domnule, mie nu mi-ati raspuns. si o sa va mai intreb ceva.
dvs vorbiti din punct de vedere strict legal. am inteles cu totii, cred. dar as vrea (si cred ca nu numai eu) sa recunoasteti faptul ca in romania lucrurile nu merg in practica asa cum sunt in teorie.
ok, exista o legislatie, este comunista, plina de hibe si asa mai departe, dar nici macar aia nu se aplica pentru ca noi, oamenii de rand din acest stat de toata jena am invatat sa nu avem incredere in autoritati. si am mai zis, asta nu din cauza noastra ci tocmai din cauza celor care ar trebui sa implementeze legislatia.
dvs vorbiti de justitie si faceti teorii (foarte in cunostinta de cauza de altfel) dar vorbiti de lege si de legislatie ca si cand ne-am afla intr-un stat in care chestiile astea chiar functioneaza.
haideti sa va dau si eu un exemplu despre cum stau lucrurile in practica. dvs ati exemplificat prin faza cu omorul, eu o sa fiu un pic mai non-violent.
X este obligat prin lege sa isi dovedeasca identitatea fata de autoritati. e o chestie simpla si de bun simt pe care toata lumea o stie si o accepta. dar si dvs stiti (daca v-ati nascut pe aceasta planeta si traiti in acest stat) ce inseamna sa-ti faci un act de identitate: cati nervi, ce cozi, ce nesimtire.. ce sa mai.. ce "corvoada" devine chestia asta, mai ales pentru un om activ, implicat in activitati care pana la urma ii pun mancare pe masa.
acuma ganditi-va ca omul asta, X, cetatean legal al acestui stat, om care isi plateste toate darile la timp si asa mai departe, se intampla sa fie si colectionar. si in momentul in care o moneda, un 2lei 1952 sa zicem, da norocul si ii intra in colectie trebuie sa treaca prin alte mizerii, birocratii, "clasari", "legalizari" si mai stiu eu ce chestii care au ca termen de finalizare un plus infinit temporal.
acuma, daca eu as fi X si ar da norocul peste mine si mi-ar intra in colectie un 2lei 1952, fiti sigur ca as face pe dracu-n patru sa-l "clasez", dar intr-un seif undeva departe de romania (bineinteles asta dupa indeplinirea formalitatilor aici, fara discutie). dar stiind felul in care merg treburile aici, ce inseamna obtinerea unei mizerii de hartii/autorizatii/document de clasare AICI, in lumea asta care nu mai e chiar asa teoretica, cati oameni cu capul pe umeri, cati dintre noi, utilizatorii de internet (dintre care 90%
sunt infractori,adica au incalcat legea, dar doar 3% dintre acestia sunt cercetati penal. De ce? Simplu? Deoarece statul, prin organele sale, nu transforma toti delincventii in infractori.
) isi mai permit sa mearga sa declare o moneda cumparata la un targ de weekend sau prin licitatiile online - si nu ma refer la raritati de valoare ci doar la chestii minore care se intampla sa ne lipseasca din colectii, si sa-si piarda in acest proces cateva zile din viata si sa-si arda atatia neuroni de nervi ?
eu inteleg ca dvs reprezentati intr-un fel "romania legala" dar romania dvs e o chestie asa.. abstracta, teoretica.
sunt de acord ca legile exista, asa cum is ele, comuniste, strambe, DAR daca macar ele ar fi respectate in spirit si nu doar in litera, incepand de la cei care ar trebui sa le implementeze, colegi de-ai dvs dealtfel, si implementarea lor s-ar face asa cum se face peste tot in lume, sau macar peste tot in UE, de care tot amintiti una-doua in posturile dvs, lucrurile ar sta altfel.
si acuma vine si intrebarea. cand ati stat ultima data la o coada si cand v-ati lovit ultima data de sistemul nostru mult-iubit ? pentru ca daca sunteti avocat sau jurist aveti nevoie (probabil) zilnic de diverse hartii emise de statul roman si (cred eu) trebuie sa treceti prin toate procedurile necesare emiterii acelor hartii.
sau lucrurile stau altfel daca sunteti parte din sistem ?