Probe moderne

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

tripleseven

Probe moderne

Mesaj de tripleseven »

Am cumparat de pe ebay urmatoarea proba, din pacate nu este trecut niciun an pe ea! Imi puteti spune va rog, cam din ce perioada este? Am inteles ca exista variante din mai multe feluri de metale,piesa mea este din cupru nichel.
Fişiere ataşate
probabnr1.jpg
probabnr1.jpg (45.12 KiB) Vizualizat de 13231 ori
probabnr1a.jpg
probabnr1a.jpg (54.5 KiB) Vizualizat de 13231 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

1995?
115 ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

E o combinatie de 2 probe.
Aversul de la medalia din setul pe 2000 "120 de ani de la infiintarea BNR" ( dar fara an pe panglica )
Reversul de la proba de argint 1 leu 1992.
Este ceva asemanator pe okazii.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Este " LEUL MARE " ( asa l-am poreclit ), in diametru aproape cit un 5 lei
1880-1901.

Au fost doua probe, " Banca " si " Vulturul ", ambele din 1992.
De ele se leaga si primele incercari de a bate moneda gen "proof",
dupa 1989.

Au fost in Cu-Ni, Ni, cred ca si alama, Ag.
Fişiere ataşate
1 leu 1992 Ag.JPG
1 leu 1992 Ag.JPG (44.39 KiB) Vizualizat de 13139 ori
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Interesant, va multumesc pt raspunsuri.

Alta intrebare, in urma cu 2-3 ani am cumparat 2 piese, un "Birlic" si un "Brancoveanu" ambele din argint.
Ceea ce-l priveste pe "Brancoveanu" stiu ca piesa originala este din aur dar "Birlicul"original este si el tot din ag!!! Am comparat "ochiometric" piesa mea cu una originala cumparata de la BNR si personal nu am vazut nicio diferenta!
Care este diferenta dintre aceste "probe" cum este piesa mea si cea care s-a vandut cu certificat? Oare numai certificatul?
Zgarieturile sunt pe capsula!
Fişiere ataşate
birlic1.jpg
birlic1.jpg (95.73 KiB) Vizualizat de 13105 ori
birlic.jpg
birlic.jpg (96.66 KiB) Vizualizat de 13105 ori
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

tripleseven scrie:... dar "Birlicul"original este si el tot din ag!!! Am comparat "ochiometric" piesa mea cu una originala cumparata de la BNR si personal nu am vazut nicio diferenta!
Care este diferenta dintre aceste "probe" cum este piesa mea si cea care s-a vandut cu certificat? Oare numai certificatul?
Zgarieturile sunt pe capsula!
Unul din "Birlicii" vazut loco, era tot din argint, dar avea "doar" 28 grame.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Exact asa am vazut si eu unul, diferenta este data de greutate. Pe de alta parte, pare ca se ingalbeneste mai repede "proba".
Atentie! Exista si certificate falsificate.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Hai sa o luam putin in ordine:
1. Pe site-ul BNR se anunta ca moneda 5 lei 2005 Birlic are 31,1030g.
2. Tot acolo, in comunicatul cu privire la emiterea monedelor cu scop numismatic se precizeaza ca acestea au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
3. Aceste monede, fiind emise dupa 1 iulie 2005 (comunicatul BNR e din 27 dec. 2005) sint in circulatie.
4. Nu e specificat niciunde in comunicat ca s-au emis si alte monede, cu o 10% mai usoare.
5. Pe moneda nu scrie "proba" niciunde, deci e clar ca moneda poate fi confundata oricind cu una "buna".
6. Toate astea ne fac sa suspectam ca e vorba de fals de moneda.
7.Sint curios ce parere are BNR despre asta?
Mi-e clar ca n-o sa citim in ziare despre vreun caz de falsificare de monede comemorative, asa cum am citit bunaoara de celebrul copil care a xeroxat o bancnota de 5 lei si a incercat sa-si cumpere guma de mestecat... Pustiul ala era un caz deosebit de grav, pe cind tepuirea colectionarilor e un lucru tolerat. Sau chiar incurajat?
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

banivechi scrie: Pustiul ala era un caz deosebit de grav, pe cind tepuirea colectionarilor e un lucru tolerat. Sau chiar incurajat?
Un risc asumat. ;) Nu cred ca BNR e cea care trebuie sa ia masuri...
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie: 5. Pe moneda nu scrie "proba" niciunde, deci e clar ca moneda poate fi confundata oricind cu una "buna".
6. Toate astea ne fac sa suspectam ca e vorba de fals de moneda.
Scandalul la MS a aparut pe la mijlocul lui 2006. S-a lasat atunci cu cateva destituiri tocmai pt aceste lucruri.
Asa ca reproduceri dupa monedele mai recente, cam greu de vazut. Pentru cele de dinainte - incluzand si pe d-l Birlic - eu le pun o eticheta mare. FALS. Sau de ce nu replica (cum am scris pe pagina lui Caragiale din semnatura).
Imagine
Imagine

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Fara indoiala este un fals. Insa atunci cand avem dubii luam un cantar si un subler, daca nu corespund ...
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pai politaiul de pe strada n-o sa stie niciodata sa deosebeasca un Birlic fals de unul bun, ma si indoiesc ca 99% din ei stiu si ca a fost emisa o asemenea moneda... in opinia mea, tot BNR-ul e cel care trebuie sa obtina o moneda din asta si sa afle ce e cu ele. Politia n-o sa se autosesizeze niciodata. Cel putin nu atita timp cit e cazul a doar citorva bucati.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Cred ca politatiul care stie cate ceva despre falsul de moneda, care, poate, e si pe forum, pentru ca ma indoiesc ca BNR are atributii.
Oricum, orice actiune a politiei este in urma unei sesizari/reclamatii, ca doar nu baga mana in buzunarul fiecaruia sa vada daca are bani falsi in el...
LE: Poate ca dupa actiunea de acum cativa ani, despre care vorbea colegul Yu_L.Yan BNR a considerat ca problema a fost rezolvata... :roll:
Ultima oară modificat 29 Oct 2009, 00:52 de către vlahul, modificat 1 dată în total.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie:Pai politaiul de pe strada n-o sa stie niciodata sa deosebeasca un Birlic fals de unul bun, ma si indoiesc ca 99% din ei stiu si ca a fost emisa o asemenea moneda... in opinia mea, tot BNR-ul e cel care trebuie sa obtina o moneda din asta si sa afle ce e cu ele. Politia n-o sa se autosesizeze niciodata. Cel putin nu atita timp cit e cazul a doar citorva bucati.
Sesizarea ar putea fi si din partea noastra.
Pt ca moneda are un certificat de autenticitate care indica un nr de x exempare cu un titlul de metal. O plangere la politie in schimb nu stiu daca ar avea mare trecere. Noi suntem partea vatamata. Dar cine e paratul? BNR-ul (ca emitent)? Sau Monetaria Statului (ca producator)?
Imagine
Imagine

banivechi

Mesaj de banivechi »

Exact, intii trebuie certificat ca e vorba de un fals, si cine sa faca acest lucru daca nu BNR?
Scrie răspuns