. Poate o sa am ocazia sa o arat personal intr-un viitor apropiat celor care au raspuns.
NIHIL SINE DEO!
drmau

Mesaj de drmau »

Am si eu ceva asemanator la 20 bani. Din pacate nu pot posta imagini. Din memorie pot spune ca in zona perlelor de pe margine apare ca o picatura - o zona in care perlele nu s-au mai separat... de unde banuiala de turnare. Materialul parca e mai susceptibil sa se degradeze decat la orginal.
Nu mai stiu cum m-am rostuit cu ea dar o am de ceva timp.
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Dupa parerea mea :

20 Bani nu este un fals. Nu vad pe poze o porozitate de fals turnat.
Moneda aceasta a circulat mult si a mai fost si maltratata.
Se pare ca a fost batuta cu o matrita mai uzata si este si putin fugita din bataie. Din aceasta cauza unele detalii, ca de exp. terminatii la litere, au iesit destul de slab. Ce ma face sa fiu destul de sigur ca-i ok, este faptul ca sub
piciorul drept al lui A din bAni intilnim crenelul dublu, ca la o piesa originala,
de exp. 20 bani 1900 de pe Romanian Coins, poza clara si calitativa, unde acest crenel dublu se vede foarte bine.
Tot un crenel dublu intilnim si la moneda de 5 Lei 1906, exact sub liniuta care separa 1866 de 1906.
La 250 lei 1939 tendinta este de peste 50% de a spune ca si aceasta este in ordine. Sint parti din muchie care vorbesc pt. fals, dar si unele care apar pe poza ca destul de reusite. Pentru o piesa turnata, mie mi se par parti din legenda incusa ca fiind f. bine realizate.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

La cea de 20 de bani si eu sunt reticent inca in a spune ca e fals 100%,dar nici autentica nu pot spune ca este,intrucat nu am in colectie o alta piesa de 20 de bani 1900.Cea de 250 de lei sigur e falsa. In primul rand materialul din care e fabricata sigur nu este argint, iar moneda are detalii foarte clare fata de greutatea pe care o are. Daca era autentica ar fi trebuit sa fie mult mai tocita.
NIHIL SINE DEO!
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Domnule Ciuplea, aduceti argumente destul de convingatoare pt clasificarea monedei de 20 bani in randul monedelor bune (nu calitativ - ci oficiale). Este drept ca maniera de executie este deosebit de buna. Dar si aici trebuie sa privim ca si argument scopul creearii unui fals, respectiv de "a insela".

Tin sa va prezint si eu argumentele care m-au dus la concluzia ca aceasta moneda este un fals.
Pt inceput este citatul de mai jos:
rach3ta scrie: ...are o greutate mai mica (5,5 grame),desenul fiind "sters"...
Moneda emisa oficial are 7 grame. Chiar si cu o uzura foarte mare, tot nu ar fi putut sa ajunga la greutatea declarata de colegul nostru. Este practic o diferenta de ~20% fata de normal. Asi spune ca destul de mult, chiar si pt starea monedei prezentate.

Poza monedei in cauza nu o avantajeaza foarte mult, dar are avantajul de a fi foarte mare atunci cand o deschideti din link. Ceea ce ma deranjeaza foarte mult la ea sunt "fermitatea" literelor. Chiar si cu o uzura a matritei, mi se par mult prea groase. Si aici asa cum am declarat mai sus m-am folosit de un fals de 10 bani aflat in colectia personala, fals realizat in aceeasi maniera.
Aveti in poza de mai jos o imagine a celor 3 monede, fiind folosite: moneda de 20 bani 1900 de pe pagina RomanianCoins, imaginea postata la inceputul topicului si imaginea monedei de 10 bani 1900 din colectia personala (sper sa nu fie suparare din partea d-lor Lissner si vladmario pt folosirea pozei de pe romaniancoins). De asemeni mai aveti jos si imaginile monedei 10 bani 1900, unde in mod sigur veti mai descoperi multe asemanari cu cea de 20 bani.

Pt moneda de 250 lei 1939, la fel nu am dubii, eventual aducand comparatii de pe topicul falsuri la piesele romanesti. Acesta nu vine decat sa completeze seria de monede 250 lei false, prezentate pe acea pagina.

Oricum, cea mai buna metoda de studiu, ar ramane o examinare la propriu a monedei. Sper sa fie si posibilitatea de a o face candva :D

ImagineImagine
Fişiere ataşate
Colaj 1900.jpg
Colaj 1900.jpg (76.65 KiB) Vizualizat de 21575 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Falsul dvs arata foarte bine, cel pe care o detin eu cred ca a circulat foarte mult si e foarte tocita. Si eu sper sa va arat cele doua falsuri (si nu numai) pentru a fi cu un procent in plus mai convins ca e fals :D . Poate cu ocazia vreunui targ sau a unei vizite a mea prin cetatea de scaun a Moldovei din timpul lui Cuza.
NIHIL SINE DEO!
capa

Mesaj de capa »

Ce parere aveti despre aceasta moneda?

Mie mi se pare ca e turnata mai ales din cauza formei si definitiei frunzelor
(dar si datorita porozitatii vizibile, care, partial, poate fi din cauza foliei de protectie).

http://www.okazii.ro/catalog/40684857/1 ... C-278.html
Fişiere ataşate
10bani1900-theKing-posibilFals.jpg
10bani1900-theKing-posibilFals.jpg (82.81 KiB) Vizualizat de 19502 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Poate sa fie orig., dar putin corodata.
Fals este in mod sigur gradul de conserv. declarat, UNC.

Moneda arata de VF+ si nimic mai mult.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Si eu cred ca moneda este autentica. Daca ar fi fost turnata detaliile ar trebui sa fie mai "ferme". Cum a spus si dl Ciuplea, moneda este corodata si probabil ca nici poza nu o avantajeaza.
NIHIL SINE DEO!
Optimvs

Mesaj de Optimvs »

250 de lei ar putea fi un fals de epoca. Moneda avea o valoare mare si a fost falsificata destul de mult in anii 1939-1940.

DPDV al valorii numismatice actuale nu se prea justifica falsificarea ei.
Scrie răspuns