Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Metal Hammer

Mesaj de Metal Hammer »

Gradele in sine le stiu(unc vf xf poor etc...)intrebarea este cum stabilim gradul unei bancnote?Sa zicem am o bancnota care are colturi rupte 2 rupturi de 1 cm si in rest este perfecta?
MA scuza-ti risc sa devin enervant dar tot nu inteleg cum gradam o bancnota, la o moneda este simplu dar la o bancnota avem mai multe lucruri de evaluat(colturi culoare integritate etc.) repet: ce nu inteleg este cum dam gradul final daca unele dintre cetegorii(colturi si integritate sa zicem) sunt in stare aUNC iar altele (culori si pliuri sa zicem) sunt in stare VF.?
Ultima oară modificat 14 Noi 2009, 13:39 de către Metal Hammer, modificat 1 dată în total.
Orice lucru bun in viata este ilegal,imoral sau ingrasa
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

@Metal Hammer, nu cred ca ati citit ce scrie acolo, ca altfel nu mai puneati astfel de intrebari...
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Chiar nu are nimeni curaj sa-si spuna parerea despre 100 lei 1938 ?
Fişiere ataşate
1867bw10b.JPG
1867bw10b.JPG (90.71 KiB) Vizualizat de 16261 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

pentru 100 lei 1938 .Vad pe ea niste zgarieturi (sub ureche) si niste lovituri. Sa fie din cauza transpurtului? Pe toata suprafata se vad zgarieturi fine...urme de o eventuala curatare? Eu as grada-o AU
10 bani 1867 Watt ar fi UNC dar vad niste lovituri pe suprafata si muchia monedei.
Cristian Ciuplea

Watt-ul a fost o piesa frumoasa si rara in calit. asta.
La scanat au fost si niste scame pe fereastra ambalajului.

100 lei 1938 merge si in AU, dar aici trebuie spus neaparat " cu mai multe zgirieturi, in rest AU".

Av. este plin de contacte, mai mici sau mai mari, pina la acele linii lungi si mai pregnante de pe gitul lui Carol, lucru destul de grav pentru nichel !
Urechea este f. putin stearsa, sprinceana+ ochiul si ele, putin si mustata.

Obrazul in mare parte si cam jumatate din git nu mai au luciul original !
Cu moneda asta s-a platit un scurt timp, luciul mat si original s-a dus datorita multor contacte , unul peste altul.
Din aceste cauze nu se mai poate discuta de un UNC, de MS 64 nici nu mai incape vorba, fie el MS64 american sau poate chinezesc.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Cristian Ciuplea scrie:Watt-ul a fost o piesa frumoasa si rara in calit. asta.
La scanat au fost si niste scame pe fereastra ambalajului.
Da piesa este foarte frumoasa. As vrea sa vad si reversul daca se poate.
Cristian Ciuplea

In ordine !

Alaturat o moneda australiana, 3 pence 1910.
Cam asa ar trebui sa arate un BU-MS 64.
Fişiere ataşate
Watt Rv..JPG
Watt Rv..JPG (44.82 KiB) Vizualizat de 16222 ori
a1910p3b.JPG
a1910p3b.JPG (67.98 KiB) Vizualizat de 16222 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:100 lei 1938 merge si in AU, dar aici trebuie spus neaparat " cu mai multe zgirieturi, in rest AU".

Av. este plin de contacte, mai mici sau mai mari, pina la acele linii lungi si mai pregnante de pe gitul lui Carol, lucru destul de grav pentru nichel !
Urechea este f. putin stearsa, sprinceana+ ochiul si ele, putin si mustata.

Obrazul in mare parte si cam jumatate din git nu mai au luciul original !
Cu moneda asta s-a platit un scurt timp, luciul mat si original s-a dus datorita multor contacte , unul peste altul.
Din aceste cauze nu se mai poate discuta de un UNC, de MS 64 nici nu mai incape vorba, fie el MS64 american sau poate chinezesc.
Domnule Ciuplea ,

1 ) Partile piesei pe care dumneavoastra le indicati ca ar purta urme de circulatie sunt datorate unei bateri slabe cu o matrita uzata . In unele parti matrita nu a avut presiune pt a creea luciul de batere , iar in alte parti ( cele mai inalte de pe moneda ) nici macar nu a ajuns , sau a presat foarte putin ramanand suprafata metalului aceea care era pe blanc ( pe rondelul pe care s-a imprimat) . Daca observati cu atentie in acele zone o sa vedeti porii metalului (care se vad la fel si pe unele parti de pe cantul care delimiteaza muchia ) care indica faptul ca NU A CIRCULAT ! Daca erau urme de circulatie nu se vedeau porii , acestia ar fi fost stersi . Priviti mustata , o sa vedeti ca detaliile aproape nu exista din cauza baterii slabe ...nu din cauza urmelor de circulatie . Luciul specific de batere se formeaza accentuat pe campul monedei , acolo unde este cea mai mare presiune , nu pe gat sau la cap ....mai ales atunci cand avem de a face cu o batere slaba cu o matrita uzata cum este in acest caz .

2) Punctele de contact exista , fara indoiala , insa ele nu sunt datorate circulatiei ci modului in care moneda a fost "tracasata" din momentul baterii , din transportul in saci ..... Aceste puncte de contact de pe moneda pusa in discutie sunt specifice celor care apar in modul enuntat ulterior si nu in urma circulatiei . In cazul aceluias lot la unele apar mai mult , la altele mai putin ... dar tot de monede necirculate vorbim .

3) Nichelul e un metal rezistent si dur in comparatie cu alte metale , insa din aceeas cauza interactiunea dintre doua piese de nichel este mai dura , si contactele sunt mai accentuate cu urme clar conturate .

4) Piesa pusa in discutie este o moneda NECIRCULATA ( nu am spus MS64) dar oriunde am vrea sa gradam aceasta piesa , moneda nu ar putea fi catalogata AU oricat ar fi de subiectivi ( in sensul exigentei ) . ORIUNDE !

Nu trebuie confundata frumusetea unei monede cu starea de conservare . O moneda batuta slab , cu o matrita uzata poate arata urat , dar poate avea o stare de conservare exceptionala . Daca o moneda are punctele de contact datorate caderii monedelor in timpul baterii unele peste altele sau frecarii si ciocnirii in timpul transportului nu inseamna ca este o moneda circulata . In functie de numarul si profunzimea lor se poat face departajari dar vorbim tot de MS(xx) si nu de AU .

.
Cristian Ciuplea

Domnule roantichitati,

gasesc comentariul dvs. foarte deplasat, argumentarea este destul de ieftina.
Pe mine nu aveti cum sa ma convingeti de BATAIE SLABA si MATRITA UZATA.
Comentariul dvs. poate fi citit si de un colectionar mai incepator si-l derutati total !

Moneda aceasta a trecut prin niste portofele si a mai fost si buzunarita fara portofel.
In cazul aversului vorbim de f. multe contacte, care au dus la luciul nenatural.
Ce interpretati dvs. ca pori, acelea-s contacte !

Daca o moneda mai are in cimp luciul natural, dar in rest este plina de puncte si zgirieturi, parti din relief nu-s cum au fost, atunci de unde mai este UNC.
Intelegeam sa-l luati pe UNC in brate, daca vindeati dvs. piesa.
Nu-s de acord ca frecarea de nichel pe nichel ( numai la transport ! ) a dus la numarul f. mare (usor 80-100) urme de contact .

Cum arata 5 si 10 bani 1906 Hamburg ( Cu-Ni ) in UNC ?
Este un exemplu de piese comune in calitate buna, monede pe care le-a vazut si un colectionar mai incepator
Deci ele-s f. curate, urmele de transport sunt puncte sau linii fine si asta in marea majoritate a cazurilor.

Sa nu incurcam UNC cu MS ( BU - MS ... ) !
In mod teoretic MS este legat de o moneda intr-o stare de conserv. deosebita ( Mint State ), deci a scapat de transportul de la monetarie la banca.
Dar treaba asta ramine la americani doar teorie.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Am sa postez si eu imaginea unui taler Maria Theresia din cei ce inca se mai emit de catre monetaria austriaca. Dar, totusi, este o moneda circulata, si la proppriu si la figurat: este montata intr-un inel cu agatatoare si este folosita de prietena mea drept breloc la cheile de la masina. De vre-un an...
De aceea consider si eu, la 100 lei 1938 ca este masiv supraevaluata de compania de gradare.
Exista suspiciuni ca uneori companiile de gradare umfla putin evaluarile la monede non US de valoare de piata medie, poate pentru a compensa intr-un fel cei citiva zeci de dolari dati de proprietari pentru evaluarea monedei.
La monedele americane mai greu se face chestia asta acolo in general proprietarii sint nemultumiti ca monedele li se intorc acasa cu evaluari sub asteptari.
Fişiere ataşate
MT Thaler breloc.jpg
MT Thaler breloc.jpg (85.88 KiB) Vizualizat de 16125 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Poate gresesc eu dar la moneda 100 lei 1938 lovitura din par si zgarieturile de pe gatul lui Carol nu mi se par cauzate de la contactul sau ciocnirea de alte monede. Cum s-a mai spus nichelul e destul de rezistent. Gradarea NGC poate fi si ca o asigurare .In momentul in care cumparatorul nu e multumit de caliatea monedei cand o are in mana vanzatorul ce va zice ? Ca daca a fost gradata de NGC ca MS 64 si ei sunt profesionisti ..... E adevarat de asemenea ca are si optiunea "7 day money back, buyer pays return shipping" . Oricum eu raman la gradarea AU dar poate gresesc.
LE - Nu stiu daca se poate face o comparatie cu moneda de mai jos care este circulata , dar eu mari diferente nu vad. Ba chiar la unele detalii cea din 36 e mai buna ( de exemplu ochiul lui Carol , capul de bour )
Fişiere ataşate
Senza nome1.jpg
Senza nome1.jpg (94.77 KiB) Vizualizat de 16094 ori
Senza nome.jpg
Senza nome.jpg (84.45 KiB) Vizualizat de 16094 ori
Cristian Ciuplea

Am mai gasit o piesa si mai tare, tot de la firma americana, in BU-MS 65 !
eBay : 280418797573.
Ca este f.f. departe de MS 65 nu ne mai intereseaza.

Cred ca dl. banivechi nu credea ca o firma profesionista gradeaza monede curatate soft.

Avem aici un exemplu clar.
Cu citeva luni inainte de pozare aceasta moneda a fost intr-o baie de bronz.
Fişiere ataşate
315405905o.jpg
315405905o.jpg (81.71 KiB) Vizualizat de 16079 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Domnule roantichitati,

gasesc comentariul dvs. foarte deplasat, argumentarea este destul de ieftina.
.
1 ) Domnule Ciuplea , in primul rand vreau sa va atrag atentia ca nu sunteti in masura sa ma jigniti si sa-mi spuneti mie cat dedeplasata , de scumpa sau de ieftina este argumentatia mea . Modul dumneavoastra de exprimare este unul pe care nu vreau sa-l calific , si nu va voi raspunde folosind acelas mod de expresie . Deocamdata dumneavoastra sunteti cel care innotati impotriva curentului , si trebuie sa demonstrati ca aia de la NGC se inasla si dumneavoastra sunteti cel obiectiv , nu eu trebuie sa demonstrez contrariul fiind "deplasat si avand argumentatii ieftine".
2) In prelucrarea metalelor pot sa va spun fara sa am nici cea mai mica indoiala ca nu aveti nici cea mai mica experienta , am observat asta din posturile dumneavoastra . Trageti concluzii din comparatii sau din ceea ce banuiti , nu prin prisma cunoasterii unor procese tehnologice sau din experienta proprie . Nu sunteti in postura de a ma evalua .
3) Parerea mea este ca modul dumneavoastra de aprecia gradul de conservare al monedelor este unul foarte personal si subiectiv .

O piesa de nichel avand aceeas gradatie se poate vedea la o la o rezolutie foarte buna la http://www.wayneherndon.com/whrc/produc ... 733&page=1

Probabil ca si asta pt dumneavoastra este o piesa circulata .

Si alte piese ( toate gradate MS64 de PCGS sau NGC ) ...pe care banuiesc ca pt dumneavoastra nu reprezinta piese necirculate .Va rog nu-mi mai repetati mereu despre modul in care americanii "ne prostesc" , stiu opinia dumneavoastra .

http://www.pieceshistory.com/images/188 ... 64DMPL.JPG

http://www.kpmcoins.com/images/583912.JPG

http://www.islandcoins.com/morgan/MORGA ... 879813.JPG

http://www.coin-rare.com/images/product ... GSMS64.jpg

http://www.islandcoins.com/morgan/MORGA ... 879813.JPG

http://www.telecoins.com/images/dlr1889S-p64-0808.jpg

http://www.telecoins.com/images/dlr1887-n64-0909.jpg

http://www.telecoins.com/images/dlr1885O-n64-0909.jpg

http://www.telecoins.com/images/dlr1884 ... l-0805.jpg

http://www.telecoins.com/images/dlr1881O-n64-0801.jpg

Nu intentionez sa continui aceasta discutie , si imi deja imi pare rau ca mi-am spus parerea anterior, pentru ca din pacate nu vad o polemica in raspunsul dumneavoastra ci altc
Fişiere ataşate
nichel.jpg
nichel.jpg (54.81 KiB) Vizualizat de 16076 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Are totusi O de la Carol si RO de la romaniei intrerupte lucru pozitiv.
Cristian Ciuplea

Intreruperile la un ban 1900 se vad relativ des.
Poate cea mai interesanta este piesa unde crucea coroanei este unita cu piciorul sting al lui "A".

Domnule roantichitati,

Nu trebuie sa va simtiti jignit !
Mi-ati raspuns direct mie si v-am prezentat argumentele contrare.
Daca ati fi vazut niste monede cu descentrare de 30-50% , atunci trebuia sa stiti cum arata suprafata nebatuta a rondelului si nu mai sustineati aberatia cu bataia slaba a obrazului.
Credeti ca eu n-am vazut decit vreo 30 de monede de 100 lei 36-38 si nu stiu exact cum arata o bataie buna ?
Aveti un exemplu clar al banului 1900 !
Ce inseamna BU-MS 65 si cum arata moneda ?
Peste 40 de ani au fost alti " profesionisti ", care au dat indicatii pretioase in Romania.
Acum, dupa 20 de ani de democratie, are nevoie colectionarul roman de ajutorul american, care-i spune daca moneda este UNC ?
Eu zic ca nu !
Scrie răspuns