moneda ruseasca
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
Tudor C
moneda ruseasca
Exista suspiciuni in privinta autenticitatii acestei monede? Cam ce cota de piata credeti ca ar avea? Si din ce an este? Eu cred ca e din perioada lui Petru cel Mare, dar nu am reusit s-o identific cu exactitate.
- Fişiere ataşate
-
- moneda.jpg (85.11 KiB) Vizualizat de 8627 ori
- andi_codescu

-
Tudor C
- andi_codescu

Cum ar trebui sa fie ii las pe cei care se pricep mai bine la astfel de monede sa spuna. Eu va pot spune cam cum nu ar trebui sa fie, cu alte cuvinte ce nu imi place la aceasta moneda: relieful este prea plan, prea "neconvingator" (nu va pot spune ce e neconvingator). Apoi relieful pare conturat de niste linii. Nici astea nu imi "plac". Si aici e greu de explicat de ce nu imi plac.
In concluzie, imi pare rau ca nu va pot lamuri prea bine. Mai concret e ca am vazut un fals foarte asemanator pe okazii si cred ca s-a discutat si pe aici despre el, daca imi aduc aminte bine.
In incheiere eu nu as spune ca sunt 100% nici ca exist. Deci nici in cazul asta nu v-as spune ca e clar falsa, dar eu nu as cumpara-o nici la o zecime din pretul originalului.
In concluzie, imi pare rau ca nu va pot lamuri prea bine. Mai concret e ca am vazut un fals foarte asemanator pe okazii si cred ca s-a discutat si pe aici despre el, daca imi aduc aminte bine.
In incheiere eu nu as spune ca sunt 100% nici ca exist. Deci nici in cazul asta nu v-as spune ca e clar falsa, dar eu nu as cumpara-o nici la o zecime din pretul originalului.
Inclin sa cred ca este un fals. Desenul este prea bine stilizat, fata de rubla originala si sunt diferente in legenda.
Pentru comparatie uitati-va la pozitia 1094 aici:
http://archive.sixbid.com/home/auctions ... ilver1.pdf
Tot de acolo puteti afla un pret orientativ.
Pentru comparatie uitati-va la pozitia 1094 aici:
http://archive.sixbid.com/home/auctions ... ilver1.pdf
Tot de acolo puteti afla un pret orientativ.
-
Tudor C
-
cristoph
A fost folosit si in Moldova de Ioan Voda cel Viteaz. Pe monedele acestuia sunt trecute litere care corespund anului 7081 de la facerea lumii ( anul 1573)sorin70 scrie:Ce sitem ciudat de scriere a anului !
A = 1 , D = 4, Z = 5, E = 6, K =20 daca am dedus bine.
Pana azi nu stiam de sistemul asta de notare.
Nu doar de monede este vorba, ci de scrierea in sine. In tarile romane s-a folosit slavona si apoi romana cu alfabet chirilic pana cand a inceput Cuza sa-l schimbe. In acest alfabet cifrele erau tot litere, insa era diferentiate printr-un semn pus deasupra valorii.cristoph scrie:A fost folosit si in Moldova de Ioan Voda cel Viteaz. Pe monedele acestuia sunt trecute litere care corespund anului 7081 de la facerea lumii ( anul 1573)sorin70 scrie:Ce sitem ciudat de scriere a anului !
A = 1 , D = 4, Z = 5, E = 6, K =20 daca am dedus bine.
Pana azi nu stiam de sistemul asta de notare.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Alfabetul_ ... rom%C3%A2n
Re: moneda ruseasca
Pare veritabila sau un fals foarte bine realizat. Pare din argint. Clar rubla din vremea lui Petru cel Mare(Petru I). Pe ea se poare citi cam asa: Petru I tarul intregii Rusii Intemeietorul. Pe avers : Noua rubla. Pe margine : (o) rubla moscova
Asadar, Costel zice ca:Costel scrie:Pare veritabila sau un fals foarte bine realizat. Pare din argint. Clar rubla din vremea lui Petru cel Mare(Petru I). Pe ea se poare citi cam asa: Petru I tarul intregii Rusii Intemeietorul. Pe avers : Noua rubla. Pe margine : (o) rubla moscova
1. Pare veritabila...
2. Pare din argint
3. Clar rubla din vremea lui Petru.
Acum parerea mea:
1. Este falsa.
2. Poate fi din argint dar tot falsa ramine.
3. Nu e din vremea lui Petru. E de dupa 1991.
Bine ati venit domnule Costel!
-
Tudor C
Sa nu fim rautaciosi.
banivechi scrie: Facuta dupa anul 2000...
banivechi scrie:E de dupa 1991.

In poza este un original din 1719. Daca studiati si comparati monedele o sa vedeti diferente cam la orice, incepand cu stema si terminand cu marimi si forme ale literelor.
De ce relieful este ciudat? In vremea aceea monedele au circulat si e putin probabil sa gasiti o moneda UNC dupa 290 de ani. Deci o anumita uzura este inevitabila. Uzura apare de obicei la marginea monedei. Piesa dumneavoastra nu are uzura si are muchiile aproape ascutite, deci e posibil sa fi fost confectionata recent.
Pe moneda dumneavoastra apar culori nenaturale: e vorba de acele pete de culoare mai inchisa: in stanga coroanei din stema, in interiorul literelor, in fata gurii lui Petru. Acestea nu sunt depuneri, murdarie sau oxidari, este acoperire galvanica de proasta calitate cu stratul superficial care se sterge. Probabil este un metal acoperit cu un strat foarte subtire de argint. Este tipic pentru falsurile chinezesti contemporane. Probabil moneda nu are greutatea notata in cataloage
Tot tipice pentru aceste falsuri chinezesti sunt si busturile care au "fizionomii de copii". Priviti figura lui Petru de pe moneda dumneavoastra si va veti convinge.